«O Μακρόν είναι θεόσταλτος. Περισσότερη συνεργασία στην καταπολέμηση του εγκλήματος, την άμυνα, την πολιτική ασύλου, την ενέργεια και την ψηφιακή οικονομία είναι εφεξής εφικτή»: είναι ενδεχομένως δύσκολο να το πιστέψει κανείς, όμως τα λόγια αυτά ανήκουν στον Κρίστιαν Λίντνερ, τον επικεφαλής των γερμανών Φιλελευθέρων, έναν πολιτικό που πέρασε την προεκλογική εκστρατεία διακηρύσσοντας την αντίθεσή του στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην κυριακάτικη «Bild», ωστόσο, ο Λίντνερ εμφανίστηκε σαφώς περισσότερο διαλλακτικός.

Δανείστηκε μάλιστα τη φρασεολογία του γάλλου προέδρου: «Δεν έχω κόκκινες γραμμές, έχω μόνο ορίζοντες» είχε δηλώσει ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζοντας, την περασμένη Τρίτη στη Σορβόννη, τις φιλόδοξες προτάσεις του για την επανίδρυση της Ευρώπης. «Δεν πρέπει να εστιάζουμε στις κόκκινες γραμμές, αλλά στους κοινούς ορίζοντες» είπε ο επικεφαλής του FDP στην «Bild», όταν κλήθηκε να σχολιάσει την έκκληση του Μακρόν για ενίσχυση της ευρωζώνης.

Στη διάρκεια της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας, ο Λίντνερ είχε δηλώσει επανειλημμένως κατηγορηματικά αντίθετος στην πρόταση του γάλλου προέδρου να εξοπλιστεί η ευρωζώνη με δικό της προϋπολογισμό και υπουργό Οικονομικών.

Δεδομένης λοιπόν της πιθανότατης συμμετοχής του FDP στην επόμενη κυβέρνηση, θεωρούνταν ως ένα σοβαρό εμπόδιο στη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών που επιθυμεί ο Μακρόν, αλλά, επί της αρχής, και η γερμανίδα καγκελάριος. Στη συνέντευξή του στην «Bild», ο Λίντνερ κατέστησε σαφές πως το FDP δεν θα συναινέσει στη δημιουργία νέων «θέσεων ανακατανομής πόρων» στην ευρωζώνη. Πλέκοντας ωστόσο το εγκώμιο του Μακρόν, δικαιώνει σε έναν βαθμό εκείνους που εκτιμούσαν πως μετεκλογικά θα υιοθετούσε σαφώς ηπιότερες θέσεις.