Εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας χαρακτήρισε το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της Καταλωνία, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, καλώντας την ισπανική κυβέρνηση και τους καταλανούς «να περάσουν γρήγορα από την σύγκρουση στο διάλογο, σημειώνοντας ότι «η βία δεν μπορεί να είναι εργαλείο στην πολιτική».

Ο κ. Σχοινάς εξέφρασε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα το χθεσινό δημοψήφισμα στην Καταλονία δεν ήταν νόμιμο» και πρόσθεσε: «Για την Επιτροπή και για τον πρόεδρο Γιούνκερ όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης στην Ισπανία». Ο εκπρόσωπος της ΕΕ επεσήμανε ακόμα ότι: «νομικά η θέση αυτής της Επιτροπής αλλά και των προκατόχων της είναι ότι εάν ένα δημοψήφισμα που έχει οργανωθεί σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα κατέληγε σε κάποια εδαφική αποχώρηση, τα εδάφη αυτά θα βρίσκονταν εκτός ΕΕ».

Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι πέρα από τα νομικά ζητήματα η Επιτροπή πιστεύει ότι «είναι καιροί για ενότητα και σταθερότητα όχι για διαιρέσεις και κατακερματισμούς». Ο ίδιος κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να περάσουν γρήγορα από την αντιπαράθεση στο διάλογο». «Η βία δεν μπορεί να είναι ένα εργαλείο στην πολιτική» ανέφερε και υπογράμμισε ότι η Επιτροπή «έχει εμπιστοσύνη στην “ηγεσία” του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στη διαχείριση αυτής της δύσκολης διαδικασίας, με πλήρη σεβασμό του ισπανικού συντάγματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων τα οποία αυτό εγγυάται», .

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι το γραφείο του προέδρου Γιούνκερ και του πρωθυπουργού της Ισπανίας βρίσκονταν σε επαφή καθ’όλη τη διάρκεια της Κυριακής, ενώ έχει προγραμματιστεί για σήμερα τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών.

«Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες να περάσουν γρήγορα από τη σύγκρουση στον διάλογο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επαναλαμβάνοντας ότι ηΚομισιόν δεν έχει «να διαδραματίσει κάποιον ρόλο στο στάδιο αυτό» σε επίπεδο μεσολάβησης.Σε ερώτηση σχετικά με το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν απηύθυνε νωρίτερα έκκληση για διάλογο, ο Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε ότι περίμενε να έχει το σύνολο των γεγονότων στη διαθεσή της επισημαίνοντας:«Αντιδρούμε όταν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα γεγονότα ώστε να είμαστε σε θέση να εκφράσουμε άποψη».