Οι Πράσινοι έκαναν το πρώτο βήμα στο μακρύ δρόμο για τη «Τζαμάικα». Το «μικρό συνέδριο» των Πρασίνων, η παγγερμανική συνδιάσκεψη του κόμματος, ενέκρινε το Σάββατο με τρεις μόνον αποχές την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και τους Φιλελεύθερους του Λίντνερ. Στόχοι στη διαπραγμάτευση αυτή, λένε οι Πράσινοι, είναι η οικολογική πρόοδος, η περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και η ανθρωπιστική πολιτική για το προσφυγικό ζήτημα. Αποφεύγουν όμως να μιλήσουν για «κόκκινες γραμμές» έναντι των δυνητικών μελλοντικών εταίρων.
«Κανείς δεν επιθυμούσε μια τέτοια κατάληξη» είπε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Ετσντεμιρ, παραπέμποντας στις διαφορές που έχουν οι Πράσινοι με τους Φιλελεύθερους σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, αλλά και τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας που θέλουν πιο αυστηρή πολιτική στο Προσφυγικό. Αλλά υπάρχει μια «εντολή της κάλπης» για σχηματισμό κυβέρνησης. Και οι Πράσινοι προετοιμάζουν τη δική τους διαπραγματευτική ομάδα. Σε αυτήν ανήκουν τόσο ο πρώτος Πράσινος τοπικός πρωθυπουργός της Γερμανίας Βίνφριντ Κρέτσμαν όσο και ο παλαίμαχος Γιούργκεν Τριτίν, από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Την τελική συμφωνία θα κληθεί να εγκρίνει η βάση των Πρασίνων σε εσωκομματικό δημοψήφισμα.
Ικανοποίηση. Η σπουδή των Πρασίνων να αρχίσουν τη διαπραγμάτευση δείχνει την ικανοποίησή τους για την προοπτική συμμετοχής τους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου. Θα είναι η δεύτερη φορά μετά την επταετία της συγκυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρτ Σρέντερ. Τώρα θα συνεργαστούν με τους δεξιούς Χριστιανοδημοκράτες. Την προοπτική αυτή άνοιξε η Ανγκελα Μέρκελ με τη στρατηγική επιλογή που έκανε μετά τη Φουκουσίμα το 2011 να κλείσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Γερμανίας. Στο μεταξύ, οι Πράσινοι ως μικρότερος εταίρος συγκυβερνούν με τους Χριστιανοδημοκράτες στην Εσση, οι οποίοι με τη σειρά τους συμμετέχουν στην κυβέρνηση της Βάδης – Βυρτεμβέργης με τον πρώτο Πράσινο πρωθυπουργό στην ιστορία της Γερμανίας, Βίνφριντ Κρέτσμαν.
Μονόδρομος. Η «Τζαμάικα» είναι μονόδρομος μετά τη σθεναρή απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να περάσουν για την επόμενη τετραετία στην αντιπολίτευση για να επουλώσουν τις πληγές της πανωλεθρίας τους στις εκλογές.
Οι διαφορές δεν είναι αγεφύρωτες για να ναυαγήσει το εγχείρημα. Η διαπραγμάτευση θα επιταχυνθεί μετά τις τοπικές εκλογές στην Κάτω Σαξονία στις 15 Οκτωβρίου.
Νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Πέτερ Αλτμάιερ, δεξί χέρι της Μέρκελ, δεν θα έχει η Γερμανία πριν από τον Ιανουάριο του 2018. Μέχρι τότε θα παραμείνει σε πλήρη λειτουργία η σημερινή κυβέρνηση της Μέρκελ και με τη νέα Βουλή που θα πρωτοσυνεδριάσει στις 24 Οκωβρίου.