Ακόμα δύο ονόματα προστέθηκαν χθες στον ζοφερό κατάλογο των 239 θυμάτων της τρομοκρατίας που θρηνεί η Γαλλία τα τελευταία δύο χρόνια. Ενας άνδρας περίπου 30 χρονών, «με καταγωγή από το Μάγρεμπ» όπως δήλωσε αστυνομική πηγή, επιτέθηκε και σκότωσε με μαχαίρι δύο γυναίκες ηλικίας 17 και 20 χρονών στο προαύλιο του Σεν Σαρλ, του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Μασσαλίας. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο έπεσε και ο ίδιος νεκρός από πυρά στρατιωτών που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Sentinelle». Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για έναν άνδρα γνωστό στην αστυνομία κυρίως για κλοπές και εμπόριο ναρκωτικών, όχι όμως και στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία –παρότι φέρεται να κυκλοφορούσε με επτά διαφορετικές ταυτότητες τόσο στη Γαλλία όσο και σε αρκετές χώρες του Μάγρεμπ. Τα κίνητρα της πράξης του, σε κάθε περίπτωση, μοιάζουν ξεκάθαρα: πολλοί αυτόπτες μάρτυρες τον άκουσαν να φωνάζει «Αλλάχ Ακμπάρ». Αργά χθες το βράδυ η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Είναι η ένατη ισλαμιστική επίθεση που πραγματοποιείται στη Γαλλία από τις αρχές του έτους. Πριν από μόλις δύο εβδομάδες, στις 15 Σεπτεμβρίου, ένας άνδρας είχε τραυματίσει με μαχαίρι, φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ», δύο γυναίκες σε ένα δημόσιο πάρκο στο κέντρο του Σαλόν-Σιρ-Σον, στην Ανατολική Γαλλία. Την ίδια ημέρα, ένας άλλος άνδρας είχε αποπειραθεί να επιτεθεί με μαχαίρι στο Παρίσι, στον σταθμό του Μετρό Σατελέ – Λε Αλ, σε έναν στρατιώτη της επιχείρησης «Sentinelle». Συνολικά 7.000 άνδρες και γυναίκες, που μπορεί να αυξηθούν εφόσον χρειαστεί σε 10.000, συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση περιφρούρησης των πλέον «ευαίσθητων» σημείων της γαλλικής επικράτειας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή μετά τις επιθέσεις στο «Charlie Hebdo» και το εβραϊκό παντοπωλείο Hyper Cacher του Ιανουαρίου 2015 και ενισχύθηκε έπειτα από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς με τους 130 νεκρούς στο Παρίσι. Επαινοι για την άμεση χθεσινή τους παρέμβαση, την «ψυχραιμία» και την «αποτελεσματικότητά» τους, που έσωσαν αναμφισβήτητα ζωές, έφταναν χθες από όλο το πολιτικό φάσμα. Η κυβέρνηση Μακρόν έχει διαβεβαιώσει πως η επιχείρηση θα συνεχιστεί και μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο.

Ηταν περίπου 13.45 τοπική ώρα. «Είχα μια ανταπόκριση στις δύο, βγήκα έξω να περιμένω. Αν καθόμουν δέκα μέτρα πιο πέρα, θα μπορούσα να ήμουν εγώ νεκρή. Ηταν ένας περίεργος τύπος, καθόταν σε μια γωνία. Είχε ένα μαχαίρι στο μανίκι του και βομβάρδισε μια κοπέλα με μαχαιριές. Μια άλλη κειτόταν στο έδαφος μέσα στα αίματα. Φώναξε “Αλλάχ Ακμπάρ”, τον άκουσα» δήλωσε μια αυτόπτης μάρτυρας.

«Επιτέθηκε σε μια κοπέλα που καθόταν στον πάγκο πέντε ή έξι μέτρα από μένα. Την άρπαξε από τον λαιμό. Σκέφτηκα, δεν είναι δυνατόν, βλέπω εφιάλτη. Κι εκεί πάνω άρχισε να φωνάζει “Αλλάχ Ακμπάρ”, και δεν κάθησα να το σκεφτώ, το έβαλα στα πόδια. Είδα μόνο αυτή την κοπέλα μέσα στα αίματα. Κάποιοι προσπάθησαν να τον εμποδίσουν. Εχω δύο μικρά παιδιά, σκέφτηκα τη ζωή μου. Μετά ακούστηκαν πυροβολισμοί» δήλωσε μια άλλη. Ο δράστης έκοψε τον λαιμό της μιας γυναίκας, μαχαίρωσε την άλλη στον θώρακα και στην κοιλιά. Ο σταθμός εκκενώθηκε, η σιδηροδρομική σύνδεση διακόπηκε, εκατοντάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στην περιοχή.

Μιλώντας λίγες ώρες αργότερα από τη Μασσαλία, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ επέλεξε προσεκτικά τα λόγια του: «Αυτή η επίθεση θα μπορούσε να είναι τρομοκρατικής φύσεως», δήλωσε, «προς το παρόν δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε. Ο ίδιος περιέγραψε κάτι που του φάνηκε «παράξενο» στο βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας: «[ο δράστης] επιτίθεται σε ένα πρώτο άτομο, κατόπιν φεύγει τρέχοντας. Επιστρέφει για να σκοτώσει το δεύτερο άτομο. Κατόπιν κατευθύνεται προς τους στρατιωτικούς, που τρέχουν προς το μέρος του, στο προαύλιο του σταθμού». Δεν θα ήταν, πάντως, ο πρώτος τρομοκράτης που επιζητεί τον θάνατό του.

Τρεις επιθέσεις στον Καναδά

Τέσσερις καναδοί πολίτες και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν τη νύχτα του Σαββάτου στο Εντοντον του Καναδά σε τρεις ξεχωριστές επιθέσεις με αυτοκίνητο (στην περίπτωση του αστυνομικού ακολούθησε και επίθεση με μαχαίρι) που φαίνεται να είχαν τον ίδιο δράστη: έναν άνδρα περίπου 30 χρονών ο οποίος συνελήφθη. Για τρομοκρατική ενέργεια έκαναν λόγο οι Αρχές. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε, και δεν πρόκειται να αφήσουμε, τον βίαιο εξτρεμισμό να ριζώσει στη χώρα μας» δήλωσε ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.