Ο φόβος του αποπληθωρισμού έχει φύγει, αλλά η δουλειά της ποσοτικής χαλάρωσης δεν έχει ακόμη τελειώσει, το πρόγραμμα παραμένει αναγκαίο. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πίτερ Πρετ, επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και απέχει αρκετά ακόμα από τον στόχο του 2%.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι οι επενδυτές μπορεί να είναι σε θέση να «χωνέψουν» καλύτερα μικρότερες αλλά πιο εκτεταμένες αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όταν οι χρηματοοικονομικές αγορές είναι ήρεμες.

«Σε πιο ομαλές συνθήκες, οι επενδυτές μπορεί να γίνουν πιο υπομονετικοί ή, με άλλα λόγια, πιο ικανοί να αξιολογήσουν την τόνωση από ένα σχέδιο αγορών, το οποίο θα εκτελεστεί σε ένα πιο παρατεταμένο χρονικό διάστημα» σημείωσε ο Πρετ σε εκδήλωση στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Reuters, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ ανέφερε ότι, παρά την επιτάχυνση της ανάπτυξης, ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και απέχει αρκετά ακόμη από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

TO ΔΙΛΗΜΜΑ. Τα όσα είπε ο Πρετ αντανακλούν ακριβώς το δύσκολο δίλημμα με το οποίο είναι αντιμέτωπη η ΕΚΤ. Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης κανονικά θα καθιστούσε αναγκαία τη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής, αν δεν υπήρχε ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός που συνηγορεί υπέρ της συνέχειας της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Είναι επομένως αναγκαίος ένας συμβιβασμός, δηλαδή η μείωση του ύψους των μηνιαίων αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί η ΕΚΤ σε συνδυασμό με τη διατήρηση για λίγο καιρό ακόμη της χαλαρής νομισματική πολιτικής.

Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρέμεινε καθηλωμένος στο 1,5%, ενώ η πρόβλεψη ήταν για ενίσχυσή του στο 1,6%, μακριά σε κάθε περίπτωση από τον στόχο για 2%. Μάλιστα, η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα υποχωρήσει στο 0,8% στις αρχές του 2018 και ότι θα ενισχυθεί στο 1,4% στο τέλος του επόμενου έτους.