Το άτυπο τελεσίγραφο που είχε δώσει η Αστυνομία στους απαγωγείς, παρακολουθώντας βήμα βήμα τους τελευταίους μήνες τις κινήσεις τους, ήταν στις αρχές Οκτωβρίου.
Ο αστυνομικός κλοιός γύρω από τους απαγωγείς είχε σφίξει και από τις Αρχές είχε τεθεί deadline για την προγραμματισμένη επιχείρηση απελευθέρωσης του επιχειρηματία Μανώλη Λεμπιδάκη και της σύλληψης του εκτελεστικού βραχίονα, του σκληρού πυρήνα της πολυμελούς ομάδας των απαγωγέων.
Το πράσινο φως για την έφοδο – απελευθέρωση δόθηκε χθες στις 7.30 το πρωί, όταν ομάδα περίπου δέκα αστυνομικών της Ασφάλειας και ειδικών δυνάμεων της Κρήτης, με επικεφαλής τον γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή υποστράτηγο Κώστα Λαγουδάκη, μπήκαν σε μάντρα αυτοκινήτων, σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το κέντρο του Ρεθύμνου, το οποίο ήταν και το τελευταίο κρησφύγετο – κρατητήριο που χρησιμοποίησε η συμμορία.
Ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος. Η ομάδα των αστυνομικών, εφοδιασμένη με θερμικές κάμερες, μπήκε στον χώρο, συνέλαβε τον ιδιοκτήτη της μάντρας και άλλο ένα μέλος του κυκλώματος το οποίο εκτελούσε χρέη φύλακα. Και οι δυο ήταν ένοπλοι αλλά δεν προέβαλαν αντίσταση.
ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥ. Αλυσοδεμένο –με αλυσίδα ακόμα και στο πόδι –πάνω σε ένα στρώμα στον πρώτο όροφο του κτιρίου αστυνομικοί της ομάδας εφόδου αντίκρισαν τον 53χρονο επιχειρηματία. Σκιά του εαυτού του, απόλυτα καταβεβλημένο –λέγεται ότι έφθασε να ζυγίζει 45 κιλά –στην αρχή είχε τρομάξει όταν άκουσε τους ασυνήθιστους θορύβους. «Μη φοβάσαι τίποτα, είσαι πια στα χέρια μας» φέρεται ότι του είπε καθησυχαστικά ο αστυνομικός που πλησίασε πρώτος τον Μανώλη Λεμπιδάκη. Και αυτός, αφού πέρασαν δευτερόλεπτα μέχρι να συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε, ξέσπασε σε λυγμούς: « Ευχαριστώ πολύ. Δεν περίμενα ότι θα τελειώσει αυτή η ιστορία» φέρεται ότι απάντησε με αχνή φωνή. Λίγο αργότερα, όταν άρχισε να συνέρχεται, πρόσθεσε: «Ευχαριστώ τον αστυνομικό διευθυντή και τους άλλους αστυνομικούς της Κρήτης που έκαναν τη δουλειά τους με ακρίβεια και μυστικότητα».
Ηταν τόσο σχολαστικοί οι αστυνομικοί που σχεδίασαν την επιχείρηση απελευθέρωσης του επιχειρηματία μέσα από τα χέρια των απαγωγέων του, ώστε προσέγγισαν τη μάντρα αθόρυβα με τα τελείως απαραίτητα μέσα μετακίνησης. Δεν είχαν μαζί τους ούτε ασθενοφόρο για να μην κινήσουν υποψίες από τσιλιαδόρους που πιθανόν να παρακολουθούσαν από μεγάλη ακτίνα την περιοχή.
Σε κοντινό σημείο υπήρχε γιατρός για τις πρώτες εξετάσεις μέχρι τη μεταφορά τού επιχειρηματία στο ιατρείο της Σχολής Αστυφυλάκων. Εκεί εξετάστηκε πρώτα από ψυχολόγους, ώστε να διαγνωσθεί αν είναι σε θέση να δώσει κατάθεση ύστερα από 186 ημέρες ομηρείας.
Ηταν αναμφισβήτητα μια κίνηση «ματ» της ΕΛΑΣ ,σε μια πολύ επικίνδυνη σκακιέρα. Η μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια απαγωγή-που κράτησε έξι μήνες – στα Ελληνικά πιθανόν και στα διεθνή χρονικά είχε επιτυχή κατάληξη. Εληξε με απελευθέρωση του απαχθέντος και παράλληλη σύλληψη του πυρήνα της συμμορίας μετά από μια αστυνομική επιχείρηση υψηλής, χειρουργικής ακρίβειας χωρίς να ανοίξει μύτη.
Οι εξελίξεις μετά την απελευθέρωση του Μανώλη Λεμπιδάκη σε επιχειρησιακό επίπεδο ήταν ραγδαίες. Μετά τη σύλληψη του ιδιοκτήτη της μάντρας και του φύλακα οι Αρχές προχώρησαν σε άλλες πέντε συλλήψεις εμπλεκομένων στην απαγωγή. Συνολικά για την απαγωγή έχουν συλληφθεί οκτώ μέλη της συμμορίας, ενώ οι έρευνες για την πλήρη εξάρθρωσή της είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των εμπλεκομένων αναμένεται να φθάσει τους 15, ενώ ερευνάται η εμπλοκή και άλλων, οι οποίοι μετείχαν ή έπαιζαν περιφερειακό ρόλο στην απαγωγή στα πρώτα της στάδια και μετά πιθανόν να αποχώρησαν όταν αντιλήφθηκαν το αδιέξοδο.
Με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζεται ο ρόλος της 16χρονης –κόρης ενός εκ των συλληφθέντων -, η οποία τελικά συνελήφθη, καθώς εκτιμάται ότι βοηθούσε τη συμμορία με τις γνώσεις της στην αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων και στην αγορά κινητών ώστε να μην κινεί υποψίες.
Κατά τη διάρκεια των χθεσινών ερευνών έγιναν δώδεκα προσαγωγές. Ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και ένα άτομο που το όνομά του είχε εμπλακεί στην υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου και κατά την έρευνα βρέθηκε στην κατοχή του ένα όπλο. Ωστόσο όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καμία σχέση με την απαγωγή του επιχειρηματία καθώς δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο που να τον συνδέει με τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Το προφίλ των συλληφθέντων που, όπως εκτιμάται, συνθέτουν τον βασικό κορμό της συμμορίας, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, είναι:
Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης της μάντρας αυτοκινήτων το οποίο ήταν ένα από τα τουλάχιστον πέντε κρησφύγετα όπου είχε κρατηθεί όμηρος ο επιχειρηματίας.
Ο εκτελών χρέη φρουρού του επιχειρηματία, ο οποίος ήταν μαζί του την ώρα της εφόδου. Η καταγωγή του φέρεται ότι είναι από τα Σκόπια και δηλώνει μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης.
Βασικό μέλος θεωρείται ένας 23χρονος από κοντινό χωριό, ο οποίος είχε κατηγορηθεί και εις βάρος του είχε σχηματισθεί δικογραφία για ένοπλη επίθεση σε μια 59χρονη στο πλαίσιο αντεκδίκησης.
Ενας ιδιοκτήτης γεωργικής μονάδας κοντά στα Σφακιά.
Ενας μεσίτης από το Ρέθυμνο.
Ενας 44χρονος ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου στο Ρέθυμνο ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για υπόθεση μαστρωπίας καθώς και άλλος ένας ιδιοκτήτης καταστήματος.
Οι έρευνες αναμένεται να επεκταθούν και στην Αθήνα, ενώ εξετάζεται ο ρόλος ενός ποινικού ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βομβιστικές επιθέσεις. Εξετάζεται ακόμα τυχόν διασύνδεση στην υπόθεση ατόμου κρητικής καταγωγής το οποίο είχε εμπλακεί στην υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Παναγόπουλου.
Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει προκύψει καμία εμπλοκή ατόμων που είχαν εργαστεί σε επιχειρήσεις της οικογένειας. Ακόμα δεν έχει διευκρινισθεί ο ρόλος που έπαιξαν οι συλληφθέντες στην επιχείρηση απαγωγής και αν ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται ο ιθύνων νους, το πρόσωπο που κινούσε τα νήματα. Απαντήσεις αναμένεται να δοθούν με επίσημες ανακοινώσεις.