Η αντίστροφη μέτρηση για τους απαγωγείς άρχισε τον περασμένο Ιούλιο, όταν επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες της Αστυνομίας. Τα μέλη της συμμορίας «προδόθηκαν» από τα κινητά που δεν είχαν πάνω τους, καθώς είχαν φροντίσει να τα ξεφορτωθούν. Τρία από τα μέλη της συμμορίας που επέβαιναν σε αυτοκίνητο έπεσαν σε τυχαίο μπλόκο της Αστυνομίας και την προσοχή των αστυνομικών τράβηξε αμέσως το γεγονός ότι κανείς από τους επιβαίνοντες δεν είχε κινητό τηλέφωνο, γεγονός που ανέφεραν στην υπηρεσία τους.

Στο μεταξύ, αστυνομικοί έκαναν συνεχώς έρευνες σε καταστήματα πώλησης καρτών κινητής τηλεφωνίας, ώστε να εντοπίσουν ασυνήθιστες κινήσεις. Σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού, οι Αρχές έστησαν μια επιχείρηση έρευνας – μαϊμού σε σπίτι ορεινής περιοχής, ώστε οι απαγωγείς να πιστέψουν ότι η Αστυνομία κινείται σε πολύ λάθος κατεύθυνση.

Για να φθάσουν όμως οι Αστυνομικές Αρχές σε  αυτήν τη μεγάλη επιτυχία, ακολούθησαν δαιδαλώδεις διαδρομές έρευνας, λαμβάνοντας υπόψη τους διεθνή πρωτόκολλα διαχείρισης παρόμοιου βεληνεκούς και υψηλής  επικινδυνότητας υποθέσεις.

ΜΙΚΡΟΚΑΜΕΡΕΣ ΣΕ ONLINE METAΔΟΣΗ. Στη «ρουλέτα» με τους απαγωγείς τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη. Η Αστυνομία δεν έχασε ούτε λεπτό τον έλεγχο. Με απόλυτη μυστικότητα, σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε άψογη συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες. Από τις υπηρεσίες της Κρήτης, που όπως έλεγε χθες στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν εξαιρετική δουλειά, μέχρι τις κεντρικές υπηρεσίες ασφαλείας, ακόμα και την Αντιτρομοκρατική, χρησιμοποιήθηκαν  όλα τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ. για παρακολουθήσεις τηλεφώνων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες οι Αρχές ασφαλείας είχαν στήσει μικροκάμερες στην περιοχή γύρω από τη μάνδρα, τον χώρο που είχαν επιλέξει για την αιφνιδιαστική έφοδο. Σε online μετάδοση παρακολουθούσαν τις κινήσεις στη μάνδρα προετοιμάζοντας αναίμακτη επιχείρηση. Από την εικόνα που έπαιρναν προσπαθούσαν να εξακριβώσουν τις ώρες που ο επιχειρηματίας ήταν μόνος με τον φύλακα, ώστε να αποφευχθεί αιματοχυσία.

Οι απαγωγείς ήταν επικίνδυνοι παίκτες, αποφασισμένοι και προετοιμασμένοι να τραβήξουν τη χρονική διάρκεια της ομηρείας σε μάκρος, μέχρι να πάρουν τα υπέρογκα λύτρα που απαιτούσαν.

Παρά το γεγονός ότι είχαν μελετήσει προηγούμενες απαγωγές ώστε να αποφύγουν λάθη προηγούμενων συμμοριών, όπως ο εντοπισμός από επικοινωνίες, η μακρά διάρκεια της απαγωγής ήταν γι’ αυτούς το μεγαλύτερο μειονέκτημα. Τους έκανε ιδιαίτερα ευάλωτους. Από την πλευρά τους οι αστυνομικές Αρχές είχαν το πλεονέκτημα να κερδίζουν συνεχώς αξιοποιήσιμο  χρόνο για την έρευνα.

Η έφοδος τελικά αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε στις πλέον κατάλληλες συνθήκες χθες το πρωί. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., «ήταν μια απρόσμενα ευκολότερη από ό,τι υπολογίζαμε επιχείρηση».