Εντολή για την αποπομπή 15 Κουβανών διπλωματών που υπηρετούν στην πρεσβεία της Αβάνας στην Ουάσιγκτον, έδωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την απόφαση του Λευκού Οίκου να ανακαλέσει από την αμερικανική πρεσβεία στην Κούβα, περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους, με την αιτιολογία ότι υπέστησαν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Όπως είχε γίνει γνωστό τις προηγούμενες μέρες, αρκετοί από τους Αμερικανούς υπαλλήλους και διπλωμάτες που υπηρετούσαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα, παρουσίασαν επιπλοκές στην υγεία τους. Εμφάνισαν συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, δυνατούς πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι, κ.α.

Οι Αρχές της Κούβας διαβεβαίωσαν τις ΗΠΑ ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη σε αυτά τα περιστατικά και πως δεν γνωρίζουν την αιτία που προκλήθηκαν. Οι ΗΠΑ, που αποκατέστησαν τις σχέσεις τους με την Κούβα επί προεδρίας Ομπάμα, διαμηνύσαν στην Αβάνα πως αν δεν εξακρίβωναν τα αίτια αυτών των επιπλοκών και δεν προστάτευαν τους εργαζόμενους στην πρεσβεία, αυτοί θα ανακαλούνταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπηρεσίες των ΗΠΑ που επιχείρησαν να ανακαλύψουν τι βρίσκεται πίσω από την αιφνίδια αδιαθεσία πολλών εργαζόμενων στην πρεσβεία, δεν κατέληξαν σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα. Κάποιοι δε έκαναν λόγο για επίθεση με ηχητικά κύματα.

Γεγονός είναι πάντως πως οι ΗΠΑ θεωρούν πως οι αμερικανοί εργαζόμενοι στην πρεσβεία τους στην Αβάνα, δέχτηκαν «μυστηριώδεις επιθέσεις»