Απόφαση να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο 38χρονος Ρώσος που κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin), πήρε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

Της απόφασης προηγήθηκε -την περασμένη Παρασκευή- δημόσια συνεδρίαση, κατά την οποία εξετάστηκε το συγκεκριμένο αίτημα, ενώ το δικαστήριο είχε διακόψει τη διαδικασία ενόψει της διάσκεψης, προκειμένου να ανακοινώσει σήμερα το πρωί την απόφασή του.

Υπέρ της έκδοσης του Ρώσου υπηκόου, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής βάσει διεθνούς εντάλματος, τάχθηκε στην αγόρευσή του και ο εισαγγελέας της έδρας.

Οι αμερικανές διωκτικές Αρχές αποδίδουν στον 38χρονο ότι διαχειριζόταν την πλατφόρμα BTC-e, μέσω της οποίας νομιμοποιήθηκαν κέρδη από παράνομες δραστηριότητες εγκληματικών ομάδων. Ως τέτοιες δραστηριότητες αναφέρονται για παράδειγμα κυβερνοεπιθέσεις από «χάκερς» που ζητούν λύτρα, φοροδιαφυγή μέσω bitcoin κ.ά.

Ο εκζητούμενος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τα όσα του χρεώνουν οι Αμερικανοί, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τους δικαστές να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ, που τον ζητούν για να τον δικάσουν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος βρόμικους χρήματος και παράνομες χρηματικές συναλλαγές προερχόμενες από αξιόποινες δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα με την έκδοσή του, το Συμβούλιο αποφάσισε να παραδοθούν στις αρχές των ΗΠΑ οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα τάμπλετ, τα κινητά τηλέφωνα κ.ά., που κατασχέθηκαν κατά τη σύλληψή του.

Ο 38χρονος αποφάσισε να ασκήσει έφεση και να προσφύγει στον Άρειο Πάγο με τηνυπόθεση να αναμένεται να εξεταστεί το προσεχές διάστημα από το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Εν τω μεταξύ την επόμενη Τετάρτη το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκηςθα εξετάσει με διαφορετική σύνθεση, το αίτημα των ρωσικών Αρχών, που με τη σειρά τους ζητούν την έκδοσή του 38χρονου για άλλη υπόθεση.

Πρόκειται για υπόθεση απάτης, την οποία κατηγορείται ότι διέπραξε στην πατρίδα του, συνδεόμενη με αγοραπωλησία εμπορευμάτων μεταξύ εταιριών. Η πράξη αυτή θεωρείται ήσσονος σημασίας συγκριτικά με τα όσα τού καταλογίζουν οι Αμερικανοί, καθώς το ύψος της φερόμενης απάτης προσεγγίζει μόλις τις 10.000 ευρώ. Παρά το ότι ο 38χρονος αρνείται τη σε βάρος του αποδιδόμενη πράξη, δηλώνει ότι συναινεί στην έκδοσή του στη Ρωσία.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι ο Ρώσος άσκησε έφεση κατά της απόφασης έκδοσής του στις ΗΠΑ, η οποία θα εξεταστεί από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ο 38χρονος έχει δρόμο μπροστά του, όπως άλλωστε παρατήρησε και η εκ των συνηγόρων του Ξανθίππη Μωυσίδου.