Αρχίζουν την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της2ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την ατζέντα των συνομιλιών να είναι διευρυμένη προκειμένου να ενισχύσει τη διασυνοριακή συνεργασία σε ένα πλήθος ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως θέματα ασφάλειας και ενεργειακής συνεργασίας.

Στη Συνάντηση θα λάβουν μέρος εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών (Ν. Κοτζιάς, Ντ. Μπουσάτι, Ε. Ζαχαρίεβα και Ν. Ντιμιτρόφ) οι υπουργοί Εσωτερικών και Ενέργειας. Από ελληνικής πλευράς, θα συμμετάσχουν στις εργασίες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας, Μιχάλης. Βερροιόπουλος.

Σκοπός της συνάντησης είναι να εδραιωθεί μια θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών της περιοχής σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας, όπως οι προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν σε θέματα ασφάλειας, αντιμετώπισης του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, ριζοσπαστικοποίησης, καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και των συνεπειών της προσφυγικής / μεταναστευτικής κρίσης, οι οποίες εξακολουθούν να είναι αισθητές σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό σε όλα τα βαλκανικά κράτη.

Επίσης θα διερευνηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας σε ζητήματα όπως η πυρόσβεση -σε συνέχεια και της ελληνικής συνδρομής προς την Αλβανία στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού- αλλά και σε θέματα ανάπτυξης συνεργειών στον ενεργειακό τομέα, για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την προώθηση της διασυνδεσιμότητας των ενεργειακών δικτύων.

Οι εργασίες της συνόδου θα ξεκινήσουν το βράδυ της Τετάρτης και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης με συνέντευξη τύπου.