Βελτίωση των σχέσεων και προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ιράν δείχνει να σημειώνεται λόγω και της σύγκλισης απόψεων των δύο χωρών σε ευαίσθητα περιφερειακά θέματα, όπως η Συρία ή το Κουρδιστάν. Σε αυτό το πλαίσιο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στην Τεχεράνη, την Τετάρτη, την πρώτη μετά το 2015, συνοδευόμενος από πολυπληθή αντιπροσωπεία για συναντήσεις με τον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί καθώς και των ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Επίσης ο Ερντογάν θα είχε συναντήσεις αφιερωμένες στην οικονομική, την εμπορική και τη στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στο Ιράν και την Τουρκία, ιδιαίτερα για την επίτευξη του κοινού στόχου να τριπλασιασθούν οι εμπορικές συναλλαγές στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.

Από την Κυριακή βρίσκεται εξάλλου στην Τεχεράνη ο αρχηγός του επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ.

Η Ισλαμική Δημοκρατία επωφελήθηκε της ευκαιρίας αυτής για να υπενθυμίσει την κοινή αντίθεση της Τουρκίας και του Ιράν στο δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης που διεξήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου στο Ιρακινό Κουρδιστάν και το οποιό μεταφράσθηκε σε μια σαρωτική νίκη του «ναι».

«Η συνεργασία του Ιράν, της Τουρκίας και του Ιράκ μπορεί να δημιουργήσει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και να αντισταθεί στις αποσχιστικές ενέργειες, δήλωσε ο ιρανός υπουργός Άμυνας στρατηγός Αμίρ Χαταμί υποδεχόμενος χθες το βράδυ τον στρατηγό Ακάρ.

Στο ζήτημα του Ιράκ και στη συριακή σύγκρουση, η Τουρκία και το Ιράν, δύο χώρες που έχουν ισχυρή κουρδική μειονότητα, επαναλαμβάνουν εδώ και εβδομάδες την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη αποσύνθεση του Ιράκ και της Συρίας και σε κάθε τροποποίηση συνόρων.

ΟΙ δύο γειτονικές χώρες έχουν πολλαπλασιάει τις απειλές για αντίποινα εναντίον των αρχών του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι τουρκο-ιρανικές σχέσεις φαίνεται να βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη φάση απ’ ό,τι ήταν κατά την τελευταία επίσκεψη του Ερντογάν τον Ιανουάριο 2015.