Υπόθεση για γερά νεύρα, με πολλαπλές αναγνώσεις και άγνωστες ακόμη επιπτώσεις αποδεικνύεται η κήρυξη σε αρχαιολογικό χώρο τμήματος της περιοχής που σχεδιάζεται να γίνει η επένδυση του Ελληνικού. Λιγότερο από το 5% τελικά του χώρου κι όχι 50%, όπως ζητούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος ύστερα από μια ακόμη μαραθώνια συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, διάρκειας επτάμισι ωρών (14.00-21.20), ενώ η συνολική εξέταση των θεμάτων που αφορούσε την επένδυση τελικά ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα μέσα σε ιδιαιτέρως τεταμένο κλίμα. Τρεις προτάσεις έφτασαν στο τραπέζι του ισογείου της οδού Μπουμπουλίνας. Η πρώτη ήταν η εισήγηση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, η οποία και ζητούσε εξαρχής την κήρυξη του 50% τού υπό επένδυση χώρου –ήτοι 3.500 στρέμματα –μαζί με τμήματα των όμορων δήμων. Η δεύτερη ήρθε από τις διευθύνσεις Προϊστορικώνμ Κλασικών και Βυζαντινών – Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων για την κήρυξη 700 στρεμμάτων. Στην πορεία της συζήτησης όμως η διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ελενα Κοντούρη προχώρησε σε μια τρίτη πρότασημ σύμφωνα με την οποία η κήρυξη μειωνόταν στα 300 στρέμματα.

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ. Ποιες είναι λοιπόν οι επίμαχες αρχαιότητες που ενδέχεται να δυσκολέψουν την επένδυση δεδομένου ότι στην περιοχή σχεδιάζεται η ανέγερση πολυτελών κατοικιών; Στην περιοχή του αμαξοστασίου έχει ήδη εντοπιστεί νεκροταφείο με 130 τάφους που βρίσκονται σε κατάχωση κι ένας ταφικός περίβολος που παραμένει ορατός. Εμπειροι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η ύπαρξη νεκροταφείου δεν θα δυσκολέψει τους επενδυτές, καθώς στην περίπτωση που εντοπιστούν κι άλλοι τάφοι θα αφαιρεθούν τα κτερίσματα και θα καταχωσθούν ή σε πολύ ειδικές περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν ορατοί κάτω από γυάλινο δάπεδο.

Το δεύτερο σημείο είναι ο λόφος Χασάνι. Εκεί δεν υπάρχουν ορατές αρχαιότητες, αλλά οι αρχαιολόγοι επιμένουν ότι στα σωθικά του κρύβει πλήθος βυζαντινών και μεταβυζαντινών ευρημάτων.

Τελικώς η γνωμοδότηση κατά πλειοψηφία (15 προς 1) τάχθηκε υπέρ της κήρυξης συνολικά των 280 στρεμμάτων εντός της επένδυσης και 1.600 στεμμάτων στους όμορους Δήμους Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης και Αλίμου και κυρίως σε ήδη κηρυγμένους χώρους όπως οι λόφοι Πανί και Αγίας Αννας.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ. Οι έντονες πολιτικές πιέσεις αλλά και η διάσταση που πήρε η υπόθεση στον Τύπο εκτιμάται ότι επηρέασαν πολύ στη διαμόρφωση της εισήγησης, ενώ και πολλά από τα μέλη του ΚΑΣ πίεζαν από την πλευρά τους να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς να γίνει αυτοψία, καθώς δεν επιθυμούσαν περαιτέρω παράταση της υπόθεσης και των όποιων παρεμβάσεων δέχονταν.

Το παιχνίδι γύρω από την επένδυση όμως δεν έκλεισε με τη γνωμοδότηση στις 21.20, καθώς το ΚΑΣ έπρεπε να συζητήσει και το θέμα που είχε αφήσει στη μέση στην προηγούμενη συνεδρίασή του: την έγκριση ή μη Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Στη δεύτερη παρτίδα η ένταση ήταν σαφώς μειωμένη, όμως τελικά είναι κι εκεί που ελήφθησαν οι πιο αμφίσημες αποφάσεις που μπορεί να δυσκολέψουν ίσως πιο ουσιαστικά την επένδυση. Κι αυτές είναι ο χαρακτηρισμός ως αδόμητης της κορυφής του λόφου Χασάνι, όπως αδόμητη παραμένει και η χερσόνησος του Αγίου Κοσμά, που έχει κηρυχθεί στο παρελθόν, ενώ συζήτηση έγινε για το ύψος που θα έχουν τα υπό ανέγερση κτίρια. Τα μέλη του ΚΑΣ έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους σχετικά με ότι οι επενδυτές σχεδιάζουν συστάδες κτιρίων ύψους 200 μ. και για τον λόγο αυτό πρότειναν –χωρίς να μπορούν να το επιβάλλουν –την επανεξέταση των υψών των κτιρίων, γεγονός που ανησυχεί τους επενδυτές. Μέσα στην τελευταία απόφαση, δε, προβλέπεται η μεταφορά εντός του μητροπολιτικού πάρκου και δίπλα στον βοηθητικό αεροδιάδρομο, εκεί όπου εκτιμάται βάσει έρευνας τόσο των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ όσο και του ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ Μανόλη Κορρέ ότι ήταν αρχικά ο εμβληματικός ταφικός περίβολος που έχει δώσει το όνομά του στην περιοχή του Ελληνικού.