Με μια μόνιμη ομηρεία απειλεί την επένδυση του Ελληνικού η μεσοβέζικη λύση στην οποία κατέληξε η προχθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΑΣ. Ενδεικτική είναι η επιφυλακτική στάση με την οποία υποδέχθηκε το αποτέλεσμα η Lamda Development, που σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι πριν τοποθετηθεί στο θέμα των αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου θα περιμένει την επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ακριβές περιεχόμενό τους.
Στη πραγματικότητα, μπορεί το ΚΑΣ να εγκατέλειψε την αρχική μαξιμαλιστική του θέση για κήρυξη ως αρχαιολογικού του 50% του ακινήτου και να κατέληξε σε 280 στρέμματα, το ερώτημα ωστόσο που δεν έχει απαντηθεί είναι πόσο επηρεάζουν τον βαθμό δυσκολίας του έργου τα διάσπαρτα αυτά σημεία. Ετερο ερώτημα που δείχνει αυτήν ακριβώς την προσπάθεια των αρχαιολόγων να ελέγξουν την επένδυση αφορά τα ύψη των έξι ουρανοξυστών που περιλαμβάνει το project. Το ΚΑΣ ζήτησε να κατέβουν τα ύψη από τα 200 στα 140 μέτρα (το ύψος της Ακρόπολης), επικαλούμενο λογικές παρόμοιες με εκείνες που υποστήριζαν ότι δεν έπρεπε να ανεγερθεί το Χίλτον τη δεκαετία του 1960. Επιχειρεί έτσι να ελέγξει τα ύψη και να τα χαμηλώσει, παρότι όπως παραδέχονται νομικοί κύκλοι, δεν είναι δική του δουλειά, σε αυτή τη φάση της διαδικασίας. Το γεγονός όμως ότι ανακατεύτηκε με κάτι που προς το παρόν δεν το αφορά, σε συνδυασμό με τη γενικότερη καχυποψία που έχει καλλιεργήσει η αμφιλεγόμενη μέχρι τώρα στάση του, εγείρουν αμφιβολίες ως προς το αν θα θέσει στην πορεία και νέα προσκόμματα στο έργο.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το επενδυτικό σχήμα εμφανίστηκε χθες αρκετά συγκρατημένο. «Αφού μελετήσει τις αποφάσεις αυτές και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο Master Plan και στο Επιχειρηματικό Σχέδιο, παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα» αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Την ανάγκη αποσαφήνισης και γρήγορα του τοπίου αναδεικνείει με χθεσινή της δήλωση για το Ελληνικό και η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, λέγοντας ότι «είναι εξίσου σημαντικό πλέον οι αποφάσεις του ΚΑΣ να καθαρογραφούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση της επένδυσης».
Το γεγονός ότι το επενδυτικό σχήμα (Lamda Development, κινεζική Fosun και Eagle Hills με έδρα το Αμπου Ντάμπι) δεν έχει μέχρι σήμερα προβεί σε κάποια εν θερμώ κίνηση μαρτυρά ότι οι γέφυρες επικοινωνίας με τη κυβέρνηση παραμένουν ανοικτές. Τα ερωτήματα ωστόσο στα οποία αναζητούνται απαντήσεις είναι ακόμη αρκετά: Τι εμπόδια δημιουργεί στο επενδυτικό σχέδιο η κήρυξη των 280 στρεμμάτων, τι σημαίνει το χαμήλωμα στα ύψη των ουρανοξυστών, κατά πόσο η προχθεσινή απόφαση είναι η απαρχή για νέες κηρύξεις αρχαιολογικών χώρων στο Ελληνικό και πώς σε μια τέτοια περίπτωση θα διασφαλισθεί η ομαλή πορεία του έργου.
ΑΛΛΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Τυχαία δεν είναι η σχετική αναφορά της Lamda Development, που υπενθυμίζει ότι η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της και επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά τόσο από τους σχετικούς νόμους όσο και από το μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των οργάνων.
Στην ουσία, η εταιρεία στέλνει το μήνυμα ότι ήταν διαφορετική η συμφωνία που έκανε με την πολιτεία (σ.σ. δεν προέβλεπε ούτε 280 στρέμματα αρχαιολογικών χώρων ούτε περιορισμούς στα ύψη), επομένως θα συνεκτιμήσει την κατάσταση μόλις πάρει στα χέρια τα διαγράμμματα και τότε θα αποφασίσει τι θα πράξει. Το μήνυμα είναι σαφές και δεν συνάδει με τους πρώιμους κυβερνητικούς πανυγηρισμούς ότι «με την απόφαση του ΚΑΣ γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης, τη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ».
Στο σύνολό τους τα 280 στρέμματα εκτείνονται διάσπαρτα στο βορειοανατολικό τμήμα του ακινήτου, όπου ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή πολυτελών κατοικιών και άλλων εμπορικών χρήσεων. Αλλα από τα 280 στρέμματα βρίσκονται στο αμαξοστάσιο του τραμ (όπου προβλέπεται οικιστική ζώνη ανάπτυξης), άλλα στον λόφο Χασάνι (προβλέπεται να γίνει ζώνη πολυτελών κατοικιών) και άλλα στους Τράχωνες. «Το μήνυμα της αρχαιολογίας είναι ότι μπορεί να συμβιβαστήκαμε, αλλά θα είμαστε εδώ, σε κάθε σας βήμα» σχολίαζαν από την πλευρά τους κύκλοι που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την υπόθεση Ελληνικό.
ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΟΡΟΙ. Η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στο πρώην αεροδρόμιο δεν απαγορεύει τη δόμηση, απλώς βάζει πολύ αυστηρούς όρους. Οροι όμως που έχουν ξεκαθαριστεί με το περίφημο μνημόνιο που υπέγραψε η Λυδία Κονιόρδου με την Ελληνικό ΑΕ για τη γοργή εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών, όπως επισημάνθηκε και στη συνεδρίαση του ΚΑΣ από το ΤΑΙΠΕΔ. Τώρα, για να θωρακιστεί περαιτέρω το Μνημόνιο, εξετάζεται αυτό να συμπεριληφθεί ως όρος στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (που θα αφορά την Περιβαλλοντική Μελέτη και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης), όταν κάποια στιγμή φυσικά εκδοθεί, άγνωστο πότε. Εναλλακτικά, εξετάζεται να ενσωματωθεί στην υπουργική απόφαση που θα εκδώσει η Κονιόρδου όταν πάρει τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ στα χέρια της. Κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί παρά μετά τις 12 Οκτωβρίου, αφού μέχρι τότε η υπουργός θα απουσιάζει στο Βερολίνο, όπου και συμμετέχει στην παράσταση του διάσημου σκηνοθέτη Μπόμπ Γουίλσον «Ο Λούθηρος χορεύει με τους θεούς».