Μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου 1,5 δισ. ευρώ άλλαξαν χέρια καθώς υπεγράφη η συμφωνία για την πώλησή τους από την τράπεζα Eurobank Ergasias ΑΕ στην Intrum Justitia ΑΒ. Η συμφωνία αφορά την πώληση µη εξυπηρετούµενων καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού οφειλόµενου κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία μόνο περίπου 620 εκατ. ευρώ εµφανίζονται στον ισολογισµό της τράπεζας. Η πώληση αυτή αποτελεί για τη Eurobank μόνο ένα σκέλος του επιχειρησιακού πλάνου της για τη µείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της. Η πώληση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017, το τίμημα ανέρχεται περίπου σε 3% του συνολικού οφειλόµενου κεφαλαίου και εκτιμάται περίπου στα 45 εκατ. ευρώ. Οπως ανακοινώθηκε, η πώληση αυτού του πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ουδέτερη για τη Eurobank τόσο σε όρους χρηµατοοικονοµικού αποτελέσµατος όσο και αναφορικά με την επίπτωση στα εποπτικά της κεφάλαια.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Οπως προβλέπει η συμφωνία, τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα συνεχίσει να έχει η Eurobank μέσω της θυγατρικής της, Financial Planning Services, η οποία έχει λάβει άδεια διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις και ανήκει εξ ολοκλήρου στην τράπεζα. Η κίνηση αυτή της Eurobank σηματοδοτεί την αρχή της πώλησης κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες και σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες που μέχρι σήμερα κρατούν στάση αναμονής. Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς εντός του 2018 θα πρέπει να έχουν απαλλαγεί από περίπου 6 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο πλαίσιο της απομείωσης των κόκκινων χαρτοφυλακίων τους.

Η Intrum αποτελεί τον μεγαλύτερο διαχειριστή απαιτήσεων στην Ευρώπη και, όπως τόνισε με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, «η Eurobank τηρώντας τη δέσµευσή της έναντι των εποπτικών Αρχών και των μετόχων της για τη µείωση του χαρτοφυλακίου µη εξυπηρετούµενων δανείων της µέσω ενεργού διαχείρισης συνήψε µια σηµαντική συµφωνία για την πώληση στην Intrum µη εξυπηρετούµενων καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Intrum Μίκαελ Ερικσον τόνισε ότι αυτή η επένδυση είναι στρατηγικά σηµαντική καθώς καθιστά την Intrum έναν δυνατό συνεργάτη για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν σηµαντικά χαρτοφυλάκια µη εξυπηρετούµενων δανείων τα οποία πρέπει να διαχειριστούν.