Ικανοποίηση αλλά κυρίως ανακούφιση λόγω των εσωκομματικών αντιδράσεων που υπήρξαν στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί στην κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΚΑΣ. Η εκτίμηση του Μαξίμου είναι πως η απόφαση δεν φέρνει προσκόμματα στην υλοποίηση της επένδυσης, αφού αφορά μια μικρή έκταση στο σύνολο αυτής που θα παραχωρηθεί στον επενδυτή, οπότε και εκείνος δεν θα φέρει αντιρρήσεις –πολλώ δε μάλλον δεν θα υπαναχωρήσει από τη σύμβαση. Επιπλέον, σημειώνουν πως το ΚΑΣ δεν θέτει περιορισμούς στη δόμηση, αλλά προϋποθέτει μόνο αυστηρή επιτήρηση των εργασιών στην περιοχή.

Σχολιάζοντας ειδικά την απόφαση για το Ελληνικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης, με σεβασμό στην κείμενη νομοθεσία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκτίμησε παράλληλα πως «εκμηδενίζονται οι νομικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μελλοντικά ανυπέρβλητα εμπόδια για την υλοποίηση της επένδυσης», ενώ διευκρίνισε πως «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης που ενδεχομένως θα απαιτηθούν στο μέλλον», αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σε ανάλογους τόνους υποδέχθηκε την απόφαση του ΚΑΣ και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη για το project του Ελληνικού και γενικώς των μεγάλων επενδύσεων, δήλωσε πως «η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει και για μια ακόμη φορά οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν».

Αλλά και ο Νίκος Φίλης, που διαδήλωσε με τους αρχαιολόγους έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, αναγνώρισε (μιλώντας στον Σκάι) πως «η απόφαση ισοδυναμεί με τήρηση της νομιμότητας».

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ