Λίγες ημέρες μετά την προσφυγή οικολογικών οργανώσεων που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της επένδυσης στο Ελληνικό, συζητήθηκε χθες στο Ε’ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου η αίτηση που είχαν καταθέσει δέκα κάτοικοι των Δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας. Οι προσφεύγοντες είναι μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και μεταξύ αυτών είναι η ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ Ελένη Πορτάλιου και η πρώην βουλευτής Β’ Αθήνας και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Νάντια – Ολγα Βαλαβάνη. Με βάση τις δικαστικές αυτές εκκρεμότητες, η επένδυση για το Ελληνικό κάνει εκ των πραγμάτων… στάση και στο ΣτΕ. Η κρίσιμη απόφαση των ανώτατων δικαστών αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Με την προσφυγή ζητείται να ακυρωθεί η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με την οποία δεν χαρακτηρίζονται διατηρητέα νεότερα μνημεία συγκεκριμένα κτίρια στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το αρχικό κτίριο του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού, τον παλαιό Πύργο Ελέγχου και το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας συγκρότημα πέντε κτιρίων του πρώην Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων που είναι των αρχών της δεκαετίας του 1930.

Από την αντίθετη πλευρά, οι συνήγοροι της Lamda Development, του ΤΑΙΠΕΔ και του ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν είναι τόσο σημαντικές ώστε να δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέων κτιρίων.