Tην άτυπη συμφωνία με τον επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη να προσποιηθεί τον βαριά άρρωστο ώστε να του εξασφαλίσει οδό διαφυγής, μεταφέροντάς τον στο νοσοκομείο, επιβεβαιώνει στην κατάθεσή του ο «Μανώλης», ο 43χρονος ιδιοκτήτης της μάντρας αυτοκινήτων όπου κρατούνταν ο επιχειρηματίας μέχρι την απελευθέρωσή του. Επαναλαμβάνει όσα επικαλέσθηκε και ο επιχειρηματίας για τη «σκηνοθετημένη» βαριά αρρώστια. Μια συμπεριφορά που φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο –σύμφωνα με αστυνομικές πηγές –στην απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
«Είχα αρχίσει να ανησυχώ για την υγεία του και δεν ήθελα να πάθει κακό. Τον συμπάθησα και προσπάθησα να τον βοηθήσω» περιγράφει χαρακτηριστικά ο «Μανώλης» στην κατάθεσή του. «Τον συμβούλευσα πώς θα μπορέσουμε να τελειώσουμε αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση και του είπα να προσποιηθεί πως έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, να ουρλιάζει και εγώ να τον μεταφέρω στο νοσοκομείο πείθοντας παράλληλα (τον σύνδεσμο των απαγωγέων) και τους άλλους, που δεν ξέρω ποιοι ήταν, να το τελειώνουμε. Ζήτησα ακόμη από τον Μιχάλη να παραμείνει στην Εντατική για λίγες ημέρες ώστε να με πιστέψουν και μένα και να μη βρω τον μπελά μου. Το Σάββατο που μας πέρασε, ξεκίνησε να πονάει το στομάχι του Μιχάλη. Μου είπε ότι αισθάνθηκε μεγάλο πόνο και ανησυχούσε. Εγώ του είπα να ξανασκεφτεί αυτό που του πρότεινα την προηγούμενη ημέρα, πήγα σε ένα φαρμακείο στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου που εφημέρευε και πήρα δυο φάρμακα που δεν θυμάμαι πώς τα λένε».
Η προσπάθεια που φέρεται ότι έκανε για να σώσει τη ζωή του επιχειρηματία φάνηκε και κατά τη διάρκεια της αστυνομικής εφόδου. Αν και υπήρχαν όπλα, όχι μόνο δεν προέβαλε καμία αντίσταση, αλλά «μόλις με έπιασαν, τους είπα αμέσως ότι ο Μιχάλης κρατείται πάνω».
ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ. Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, φαίνεται, ακολούθησε κατά γράμμα τις συμβουλές του «Μανώλη», να προσποιηθεί τον βαριά άρρωστο, καταφέρνοντας να παραπλανήσει και τον φύλακα του κρησφύγετου. «Τις τελευταίες ημέρες ο Μιχάλης δεν ήταν καλά. Δεν είχε όρεξη να φάει, είχε ρίγος, στομαχόπονο και πυρετό. Γι’ αυτό εγώ πήρα τον σύνδεσμο και του είπα χαρακτηριστικά “το μωρό αρρώστησε, κάτι πρέπει να κάνεις”, ενώ του ζήτησα να φέρει φάρμακα για το στομάχι του. Τα φάρμακα μου τα έφερε ο (μέλος της σπείρας) την Κυριακή το πρωί, αλλά δεν πρόλαβα να τα δώσω στον Μιχάλη».
Με το ζόρι, ισχυρίσθηκε ο 43χρονος «Μανώλης» αφήνοντας στην κατάθεσή του να διαφανεί φόβος, ακόμα και μια μορφή εκβιασμού, ενεπλάκη στην απαγωγή παραχωρώντας τη σοφίτα. «Αναγκάστηκα να επιτρέψω την παραμονή τού Λεμπιδάκη σε δικό μου χώρο γιατί δεν είχα άλλη επιλογή και ένιωθα ότι κινδύνευα» πρόσθεσε, ζητώντας συγγνώμη από τον Μιχάλη και από την οικογένειά του. Στην κατάθεσή του, πέρα από μετανιωμένος, τόνιζε συνεχώς ότι «βρισκόμουν σε πολύ δύσκολη θέση, προσπαθούσα εναγωνίως να βρω τρόπο να αφήσουμε ελεύθερο τον Μιχάλη και να επιστρέψει στους δικούς του. Εκανα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να βρίσκεται σε καλή κατάσταση η υγεία του». Επέμενε δε και τόνιζε πως «ποτέ δεν έλαβα το παραμικρό αντίτιμο, ούτε και συμφώνησα ποτέ να λάβω κάποιο ποσό αν οι συγγενείς του Λεμπιδάκη αποφάσιζαν να παραδώσουν λύτρα για την απελευθέρωσή του».
Ο ΦΥΛΑΚΑΣ. Αντίθετα, ο νεαρός από τη Θεσσαλονίκη που εκτελούσε χρέη φύλακα στο τελευταίο κρησφύγετο παραδέχθηκε ότι είχε μεγάλη ανάγκη από χρήματα και περιέγραψε όσα του είχαν τάξει οι επικεφαλής της απαγωγής παρουσιάζοντας την επιχείρηση σαν διάλειμμα διακοπών στην Κρήτη μαζί με τη σύντροφό του.
Ανέφερε στην κατάθεσή του ότι ήταν καταχρεωμένος και οι απαγωγείς τού έκαναν ελκυστικότατη προσφορά, «πακέτο» με διακοπές.
«Μου είπε ότι με χρειαζόταν να κατέβω στην Κρήτη και να αναλάβω τη φύλαξη του ανθρώπου, λέγοντας μάλιστα ότι “είναι ένα ήσυχο ανθρωπάκι”. Μου είπε ακόμα ότι εγώ θα περάσω πολύ καλά, θα είμαι σε σπίτι με πισίνα, θα κάνω τα μπάνια μου και θα είμαι σε άλλο χώρο από τον απαχθέντα, ο οποίος θα βρίσκεται σε ξεχωριστό δωμάτιο. Η αμοιβή μου γι’ αυτήν τη δουλειά θα ήταν 100.000 ευρώ και θα καθόμουν για 15-20 ημέρες περίπου». Του πρότειναν μάλιστα να πάρει και τη σύντροφό του μαζί του «και θα είναι σαν να κάνουμε διακοπές».
Η ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ. Στην πιο κρίσιμη φάση των ερευνών για την ταυτοποίηση των μελών που συνέθεσαν την κορυφή της πυραμίδας του εγκληματικού δικτύου βρίσκονται οι Αρχές Ασφαλείας. Γι’ αυτόν τον λόγο κλιμάκιο δέκα αστυνομικών της Ασφάλειας παραμένει στην Κρήτη συλλέγοντας και συγκρίνοντας στοιχεία. Η βασική ομάδα κρούσης που υλοποίησε την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη, με το σκηνοθετημένο τροχαίο, δεν έχει συλληφθεί. Αμέσως μετά την απαγωγή τού επιχειρηματία, οι τέσσερις δράστες, σύμφωνα με πληροφορίες, επέστρεψαν στην Αθήνα, ασκώντας υψηλή εποπτεία προκειμένου να λάβουν το μεγαλύτερο μερίδιο των λύτρων.