Επιτέλους, ασχοληθήκατε μαζί μας, κραυγάζουν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ και συχνά θύματα βίας μέσα στα ίδια τα ιδρύματά τους! Η Σύνοδος Πρυτάνεων εξέδωσε χθες ανακοίνωση ειδικά για να χαιρετίσει την καταδίκη του πρόσφατου περιστατικού βίας εις βάρος του πανεπιστημιακού Αγγελου Συρίγου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
«Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις ανώτατων πολιτειακών και θεσμικών παραγόντων που καταδικάζουν, με αφορμή πρόσφατα περιστατικά, πράξεις βίας στον χώρο των ελληνικών πανεπιστημίων γιατί προασπίζουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ακαδημαϊκή ελευθερία στο πλαίσιο της δημοκρατικής πολιτείας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων ΑΕΙ.
Σε αυτό το κλίμα, τη χθεσινή επίθεση από 20 «θερμόαιμους» φοιτητές εις βάρος της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνας Κυριαζοπούλου και των προέδρων των τμημάτων του κατά την πρώτη συνεδρίαση της Συγκλήτου για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, την καταδίκασε και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Το υπουργείο Παιδείας, που τις προηγούμενες ημέρες δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα Συρίγου, ανακοίνωσε μάλιστα ότι «τέτοιες ενέργειες δεν έχουν θέση στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Οι διαφωνίες επιλύονται με διάλογο και όχι με τη βία». Να θυμίσουμε ότι με τον τελευταίο νόμο του υπουργείου Παιδείας ορίζεται ότι για να μπει η Αστυνομία σε πανεπιστημιακό χώρο σε περίπτωση βανδαλισμών ή επιθέσεων χρειάζεται ειδική άδεια του πρυτανικού του συμβουλίου (ενός δυσκίνητου μηχανισμού με τη συμμετοχή ενός φοιτητή).
«Εκείνο που με ενοχλεί είναι η βία μέσα στα πανεπιστήμια» λέει η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών μιλώντας στα «ΝΕΑ». «Και πρέπει κάποτε να απομονωθούν από τους ίδιους τους φοιτητές εκείνοι που προκαλούν επεισόδια μέσα στα πανεπιστήμια» προσθέτει.
Στην Πάτρα. Το περιστατικό στην Πάτρα συνέβη έπειτα από διαμαρτυρία περίπου 200 φοιτητών για τα θέματα της σίτισης και στέγασης και των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων που αναστέλλονται λόγω καθυστέρησης πληρωμών από το υπουργείο Παιδείας. Με την ολοκλήρωση της διαμαρτυρίας περίπου είκοσι από αυτούς έμειναν πίσω και αποφάσισαν να επιβάλουν τα αιτήματά τους διά της βίας.
«Η Πρυτανεία εκφράζει τη βαθιά της λύπη για παρόμοια γεγονότα, που δεν συνεισφέρουν σε εποικοδομητικό διάλογο, διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου και τελικά δεν οδηγούν σε επίλυση των προβλημάτων ολόκληρης της φοιτητικής κοινότητας εξαιτίας των συμπεριφορών ορισμένων ατόμων που δεν αρμόζουν στο ακαδημαϊκό περιβάλλον» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Τι κοινωνία θέλουμε;». Από την πλευρά του, ο Αγγελος Συρίγος περιγράφει όσα συνέβησαν με χθεσινή ανάρτησή του, στην οποία αναφέρει πως η παρατήρηση που έκανε προ μηνών σε έναν φοιτητή ο οποίος έγραφε με σπρέι έξω από το ίδρυμα οδήγησε στην επίθεση εναντίον του. Και αναφέρει: «Το συμπτωματικό αυτό γεγονός έβγαλε στην επιφάνεια ένα απόστημα, το μέγεθος του οποίου ακόμη δεν έχουμε διαπιστώσει.
n Η Αστυνομία αδυνατούσε να διαχειρισθεί ένα γεγονός που δεν έγινε σε πανεπιστημιακό χώρο –όπου και το θρυλικό “άσυλο” –αλλά στον πεζόδρομο έξω από το Πάντειο. Εκτοτε απέχει από τα τεκταινόμενα είτε συμβαίνουν σε πανεπιστημιακό χώρο είτε σε δημοτική αίθουσα στα Γιάννινα…
n Οσοι ήσαν παρόντες στο δικαστήριο που ακολούθησε την αυτόφωρη σύλληψη του ενός εκ των δραστών είδαν από την “ομάδα συμπαραστάσεως” στον δράστη τη διάχυτη απειλή που βιώνουν οι δικαστές όταν δικάζουν τέτοιες υποθέσεις.
n Μια περιθωριακή ομάδα νεαρών, εντελώς άσχετη με τη φοιτητική κοινότητα του Παντείου, κάνει την επαναστατική της γυμναστική στο Πάντειο μία φορά την εβδομάδα. Φωνάζουν και γράφουν συνθήματα, απειλούν, προπηλακίζουν. Θέλουν να τρομοκρατήσουν. Το θετικό είναι ότι μπροστά στην ειρηνική αλλά σθεναρή αντίδραση των φοιτητών –που τους έχουν βαφτίσει “φυτά” –δεν τολμούν πλέον να μπουν στα αμφιθέατρα.
n Πλήθος αφισών έχει κολληθεί στους τοίχους με ονομαστικές αναφορές και στοχοποίηση και άλλων καθηγητών. Στα μέσα Απριλίου κυκλοφόρησε ένα έντυπο υπό τον τίτλο “Τα οκτώ καθάρματα του Παντείου”. Αφορούσε καθηγητές που για κάποιο λόγο “ενοχλούσαν”.
n Η τελευταία αφίσα με τη φωτογραφία μου και την ουσιαστική επικήρυξή μου δείχνει τα επικίνδυνα μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσουμε ως κοινωνία. Ασήμαντες μειοψηφίες που διέρχονται βίαια μέσα θέλουν να καθορίζουν τις απόψεις, την έκφραση της γνώμης, τον τρόπο ζωής, την ίδια την ελευθερία μας».
«Αυτά, όμως, δεν έγιναν χθες. Εμείς τα εκκολάψαμε κι εμείς τα ανεχθήκαμε όταν ανδρώθηκαν» τονίζει.
«Το θέμα πλέον δεν είναι μόνον η ελευθερία του λόγου στα πανεπιστήμια. Το θέμα είναι τι κοινωνία θέλουμε» καταλήγει ο Αγγελος Συρίγος.
«Εκβιασμός η διακοπή της διανομής των συγγραμμάτων»
Για το θέμα των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι «η απαράδεκτη και με εμφανή πολιτική στόχευση ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ –με την πλήρη υποστήριξη της ΝΔ –περί διακοπής της διανομής των συγγραμμάτων στους φοιτητές δεν είναι παρά ένας ωμός εκβιασμός εννέα εκδοτικών οίκων που έχουν στη διάθεσή τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων και εισπράττουν εδώ και χρόνια τη μερίδα του λέοντος (50%) των 60 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανά ετησίως το υπουργείο Παιδείας για τη δωρεάν παροχή συγγραμμάτων στους φοιτητές». Αναφέρει ακόμη ότι δεν θα υποκύψει σε «πολιτικούς εκβιασμούς» και τονίζει ότι θα συνεχίσει ο σχετικός έλεγχος που πρέπει να γίνει.