Σκηνικό κρίσης για την κρατική ραδιοτηλέοραση και ερωτήματα για την κυβερνητική πρακτική προκύπτουν μετά την παραίτηση του Διονύση Τσακνή από τη θέση του προέδρου με επιστολή διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης που τον έχρισε επικεφαλής. Αιτία της έκρηξής του, δυόμισι χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν η πρόταση του πρόεδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη για ενοποίηση της θέσης του προέδρου της ΕΡΤ με εκείνη του διευθύνοντος συμβούλου, γεγονός που βρήκε αντίθετο τον Διονύση Τσακνή. «Μάταια θα περίμενε κανείς μια στήριξη στο πρόσωπό μου εκ μέρους των παριστάμενων αξιωματούχων, όταν ο εκπρόσωπος του πιο άρρωστου τμήματος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού άφησε αιχμές για το ήθος και την τιμιότητά μου» ανέφερε ο συνθέτης στο κείμενό του. Η παραίτηση προκύπτει μία ημέρα μετά την επίσημη παρουσίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της δημόσιας τηλεόρασης από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, όπου επιβεβαιώθηκε η τοποθέτηση του Βασίλη Κωστόπουλου δίπλα στους Γιώργο Θαλασσινό και Χρήστο Λεοντή στο τιμόνι της ΕΡΤ.
Την πρώτη προειδοποίηση για αποχώρηση ο Τσακνής την είχε δημοσιοποιήσει τον περασμένο Αύγουστο εξαιτίας της διαφωνίας του για την επικείμενη τοποθέτηση του Κωστόπουλου (στα «πηγαδάκια» μάλιστα ακουγόταν εντόνως η ένσταση ότι ο αέρας ανανέωσης στην ΕΡΤ δεν μπορούσε να προκύψει με τέτοια πρόσωπα). Με τον Κωστόπουλο μάλιστα τους συνδέει παλιά αντιδικία, καθώς ο Τσακνής είχε νομικές εκκρεμότητες με αφορμή την ΑΕΠΙ, όταν είχε καταθέσει εναντίον του στο δικαστήριο πριν από μία δεκαετία.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ. Οπως ήταν αναμενόμενο, η «ρουκέτα» Τσακνή στο πρόσωπο του μεγαλοσυνδικαλιστή Καλφαγιάννη δεν πέρασε απαρατήρητη από την ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία με τη σειρά της εξέδωσε ανακοίνωση. Το συνδικαλιστικό όργανο χαρακτήρισε «διχαστικό» τον πρώην ισχυρό άνδρα της ΕΡΤ «αφού δεν κατάφερε να γίνει “χαλίφης στη θέση του χαλίφη”», κατηγορώντας τον πως προσέβλεπε στις αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου πέραν της προεδρίας που ήδη ασκούσε. Ακόμα, η ΠΟΣΠΕΡΤ υπεραμύνθηκε της πρότασης Καλφαγιάννη ισχυριζόμενη πως «διαχρονικά είχε τη θέση ότι η ΕΡΤ δεν μπορεί να διοικείται με το οργανωτικό σχήμα της διαρχίας, γιατί αυτό είχε αποδειχθεί προβληματικό και βλαπτικό για τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».
Ο υπουργός πάντως δεν πήρε θέση για τη διατάραξη των ισορροπιών εντός της ΕΡΤ. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Διονύση Τσακνή για την προσφορά του στην ΕΡΤ από την πρώτη μέρα που βάλαμε τέλος “μαύρο”. Οι διαφωνίες για την πορεία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι θεμιτές. Η ΕΡΤ θα ακολουθήσει την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία για την πλήρωση της θέσης του προέδρου της και ενός μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου» ανέφερε.