«Πόλεμος» ανάμεσα στους εργαζόμενους της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ – μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) και στο υπουργείο Μεταφορών ξέσπασε χθες για το ηλεκτρονικό εισιτήριο.
Από σήμερα Πέμπτη πρόκειται να σταματήσει η έκδοση των μηνιαίων χάρτινων καρτών απεριορίστων διαδρομών, ενώ από το τέλος Οκτωβρίου προβλέπεται να διακοπεί τελείως και η έκδοση των χάρτινων εισιτηρίων, προκειμένου να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το έξυπνο ηλεκτρονικό εισιτήριο.
Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος από το Βελιγράδι όπου βρίσκεται έδωσε εντολή στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ «να παραπέμπει αμέσως στον αρμόδιο εισαγγελέα και στο πειθαρχικό συμβούλιο της εταιρείας, με το ερώτημα της απόλυσης, κάθε υπάλληλο που θα παρεμποδίσει ή θα αρνηθεί την έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων».
Το πρόβλημα με τη στέγαση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στη Σαντορίνη αλλά και την Κρήτη κορυφώνεται, με αποτέλεσμα πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές ακόμη και σήμερα να μην έχουν βρει στέγη, αλλά να φιλοξενούνται σε συναδέλφους τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι τέσσερις εκπαιδευτικοί στο Ρέθυμνο να παραιτηθούν και να εγκαταλείψουν τα καθήκοντα και τον διορισμό τους.
Νέα δικαστική μάχη με βασικό μέτωπο το διαμορφούμενο τηλεοπτικό τοπίο σηματοδοτούν οι προσφυγές που κατατέθηκαν χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις επτά νέες δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας και την τιμή εκκίνησης των 35 εκατομμυρίων ευρώ που καθορίστηκε για την καθεμία από αυτές. Ετσι, όπως όλα δείχνουν, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, που εν Ολομελεία είχε κρίνει κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδεις, θα κληθεί σύντομα και πάλι να αποφανθεί για το κρίσιμο αυτό θέμα που και στο παρελθόν είχε προκαλέσει έντονες πολιτικές αναταράξεις.
Συγκεκριμένα, ενώπιον του ΣτΕ προσέφυγαν η Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και οι τηλεοπτικοί σταθμοί Σκάι και Σταρ (Star Channel) ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία οι εξής δύο αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής: 1) η υπ’ αρθμ. 1830/7.7.2017 για τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρωεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος και 2) η υπ’ αριθμ. 2178/28.7.2017 για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης για καθεμία από τις επτά δημοπρατούμενες άδειες.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες, οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς, γιατί περιορίζονται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός και η εσωτερική αγορά και είναι υπερβολική η τιμή εκκίνησης, αφού δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της τιμής εκκίνησης.
Σημειώνουν δε ότι η υπερβολικά μεγάλη τιμή εκκίνησης των αδειών μειώνει το ενδιαφέρον προσέλευσης και αδειοδότησης των υποψηφίων, παραβιάζοντας ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτόν την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγματικές αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας.