Τρία χρόνια τώρα, έπειτα από κάθε πολύνεκρη επίθεση με ένα ή και περισσότερα όπλα στις ΗΠΑ, ο σατιρικός ιστότοπος The Onion δημοσιεύει το ίδιο άρθρο. Ακριβώς το ίδιο άρθρο, μόνο τον τόπο της επίθεσης και τον αριθμό των θυμάτων αλλάζει. Ο τίτλος του είναι ο πάντα ο ίδιος: «”Κανένας τρόπος να αποφευχθεί αυτό” λέει το μόνο έθνος όπου αυτό συμβαίνει τακτικά». Η αρχή του άρθρου είναι η πάντα ίδια: «Τις ώρες που ακολούθησαν το ξέσπασμα της βίας στο […], όπου ένας μόνο ένοπλος σκότωσε περισσότερους από […] ανθρώπους και τραυμάτισε ακόμα […], πολίτες που ζουν στη μοναδική χώρα όπου αυτού του είδους οι επιθέσεις συμβαίνουν τακτικά συνήγαγαν πως δεν υπήρχε κανένας τρόπος να αποφευχθεί η σφαγή».

Ανακυκλώνοντας το ίδιο άρθρο επ’ άπειρο, ο ιστότοπος παραπέμπει στο παράλογο της πραγματικότητας: μια χώρα όπου οι φονικές επιθέσεις με όπλα είναι καθημερινές, αλλά παραμένει ανίκανη να μιλήσει ορθολογικά για το πρόβλημα. Την ημέρα της σφαγής στο Λας Βέγκας, πάντως, ο ιστότοπος The Onion δημοσίευσε ακόμα δύο άρθρα. Το πρώτο είχε τίτλο: «Οι Αμερικανοί αισιοδοξούν ότι θα είναι η τελευταία πολύνεκρη επίθεση με όπλα πριν αυτές σταματήσουν μόνες τους, χωρίς λόγο». Και το δεύτερο: «Η NRA [το πανίσχυρο λόμπι των όπλων, που έχει πλέον κατά δήλωσή του έναν “φίλο” στον Λευκό Οίκο, τον Ντόναλντ Τραμπ] λέει πως οι πολύνεκρες επιθέσεις με όπλα είναι το λυπηρό τίμημα για την προστασία του δικαιώματος των πολιτών να διαπράττουν πολύνεκρες επιθέσεις με όπλα». Κανείς δεν γνωρίζει πια αν είναι ο σατιρικός ιστότοπος αυτός που απομακρύνεται από την παρωδία ή η πραγματικότητα που την προσεγγίζει.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές Αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τα κίνητρα του 64χρονου συνταξιούχου λογιστή και επαγγελματία τζογαδόρου που πυροβολούσε τη Δευτέρα επί έντεκα λεπτά από τα σπασμένα παράθυρα της σουίτας του στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Mandalay Bay το πλήθος που παρακολουθούσε μια υπαίθρια συναυλία κάντρι, σκοτώνοντας 58 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 500. Το ISIS έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη, αλλά οι Αρχές δεν έχουν εντοπίσει στοιχεία που να συνδέουν τον Στίβεν Πάντοκ με κάποια διεθνή τρομοκρατική οργάνωση. Ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI μάλιστα, Αντριου Μακέιμπ, δήλωνε χθες έκπληκτος που δεν έχει βρεθεί ακόμα κάτι το οποίο να υποδεικνύει τα κίνητρά του.

Οι Αρχές ήλπιζαν να πάρουν κάποιες απαντήσεις από τη σύντροφο του Πάντοκ, τη Μαριλού Ντάνλεϊ, που επέστρεψε προχθές το βράδυ από τις Φιλιππίνες όπου και βρισκόταν το βράδυ της επίθεσης. Συγγενείς της δήλωναν πως η Ντάνλεϊ, αυστραλή υπήκοος, γεννημένη στις Φιλιππίνες, δεν γνώριζε τίποτα, πως ο Πάντοκ την έστειλε επίτηδες μακριά ώστε να μην παρέμβει στα σχέδιά του και πως τα 100.000 δολάρια που μετέφερε σε λογαριασμό στις Φιλιππίνες ήταν μια μορφή «ασφάλειας ζωής» για εκείνη.

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Πάντοκ είχε σχεδιάσει με ανατριχιαστικά μεθοδικό τρόπο την επίθεση. Συνολικά 23 όπλα είχε μεταφέρει, μέσα σε βαλίτσες, στη σουίτα όπου είχε καταλύσει από την περασμένη Πέμπτη, μαζί και περίπου 12 (νόμιμους) μηχανισμούς «bump stocks», που μετατρέπουν τα ημιαυτόματα όπλα σε (απαγορευμένα) αυτόματα. Ακόμη 26 όπλα, πυρομαχικά καθώς και μια χημική ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή εκρηκτικών βρέθηκαν στην κατοικία του στο Μεσκίτ, 120 χλμ. από το Λας Βέγκας, και ένα ακόμα σπίτι που του ανήκε στο Ρίνο. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, ο Πάντοκ είχε αγοράσει από τη Νεβάδα, τη Γιούτα, την Καλιφόρνια και το Τέξας 33 όπλα, τα περισσότερα τουφέκια. Πέραν αυτών, ωστόσο, είχε τοποθετήσει πολλές βιντεοκάμερες μέσα και έξω από τη σουίτα του, ακόμα και στο ματάκι της πόρτας, καθώς και στον διάδρομο απέξω, ώστε να εντοπίσει τυχόν κινήσεις αστυνομικών. Κάποια στιγμή μάλιστα πυροβόλησε πολλές φορές την πόρτα, τραυματίζοντας έναν φρουρό ασφαλείας απέξω. Τελικά, έβαλε ένα όπλο στο στόμα του και αυτοκτόνησε, πριν ανατινάξουν την πόρτα και εισβάλλουν αστυνομικοί.