Σε μεγάλη πόλωση που απειλεί τα θεμέλιά της οδηγείται η Ισπανία, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η Καταλωνία θα κινηθεί προς την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα, μετά το παράνομο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής. Την ίδια ώρα, η Κομισιόν συνεχίζει τις εκκλήσεις της προς την ισπανική κυβέρνηση και τις καταλανικές Αρχές να προχωρήσουν σε διάλογο για να εκτονώσουν την αντιπαράθεση που παίρνει τεράστιες διαστάσεις.
Ο καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουιτζντεμόν σε χθεσινοβραδινή του ομιλία τόνισε ότι τάσσεται υπέρ μιας διαμεσολάβησης ώστε να ξεπεραστεί η κρίση, κάτι που, όπως είπε, η ισπανική κυβέρνηση δεν δέχεται. «Είμαι έτοιμος να ξεκινήσω μια διαδικασία διαπραγματεύσεων», είπε, «καθώς ο διάλογος ανήκει στην πολιτική κουλτούρα του λαού μας». Αυξάνοντας όμως την πίεση προς τη Μαδρίτη, δήλωσε παράλληλα αποφασισμένος να υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δηλαδή την ανεξαρτησία. Επίσης, πραγματοποίησε επίθεση στον βασιλιά Φελίπε για την ομιλία του την Τρίτη που, όπως ανέφερε, «απογοήτευσε τους Καταλανούς, μιας και εμφανίστηκε κατηγορηματικός και διχαστικός».
Η δήλωση του προέδρου της Καταλωνίας Κάρλες Πουιτζντεμόν ότι αισθάνεται ήδη «ως πρόεδρος μιας ελεύθερης χώρας» σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» είχε δώσει τον τόνο της χθεσινής ημέρας, από νωρίς. Στη διελκυστίνδα των δύο πλευρών από τη Μαδρίτη έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας, της λεγόμενης Mossos, παραπέμπεται σε δίκη για στάση, επειδή οι συνάδελφοί του αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τις οδηγίες της ισπανικής αστυνομίας και να επιτεθούν σε πολίτες που βρίσκονταν στα εκλογικά τμήματα.
Νωρίτερα, σε άλλη συνέντευξή του ο Πουιτζντεμόν είχε προειδοποιήσει την ισπανική κυβέρνηση ότι οποιαδήποτε απόπειρα της Μαδρίτης να αναστείλει την καταλανική αυτονομία και να αναλάβει τον έλεγχο των θεσμών της περιφέρειας θα αποτελέσει «λάθος το οποίο θα αλλάξει τα πάντα». Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει αυτό το δικαίωμα, βάσει του άρθρου 150 του Συντάγματος που ψηφίστηκε το 1978, και έχει απειλήσει ότι θα το εφαρμόσει σε περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, οι Καταλανοί κάνουν το βήμα προς την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.
Τα κόμματα του τοπικού καταλανικού Κοινοβουλίου που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ζήτησαν να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα ειδική συνεδρία, συζήτηση και ψηφοφορία για την ανεξαρτησία. Τα αποσχιστικά κόμματα κατέχουν μια μικρή πλειοψηφία εδρών στο τοπικό Κοινοβούλιο, οπότε το αποτέλεσμα θεωρείται δεδομένο.
Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνει να ανησυχεί πολύ για τις εξελίξεις στη χώρα της Ιβηρικής. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, κάλεσε και πάλι τις δύο πλευρές να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Είναι ώρα για διάλογο» τόνισε. «Ο σεβασμός στο κράτος δικαίου δεν είναι προαιρετικός, είναι ουσιώδης. Εάν ο νόμος δεν σου δίνει αυτό που θέλεις, μπορείς να αντιταχθείς. Μπορείς να εργαστείς να αλλάξει τον νόμο, όμως δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Είναι ουσιώδες το Σύνταγμα κάθε χώρας-μέλους μας να γίνεται σεβαστό. Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλωνίας επέλεξε να αγνοήσει τον νόμο όταν διοργάνωσε το δημοψήφισμα» κατέληξε πριν απευθυνθεί και στη συντηρητική κυβέρνηση της Μαδρίτης προτρέποντάς τη να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.
Στο φλέγον ζήτημα παρενέβη και ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. «Η Γερμανία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. «Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η σταθερότητα της Ισπανίας. Είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να σεβαστούν το κράτος δικαίου». Περιγράφοντας τη σύγκρουση Μαδρίτης – Βαρκελώνης ως εσωτερικό θέμα της Ισπανίας, πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε λύση «μπορεί να βρεθεί μόνο μέσα στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος και της δημοκρατικής τάξης», ενώ αρνήθηκε να καταδικάσει την αστυνομική βία στην Καταλωνία. «Η καγκελάριος Μέρκελ δεν προτίθεται να μεσολαβήσει, καθώς αυτό είναι εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας» κατέληξε.
Εκτός βέβαια από τις διεθνείς αντιδράσεις, υπάρχει και το μέγα ερώτημα τι θα κάνουν οι Καταλανοί που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία. Οι 2 εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν υπέρ της –αριθμός που αντιστοιχεί στο 40% των καταλανών ψηφοφόρων. Η σιωπηλή πλειοψηφία, λένε οι αναλυτές, είναι μια μεγάλη ομάδα πολιτών που μπορεί να διαφωνούν μεταξύ τους για όλα πλην ενός: αντιτίθενται στην απόσχιση. Και τώρα βρίσκονται μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση.