Αυστηρός και χωρίς να αφήνει περιθώρια για διάλογο εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο βασιλιάς Φελίπε Στ’ της Ισπανίας το βράδυ της Τρίτης, δύο ημέρες μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. «Η κυβέρνηση της Καταλωνίας αναζητά να διακηρύξει την ανεξαρτησία της παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Προκάλεσε διχασμό στην κοινωνία και η συμπεριφορά των διοργανωτών όχι μόνο είναι εκτός νόμου αλλά και ανεύθυνη» είπε ο Φελίπε, που διαδέχθηκε τον πατέρα του Χουάν Κάρλος στον θρόνο το 2014 και αντιμετωπίζει την πρώτη μεγάλη κρίση της βασιλείας του. «Τα ισπανικά θεσμικά όργανα πρέπει να ενεργήσουν για να διασφαλίσουν και να διατηρήσουν το κράτος δικαίου» πρόσθεσε στο έκτακτο διάγγελμά του. «Στην Ισπανία έχουμε δημοκρατία και όλοι μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους, ακολουθώντας πάντα τον νόμο. Προς όλους τους Καταλανούς που προβληματίζονται με την επιθετικότητα κατά της ισπανικής δημοκρατίας, το μήνυμά μου είναι αυτό: δεν είστε μόνοι. Πιστεύουμε στη χώρα μας και είμαστε περήφανοι για τη δημοκρατία μας που μας έχει δώσει ελευθερία και ευημερία. Θα υποστηρίξω την ενότητα της χώρας μας».

Ο 49χρονος μονάρχης στάθηκε στην κρισιμότητα της περιόδου, σημειώνοντας ότι η Ισπανία βιώνει «πολύ σοβαρές» στιγμές που συνιστούν απειλή για την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα της χώρας. Εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία ότι η χώρα θα ξεπεράσει τον κάβο, καθώς οι δημοκρατικές αρχές της είναι «γερές».

Ο Φελίπε δεν έκανε καμία αναφορά στα βίαια επεισόδια που εξελίχθηκαν στους δρόμους των καταλανικών πόλεων, όταν ισπανοί αστυνομικοί εισέβαλαν και κατέλαβαν εκλογικά τμήματα, φέρθηκαν βίαια σε ψηφοφόρους και έριξαν ακόμα και πλαστικές σφαίρες. Αντίθετα, επικεντρώθηκε στους ηγέτες του καταλανικού αποσχιστικού κινήματος λέγοντας ότι προσπαθούν να διασπάσουν την ενότητα της Ισπανίας και την εθνική ανεξαρτησία, καθώς και το δικαίωμα όλων των Ισπανών να αποφασίσουν δημοκρατικά να ζουν μαζί.