Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε με τον σαουδάραβα μονάρχη ως «περιεκτικές, ουσιαστικές και εμπιστευτικές», μετά την «ιστορική» επίσκεψη του τελευταίου στη Ρωσία.

«Είχαμε πολύ λεπτομερείς συνομιλίες στην μεταξύ μας συνάντηση. Μιλήσαμε για τις διμερείς σχέσεις και για την κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι ήταν μια ιδιαίτερα περιεκτική συζήτηση, ουσιαστική και πολύ εμπιστευτική.

Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, η ρωσική πλευρά είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την πρώτη επίσκεψη του ααουδάραβα μονάρχη στη χώρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη αυτή θα δώσει μια νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι αποδέχθηκε πρόσκληση του σαουδάραβα μονάρχη να επισκεφτεί την Σαουδική Αραβία.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο ρώσος πρόεδρος, τόνισε ότι αυτή η επίσκεψη είναι ένα «εμβληματικό γεγονός».

Μάλιστα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν μακρά ιστορία, καθώς, όπως είπε, πριν από 90 χρόνια, το 1926, η Σοβιετική Ένωση υπήρξε το πρώτο κράτος που αναγνώρισε το βασίλειο που ίδρυσε ο πατέρας του σημερινού μονάρχη Αμπντέλ Αζίζ μπεν Σαούντ.

Η Σαουδική Αραβία προσβλέπει στην ενίσχυση των σχέσεων της με την Ρωσία προς όφελος της ειρήνης , της ασφάλειας και της παγκόσμιας οικονομική ανάπτυξης, όπως και ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου, δήλωσε από την πλευρά του ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζιζ Αλ Σαούντ κατά την διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Σαουδάραβας μονάρχης, αφού ανέφερε ότι είχε επισκεφθεί την Ρωσία το 2006 , αλλά τότε δεν ηγείτο του βασιλείου, επεσήμανε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών σε πολλά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και πως υπάρχει συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα ζητήματα που συμβάλλουν στην εδραίωση της ασφάλειας και της ευημερίας τους.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζίζ Αλ Σαούντ τάχθηκε υπέρ της διευθέτησης της κρίσης στην Συρία με πολιτικά μέσα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση, η οποία θα εγγυάται της επίτευξη της ασφάλειας και της σταθερότητας, την διατήρηση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Τάχθηκε επίσης υπέρ της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Κόλπο δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει εκεί σταθερότητα και ασφάλεια, επισημαίνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτό «θα πρέπει το Ιράν να σταματήσει να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Υεμένης και να σταματήσει τις ενέργειες που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην περιοχή». Παράλληλα επεσήμανε τη μεγάλη «σημασία της πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στην Υεμένη με βάση τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι χώρες του Κόλπου, τα αποτελέσματα του διαλόγου με την Υεμένη, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , ώστε να διασφαλισθεί η ενότητας της Υεμένης , η ασφάλεια και η σταθερότητα της».