Με διακοπή της ροής του πετρελαίου προς το βόρειο Ιράκ απειλούν ηΤουρκία, το Ιράν και το Ιράκ, ως αντίποινα για το δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Ενδεχόμενη απόφαση θα ληφθεί από κοινού από τις τρεις χώρες, όπως δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τουρκικά ΜΜΕ, μετά τηνεπιστροφή του από το Ιράν, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη. Ο τούρκος πρόεδρος μάλιστα επέκρινε και την απόφαση της πλούσιας σε πετρέλαιο πόλης Κιρκούκ να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι οι Κούρδοι δεν διαθέτουν νομιμοποίηση εκεί.

Το Ιράν και η Τουρκία έχουν ήδη απειλήσει να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν σε συνεργασία με το Ιράκ και έχουν ξεκινήσει κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τον ιρακινό στρατό στα σύνορά τους.

Την ίδια στιγμή ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι κατάτη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, στο Παρίσι μετά από συνάντηση που είχε με τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, επεσήμανε ότι η Βαγδάτη δεν επιθυμεί ένοπλη αντιπαράθεση με τους Κούρδους, μετά την επικράτηση «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.

«Δεν επιθυμούμε ένοπλη αντιπαράθεση, δεν επιθυμούμε συγκρούσεις, όμως πρέπει να επικρατήσει η ομοσπονδιακή εξουσία και κανείς δεν μπορεί να την αψηφά», τόνισε ο Ιρακινός πρωθυπουργός.

«Ζητώ από τους Πεσμεργκά να παραμείνουν αναπόσπαστο κομμάτι των ιρακινών δυνάμεων υπό τον έλεγχο των ομοσπονδιακών αρχών, να φροντίζουν για την ασφάλεια των πολιτών ώστε να μπορέσουμε να ανοικοδομήσουμε τις περιοχές αυτές», πρόσθεσε ο Αμπάντι, αναφερόμενος στις περιοχές που έχουν ανακαταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος.

Από την πλευρά του ο Μακρόν εκτίμησε ότι τα δικαιώματα των Κούρδων θα πρέπει να «αναγνωριστούν στο πλαίσιο του Συντάγματος» του Ιράκ.«Ζητάμε την αναγνώριση των δικαιωμάτων των Κούρδων στο πλαίσιο του Συντάγματος (…) Υπάρχει ένας δρόμος με σεβασμό στα δικαιώματα των λαών, που επιτρέπει να διασφαλιστεί το πλαίσιο του Συντάγματος και η σταθερότητα και η εδαφική ακεραιτότητα του Ιράκ», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν.