Επί ποδός είναι γονείς και μαθητές ελληνικών σχολείων στη Γερμανία. Αιτία είναι οι σημαντικές ελλείψεις εκπαιδευτικών στα ελληνικά λύκεια που λειτουργούν σε εννέα πόλεις της Γερμανίας. Στο Λύκειο του Μονάχου, «γίνονται τρεις ώρες μάθημα την ημέρα, το ένα τρίτο των θέσεων εκπαιδευτικών μένει κενό, λείπουν κυρίως μαθηματικοί και φιλόλογοι», λέει στα «ΝΕΑ» ο Πέτρος Καρκάρης γονέας μαθητή Γ’ Λυκείου. Το Λύκειο του Μονάχου είναι το μεγαλύτερο στη Γερμανία με 300 μαθητές, αντίστοιχα κενά υπάρχουν και στα λύκεια σε άλλες οκτώ γερμανικές πόλεις. Εναν μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα στοιχεία που δίνουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων δείχνουν εικόνα υπολειτουργίας των λυκείων αυτών λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών: Οι εννέα Σύλλογοι Γονέων έστειλαν στις 23 Σεπτεμβρίου επιστολή στον υπουργό Παιδείας και ενημέρωσαν για τα κενά. Αντίστοιχες επιστολές έστειλαν οι μαθητές των Λυκείων Μονάχου και Ντύσελντορφ. «Να τα πείτε στον Τσίπρα», ήταν η πρώτη αντίδραση του αρμόδιου υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι, επικαλούμενος το επιχείρημα ότι θα πρέπει να επιληφθεί ο Πρωθυπουργός για να βρεθούν τα οδοιπορικά των εκπαιδευτικών που έπρεπε να αποσπαστούν στη Γερμανία.
Στην επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων δεν πήραν ποτέ γραπτή απάντηση από τον Κώστα Γαβρόγλου. Αντ’ αυτού, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε στις 29 Σεπτεμβρίου δελτίο Τύπου, με το οποίο επιρρίπτει στους εκπαιδευτικούς την ευθύνη για τα κενά, επειδή «υπήρξε σημαντικός αριθμός ενστάσεων εκπαιδευτικών έναντι συναδέλφων τους στα Διοικητικά Δικαστήρια της Ελλάδας».
Ωστόσο τρεις ημέρες νωρίτερα ο υφυπουργός Κώστας Ζουράρις παραδεχόταν τις ευθύνες τού υπουργείου Παιδείας για τα κενά εκπαιδευτικών στις μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού. Σε επείγουσα εγκύκλιό του στις 26 Σεπτεμβρίου αποδίδει τις καθυστερήσεις στην «αλλαγή του νομικού πλαισίου της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό που επήλθε με τον νόμο 4415/2016» και στην «ανάγκη έκδοσης νέων υπουργικών αποφάσεων κανονιστικού περιεχομένου που να ρυθμίζουν την εφαρμογή του». Επίσης, επήλθε «τροποποίηση των διαδικασιών για την κατάρτιση αποφάσεων δέσμευσης πιστώσεων για την κάλυψη οδοιπορικών εξόδων της πρώτης μετάβασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό». Για τους παραπάνω λόγους, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Κώστα Ζουράρι, η διάθεση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών «αναμένεται να λάβει χώρα περί τα μέσα Οκτωβρίου 2017».
Με άλλα λόγια: η κυβέρνηση με τον νέο νόμο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, άλλαξε τις διαδικασίες για την απόσπαση εκπαιδευτικών. Αλλά δεν φρόντισε να ανταποκριθεί έγκαιρα στις υποχρεώσεις του νέου νομικού πλαισίου που η ίδια ψήφισε. Οι παρατάσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών ανακοινώθηκαν μόλις τον Ιούνιο και όχι όπως συνήθως τον Μάρτιο για να υπάρχει ικανός χρόνος εξέτασης ενδεχόμενων προσφυγών.
Επίσης, η μεγάλη έλλειψη εκπαιδευτικών προκλήθηκε από τον ίδιο τον νόμο της κυβέρνησης, ο οποίος προβλέπει τη λήξη απόσπασης των εκπαιδευτικών, με παρατάσεις λόγω γάμου, ενώ ταυτόχρονα επιφέρει απώλεια της οργανικής θέσης των αποσπασμένων εκπαιδευτικών.
Οι Σύλλογοι Γονέων των λυκείων σε Μόναχο, Νυρεμβέργη, Φρανκφούρτη, Στουτγάρδη, Ντύσελντορφ, Ντόρτμουντ, Κολωνία, Μπίλεφελντ και Αννόβερο με κοινή ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν «θετικό βήμα» την υπόσχεση του υπουργείου Παιδείας ότι θα καλυφθούν τα κενά μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Παραμένουν όμως με το όπλο παρά πόδα. Αν δεν καλυφθούν τα κενά, θα ακολουθήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις σχολείων και προξενείων.

Πρόβλημα και στα ελληνικά γυμνάσια της Βαυαρίας

Σημαντικά κενά εκπαιδευτικών υπάρχουν και στα ελληνικά γυμνάσια της Βαυαρίας. Η Βαυαρία έχει την ιδιαιτερότητα να καλύπτει το 70% του λειτουργικού κόστους και το 100% των αμοιβών των διδασκόντων. Αυτή τη στιγμή στο Α’ Γυμνάσιο Μονάχου από τις 420 διδακτικές ώρες την εβδομάδα δεν καλύπτονται 150 ώρες, περίπου το ένα τρίτο, λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού. Η βαυαρική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι εάν δεν καλυφθούν τα κενά μέχρι τις 13 Οκτωβρίου, θα περικόψει κατά το αντίστοιχο ποσό την επιχορήγηση των ελληνικών σχολείων. Σημειώνεται ότι για το σχολικό έτος 2016-2017 η χρηματοδότηση της βαυαρικής κυβέρνησης ήταν 7,5 εκατ. ευρώ για τέσσερα δημοτικά και δύο γυμνάσια στο Μόναχο και δύο δημοτικά και ένα γυμνάσιο στη Νυρεμβέργη. Η αλγεινή εικόνα που δίνουν τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία και η αδυναμία έγκαιρου προγραμματισμού από το υπουργείο Παιδείας, ναρκοθετεί και την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς για την ανέγερση –με βαυαρική χρηματοδότηση –ιδιόκτητου ελληνικού σχολείου στο Μόναχο.