Αντί για 13η σύνταξη… χριστουγεννιάτικη λοταρία

Λοταρία αποδείξεων ακούμε, αλλά λοταρία δεν βλέπουμε. Από τον Ιούνιο περιμένουμε να ξεκινήσει και να μοιράζει 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς φορολογούμενους κάθε μήνα. Εφθασε Οκτώβριος και ακόμη δεν έχει γίνει ούτε μια κλήρωση. Και να σκεφθεί κανείς ότι μετά την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου οι κληρώσεις και το χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ αποτελούν κίνητρο για να χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι στις καθημερινές συναλλαγές τους το πλαστικό χρήμα. Στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι αυτό τον μήνα θα γίνει η πρώτη κλήρωση και διαβεβαιώνουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα διατεθεί ολόκληρο το ποσό των 12 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί για φέτος. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα 3 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, θα γίνει μια σούπερ κλήρωση τα Χριστούγεννα που θα μοιράζει 1.000 ευρώ σε 9.000 τυχερούς φορολογουμένους. Κάτι ξέρει το υπουργείο Οικονομικών: Αντί για 13η σύνταξη που είχε υποσχεθεί στους συνταξιούχους, λοταρία. Και όποιος κερδίσει…

Εσωκομματικές κόντρες για τη ΔΕΗ

Στην Αριστερά πονοκεφαλιάζουν με το Ελληνικό, αλλά στη ΝΔ ή μάλλον στο συνδικαλιστικό της κομμάτι τσακώνονται για τη ΔΕΗ. Το θέμα αφορά τις αντιδράσεις της ΔΑΚΕ σχετικά με τη Μικρή ΔΕΗ, την οποία είχε επιχειρήσει να πουλήσει ο Αντώνης Σαμαράς. Κάποιοι συνδικαλιστές λοιπόν έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από τη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επιχειρεί συστηματικά να τεκμηριώσει τη θέση ότι εφόσον υιοθετούνταν τότε το σχέδιο, η επιχείρηση σήμερα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση και δεν θα αντιμετώπιζε τις τωρινές δυσκολίες. Το τελευταίο επεισόδιο έγινε στη διάρκεια συνεδρίασης του Τομέα Ενέργειας της ΝΔ, με πρωταγωνιστές τον Παντελή Καραλευθέρη, εκπρόσωπο εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ και πολιτευτή της ΝΔ, και τον Φώτη Ζυγούρη, δημοτικό σύμβουλο Σερβίων-Βελβενδού Κοζάνης και επίσης πολιτευτή της ΝΔ. Οταν η συζήτηση έφτασε στη Μικρή ΔΕΗ, ο δεύτερος εξήγησε ότι το σχέδιο δεν πέρασε λόγω και των αντιδράσεων της ΔΑΚΕ. Ο Καραλευθέρης σήκωσε το γάντι, απάντησε στον Ζυγούρη ότι δεν γνωρίζει καν τι συνέβη τότε και πως καλά θα κάνει να ενημερωθεί και η συζήτηση παρεκτράπη. Να μου το θυμηθείτε: Τώρα που ανοίγει το θέμα με τους λιγνίτες, προβλέπω νεοδημοκρατικές εσωκομματικές γκρίνιες. Πολλώ δε μάλλον όταν περιφερειάρχης Πελοποννήσου είναι ο Πέτρος Τατούλης και η κυβέρνηση σκέφτεται να συμπεριλάβει στο προς πώληση πακέτο και τις μονάδες της Μεγαλόπολης.

Οι πίτσες, οι μπίρες και το ΚΑΣ!

Το κλίμα ανάμεσα στους συγκεντρωμένους το βράδυ της Τρίτης έξω από το υπουργείο Πολιτισμού ήταν πανηγυρικό. Είχε μόλις ανακοινωθεί η απόφαση του ΚΑΣ για κήρυξη 280 στρεμμάτων ως αρχαιολογικών χώρων στο Ελληνικό και η Εφη Μουγγαράκη κερνούσε τους συγκεντρωμένους όπως και τα μέλη του ΚΑΣ πίτσες, μπίρες και αναψυκτικά! Η Μουγγαράκη είναι η στενή συνεργάτιδα της γενικής γραμματέως του υπ. Πολιτισμού και προεδρεύουσας του ΚΑΣ Μαρίας Βλαζάκη. Είναι η ίδια που κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ, της 27ης Σεπτεμβρίου (φωτογραφία επάνω), η οποία και είχε αναβληθεί κατόπιν εισήγησης της προϊσταμένης της, είχε βγει από το αμφιθέατρο για να ανακοινώσει τα χαρμόσυνα νέα στους συγκεντρωμένους αρχαιολόγους φωνάζοντας «νικήσαμε – νικήσαμε»!

Ετοιμάζει «προγραφές»

Στην εξωκοινοβουλευτική πτέρυγα των αρχαιολόγων, η κήρυξη ως αρχαιολογικών χώρων μόλις 280 στρεμμάτων στο Ελληνικό και όχι 3.000 δεν άρεσε καθόλου. Η πλειοψηφούσα παράταξη στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, η ΕΑΚ ΥΠΠΟ (πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ) έφτασε να απειλήσει ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου ότι θα περιπέσουν σε δυσμένεια!

Σε ανακοίνωσή της περιλαμβάνει εκφράσεις όπως «το σκυλολόι του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ», μιλά για την «ύπαρξη 5ης φάλαγγας εντός του υπουργείου» και εγκαλεί τη διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ) για την εισήγηση σχετικά με τα 280 στρέμματα.

Κατηγορεί επίσης τις δύο γενικές διευθύντριες Αρχαιοτήτων και Αναστήλωσης, τις διευθύντριες των Εφορειών Αρχαιοτήτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, μέχρι και την εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο ΥΠΠΟΑ !

Διαβάζοντας κανείς την ανακοίνωση, έχει την εντύπωση ότι ετοιμάζονται «προγραφές» και διώξεις, σαν η συγκεκριμένη παράταξη και τα όσα υποστηρίζει να βρίσκουν ευήκοα ώτα σε μέρος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Λες να βρίσκουν;