Για τις Βρυξέλλες το ελληνικό πρόβλημα έχει δύο διαστάσεις, μια ποσοτική και μια ποιοτική. Ως προς την ποσοτική, δηλαδή τη μετρήσιμη επί τη βάσει της αριθμητικής επίτευξης των δημοσιονομικών και οικονομικών στόχων του Μνημονίου, οι ανησυχίες έχουν ως έναν βαθμό κοπάσει. Τα περισσότερα μέτρα έχουν ήδη ψηφιστεί και συνεπώς η τρέχουσα αξιολόγησή τους από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες είναι εφικτό –υπό αυστηρές προϋποθέσεις –να κλείσει πριν από το τέλος του έτους.
«Εχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να κλείσει η αξιολόγηση εντός του τρέχοντος έτους» ανέφερε χθες από τις Βρυξέλλες στους δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα περί τις αρχές Νοεμβρίου και σε κάθε περίπτωση, μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ που θα πραγματοποιηθεί στις 13-15 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωνε και αυτός ότι ναι μεν το ιδανικό σενάριο θα ήταν η Ελλάδα να ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση έως το τέλος του έτους, πλην όμως φρόντισε να διευκρινίσει ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο οι προθεσμίες όσο η ουσία.
«Δίνουμε έμφαση στην αρχή ότι η ουσία είναι πιο σημαντική από τις προθεσμίες. Αυτό που έχει σημασία είναι να εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις όσον αφορά τόσο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσο και τον προϋπολογισμό του 2018» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.
ΤΟ ΚΛΙΜΑ. Επί της ουσίας λοιπόν, αυτό που λένε οι Βρυξέλλες είναι ότι εκτός από τους αριθμούς υπάρχει και το οικονομικό κλίμα, το οποίο –όπως συχνά διαπιστώνουν –στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά εύκρατο είναι.
Ο τραγέλαφος με την επένδυση στο Ελληνικό βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κοινοτικών ιθυνόντων, οι οποίοι –όπως σημείωνε χθες από τις Βρυξέλλες αξιωματούχος της ευρωζώνης –το θεωρούν «σύμβολο γραφειοκρατικών εμποδίων και κωλυσιεργίας» στην Ελλάδα.
Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσαν άλλωστε επισήμως χθες ότι εξετάζουν την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σχετικά με το Ελληνικό, ενώ εκπρόσωπός της φρόντισε να δηλώσει ότι «οι ελληνικές Αρχές δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προώθηση της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού, το οποίο αποτελεί βασικό επενδυτικό σχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης».
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ. Η κωλυσιεργία των ελληνικών Αρχών στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, η οποία όπως ανέφερε χθες κοινοτικός παράγοντας «θα έχει σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα, τα οποία θα ξεπερνούν την αξιοποίηση ενός σημαντικού ακινήτου», ενισχύουν στους κόλπους των Βρυξελλών όλους όσοι διαπιστώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πολιτικά απρόθυμη να προχωρήσει τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων. Κατά την άποψή τους δε, ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα είναι η σύνδεση του ρυθμού της υλοποίησής τους με τους ρυθμούς ελάφρυνσης της Ελλάδας από το άχθος του δημόσιου χρέους, την οποία έχουν δεσμευθεί πως θα εξετάσουν οι δανειστές.
Στην Αθήνα, πάντως, πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση της Λυδίας Κονιόρδου σχετικά με την κήρυξη τμήματος του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου μετά την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΚΑΣ.