Δυναμική φαίνεται να ανακτά και πάλι η αγορά ακινήτων στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση από τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,8% από τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ η αύξηση σε ετήσια βάση έφτασε τον Σεπτέμβριο στο 4%.

Ωστόσο, παρά τη βελτίωση αυτή, η συνολική εικόνα της αγοράς δείχνει ότι είναι ακόμα συγκρατημένη. Ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών είναι πιο αργός σε σχέση με τις αρχές του 2016 που ήταν στο 10%, ενώ υπάρχουν εκθέσεις για την αγορά ακινήτων που σημειώνουν τη μείωση των αξιών σε ορισμένες περιοχές.

Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν τις εγκρίσεις στεγαστικών δανείων, ο αριθμός τους φτάνει κατά μέσο όρο τις 67.000 μηνιαίως το 2017, ελάχιστα διαφοροποιημένος σε σχέση με το 2016, ενώ και ο ασταθής πληθωρισμός στην αγορά ακινήτων δείχνει να επηρεάζει την αγορά.

«Οι τιμές των ακινήτων στη Μεγάλη Βρετανία εξακολουθούν να ενισχύονται από τη συνεχιζόμενη έλλειψη ακινήτων προς πώληση και τη σταθερή ανάπτυξη της πλήρους απασχόλησης» δηλώνει σύμφωνα με το Bloomberg ο Ράσελ Γκάλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της Halifax Community Bank, αν και όπως προσθέτει η αυξανόμενη πίεση στην αγοραστική δύναμη των Βρετανών και η συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης.

ΑΤΟΚΑ ΔΑΝΕΙΑ. Αυτή την εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα «Βοήθεια προς αγορά», βάσει του οποίου προσφέρει άτοκα δάνεια στους αγοραστές κατοικιών, τονίζοντας ότι η επέκταση του προγράμματος αναμένεται να βοηθήσει επιπλέον 135.000 ανθρώπους.

  Πάντως, η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση  επέφερε πλήγμα στην αγορά κατοικιών του Λονδίνου, αν και η γενικότερη έλλειψη κατοικιών έχει συμβάλει και συνεχίζει να συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση των τιμών.

 Ορισμένοι αναλυτές όμως παραμένουν επιφυλακτικοί αναφορικά με την άποψη που θέλει η αγορά των κατοικιών στη Μεγάλη Βρετανία να μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάκαμψης και αυτό παρά τη συνολική σταθεροποίηση της δραστηριότητας ενυπόθηκων δανείων.