Την αθώωση του πρώην εισαγγελέα και επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη, ο οποίος δικάζεται για τους χειρισμούς του σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε μάλιστα, πως από τις ενέργειες ή παραλείψεις του κατηγορούμενου δεν υπέστη ζημία το ελληνικό Δημόσιο, αφού “στη συνέχεια διενεργήθηκαν οι έλεγχοι, δεν προκλήθηκε παραγραφή και κατ’ επέκταση δεν στοιχειοθετείται η πράξη της απιστίας, αλλά μόνο με τη μορφή της απόπειρας”.Όπως υποστήριξε όμως, ούτε το αδίκημα σε απόπειρα θα μπορούσε να αποδοθεί στον Ιω. Διώτη.

Παράλληλα, η εισαγγελέας ανέφερε ότι ουσιαστικά ο Ιω. Διώτης ήταν εκείνος που διέσωσε τα 2.059 αρχεία, τη στιγμή που αντέγραψε το

Usb και το παρέδωσε στον τότε υπουργό Οικονομικών, Βαγγ. Βενιζέλο, κίνηση με την οποία αναιρείται ο δόλος του.

“Μόνο κάποιος αφελής θα έλεγε ότι δεν έδωσε εντολή για να αποτρέψει τον έλεγχο, ενώ η λίστα ήταν σε γνώση άλλων προσώπων. Δεν ήταν μόνο ο Διώτης που γνώριζε για τη λίστα, έτσι ώστε να την καταστρέψει. Μόνο ένας ανόητος θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα ματαίωνε τον έλεγχο”, είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί στις 24 Οκτωβρίου 2017.