Κακά μαντάτα έρχονται από τη Γερμανία. Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ ζήτησε να υπάρξει σκληρότερη στάση για τη δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη. Εριξε τα βέλη του και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας ότι δεν ήταν αρκετά σκληρός με την Ελλάδα και ότι δεν μείωσε τους φόρους εισοδήματος για τους εργαζομένους τής μεσαίας τάξης. Τέτοιες δηλώσεις, από τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι ακόμη και αν δεν πάρουν το πόστο του υπουργείου Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας θα έχουν ισχυρό λόγο στην πολιτική που θα ακολουθηθεί για το ελληνικό ζήτημα, δεν είναι και ό,τι το καλύτερο για τη χώρα μας…
Ραντεβού με την TUI
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως κρατάει ανοιχτές τις πόρτες του στους Γερμανούς. Χθες υποδέχθηκε στο γραφείο του αντιπροσωπεία του γερμανικού τουριστικού κολοσσού TUI Group, με επικεφαλής τον CEO της εταιρείας Φρίντριχ Γιούσεν. Στη συνάντηση συμμετείχαν η αρμόδια υπουργός Ελενα Κουντουρά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και αντικείμενό της ήταν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ανάπτυξη νέων υποδομών, η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και η διασύνδεση του τουρισμού με παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Διάλογος με τον Σταύρο
«Βαρέθηκες τους μονολόγους; Συζητάμε με τον Σταύρο» είναι το σύνθημα της περιοδείας του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος, μετά την επιτυχή new age συνέντευξη στο twitter, ξεκινά περιοδεία στην Πελοπόννησο. Σήμερα έχει ανοιχτή συζήτηση στην Πάτρα, όπου θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα πολιτών, φίλων, στελεχών, δημοσιογράφων και εκπροσώπων των τοπικών φορέων της περιοχής, ενώ αύριο μεταβαίνει στον Πύργο για μια αντίστοιχου τύπου συζήτηση. Στο μεταξύ, μετά τον Γιώργο Καμίνη, και ο Σταύρος στήριξε τον Γιάννη Ραγκούση στη διαμάχη του με την Ιερά Σύνοδο, τουιτάροντας πως «οι μητροπολίτες φορούν ράσα και όχι τηβέννους. Και σε κάθε περίπτωση η εποχή των αφορισμών έχει τελειώσει», όπως και η ΔΗΜΑΡ του (μη υποψήφιου) Θανάση Θεοχαρόπουλου που εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι «τις τελευταίεςημέρες γινόμαστεμάρτυρες μιας ακόμα εξωθεσμικής πίεσης της Εκκλησίας προς το πολιτικό σύστημα για κορυφαία ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ενα στα δύο πέτυχε ο Ιερώνυμος
Επιτυχία 50% για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στις χθεσινές εκλογές της Ιεραρχίας για τις δύο χηρεύουσες Μητροπόλεις Σταγών και Μετεώρων / Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Πριν από λίγες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ δύο συγκεκριμένων υποψηφίων για τις παραπάνω Μητροπόλεις. Μια κίνηση που δεν είχε προηγούμενο –Αρχιεπίσκοπος να εκδηλώνει δημοσίως τη γνώμη του για εκλογή μητροπολίτη –και είχε σχολιαστεί ποικιλοτρόπως.
Ο Ιερώνυμος είχε πει ότι ο αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, και ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, αποτελούν πρόσωπα κατάλληλα για τη διαποίμανση των Ιερών Μητροπόλεων Σταγών και Μετεώρων / Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου αντιστοίχως και πως «προσωπικά οι υποψηφιότητές τους τον βρίσκουν σύμφωνο».
Η προτίμηση Ιερωνύμου στον Θεόκλητο τού βγήκε: ο 50χρονος Λαμπρινάκος, από τους ελάχιστους, αν δεν κάνω λάθος, αραβόφωνους της Ιεραρχίας, του οποίου όλη η μέχρι τώρα εκκλησιαστική καριέρα ήταν στη Μεσσηνία, πήρε 54 ψήφους σε σύνολο 80 ψηφισάντων και θα είναι ο νέος μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων.
Στην Καβάλα όμως ο Αρχιεπίσκοπος έχασε –αν και οριακά –από την πιο συντηρητική πτέρυγα. Μητροπολίτης εξελέγη με 42 ψήφους ο 57χρονος Στέφανος Τόλιος, πρωτοσύγκελλος έως σήμερα στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, που είναι όμως γεννημένος στην Ελευθερούπολη. Οσο για τον Δαμασκηνό Κιαμέτη, πήρε 34 ψήφους, ενώ ενδιαφέρον είναι ότι υπήρχαν 2 άκυρα και 2 λευκά.
Τελευταία Νέα