Το χαρτί της οικονομίας προσπαθεί να τραβήξει ξανά πάνω στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ξεφύγει από την εσωστρέφεια που ταλανίζει την κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, παραμονές του κρίσιμου ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες και της εκκίνησης των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση.
Πίσω από τον καβγά μέσω διαρροών με τη ΝΔ για την οικονομία, η υπόθεση Καμμένου εξακολουθεί να δεσπόζει, όπως και η αγωνία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και το ενδεχόμενο το 2018 να κρύβει νέα μέτρα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Για τον υπουργό Αμυνας, ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η δήλωση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είναι η επιλογή μου να πάω στο καζίνο. Ούτε πολλών από εμάς», τόνισε (Σκάι) ο Πάνος Ρήγας, με την τελευταία αποστροφή του να αποτυπώνει τη δυσφορία που ενυπάρχει σε μεγάλη μερίδα κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, ιδίως μετά τα ψέματα του Πάνου Καμμένου στη Βουλή για τη διαμονή του στο Λονδίνο. Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση εάν θεωρεί επαρκείς τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, πως τις θεωρεί δεδομένες και απέφυγε οποιονδήποτε άλλο σχολιασμό.
Σχεδόν την ίδια στιγμή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βομβάρδισαν με ερωτήσεις για τον προϋπολογισμό του 2018 τον Γιώργο Χουλιαράκη, αφού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέλαβε να ενημερώσει την Επιτροπή Παραγωγής και Ελέγχου του Κυβερνητικού Εργου (ΕΠΕΚΕ) μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των βουλευτών εστίασε στο κοινωνικό μέρισμα που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στο τέλος του έτους και επισήμαναν την ανάγκη να μοιραστεί αυτό ισομερώς και δίκαια σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα των ευπαθών ομάδων. Επίσης, ζήτησαν να καταστεί τακτική παροχή και ει δυνατόν να μοιράζεται νωρίτερα. Ο Γιώργος Χουλιαράκης, ωστόσο, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, παραπέμποντας στις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης τον Νοέμβριο, όταν θα υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο ακριβής εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και την υπεραπόδοση του πλεονάσματος που φιλοδοξεί να επιτύχει η κυβέρνηση.
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ. Μεγάλη συζήτηση έγινε και για τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, η περικοπή των οποίων θα αποτελέσει το κύριο μενού στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επισημάνθηκε στον Γιώργο Χουλιαράκη η περικοπή κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης –η οποία προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού –και το πολιτικό κόστος που αυτή κρύβει, εκτός από το δημοσιονομικό. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, από την πλευρά του, δήλωσε αισιόδοξος ότι οι στόχοι τόσο του φετινού προϋπολογισμού όσο και αυτού του 2018 θα επιτευχθούν και τόνισε ότι οι επόμενοι δεν θα είναι προϋπολογισμοί λιτότητας.
Στο ίδιο μοτίβο αναμένεται να κινηθεί και η σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού από το βήμα της εκδήλωσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), στη Θεσσαλονίκη. Ο Αλέξης Τσίπρας θα υποστηρίξει ότι έχει ήδη εκκινήσει πορεία εξόδου από τα Μνημόνια και την επιτροπεία, προσθέτοντας πως η οικονομία βρίσκεται εντός στόχων –στέλνοντας έτσι εμμέσως μήνυμα στους δανειστές πως δεν συντρέχει λόγος λήψης νέων μέτρων. Ειδικά για τις επενδύσεις, ο Πρωθυπουργός θα εστιάσει στο Ελληνικό και θα υποστηρίξει ότι η εξέλιξη της υπόθεσης αποτελεί απόδειξη ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει φιλικό κλίμα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Οι επενδύσεις, άλλωστε, θα κυριαρχήσουν και στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, καθώς τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να συνοδεύσει ομάδα ελλήνων επιχειρηματιών.
Μήνυμα για τις επενδύσεις και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε και ο Γιάννης Δραγασάκης. «Είμαστε είκοσι χρόνια πίσω, στο επίπεδο επενδύσεων του 1995. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει λογικός άνθρωπος που δεν θέλει επενδύσεις, ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά (Σκάι) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να προχωρήσουν οι επενδύσεις πιο γρήγορα, ενώ για την τρίτη αξιολόγηση εκτίμησε πως εάν δεν υπάρξουν εμπόδια από τους θεσμούς και ιδιαίτερα το ΔΝΤ, τότε είναι εφικτή η ολοκλήρωσή της έως το τέλος του έτους. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι μεγάλο αγκάθι για τις τράπεζες και την οικονομία αποτελούν τα κόκκινα δάνεια.
ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ. Με αφορμή το γεγονός ότι από το βήμα του ΣΒΒΕ θα μιλήσουν με διαφορά λίγων ωρών Τσίπρας – Μητσοτάκης, έχει ήδη ξεκινήσει ένα άτυπο debate ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ για την οικονομία και τις επενδύσεις. Αφορμή αποτέλεσε το ερωτηματολόγιο για το γαλάζιο συνέδριο, με την κυβέρνηση να απαντά μέσω πηγών της πως «η μετατροπή της αγοράς εργασίας σε ζούγκλα είναι βασικό στοιχείο της ιδεολογίας και της πολιτικής της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά». Οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως «επειδή στη ΝΔ διστάζουν να το πουν δημόσια, προσπαθούν να το εκμαιεύσουν μέσα από ερωτηματολόγια, με πονηρά διατυπωμένες ερωτήσεις. Αν πιάσει, έπιασε. Ας πουν ευθέως ότι το πολιτικό τους σχέδιο είναι η μη αμειβόμενη εργασία, οι ελεύθερες απολύσεις, οι ατομικές συμβάσεις και η διάλυση του κοινωνικού κράτους. Δεν ξεγελούν κάποιον κρυπτόμενοι πίσω από το δάχτυλό τους».
Ενα από τα μέτωπα που καλείται να κλείσει πάντως η κυβέρνηση είναι αυτό του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου –κοινώς, τις επίμαχες διατάξεις για την αλλαγή φύλου με υπεύθυνη δήλωση από τα 15 έτη. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν βρίσκει αντίθετους μόνο βουλευτές των ΑΝΕΛ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από χθες η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί και το μέτωπο με την Εκκλησία, καθώς η Ιερά Σύνοδος ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου. Μολονότι το Μαξίμου επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, δηλώνοντας ότι το μείζον είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο επί της αρχής, πετάει ταυτόχρονα το μπαλάκι στη ΝΔ λόγω των διχογνωμιών στο εσωτερικό της. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να πάρει τον λόγο κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας έτσι τα απαραίτητα μηνύματα τουλάχιστον στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.