Πολλοί έμπειροι πολιτικοί αναλυτές, παλαιοί κοινοβουλευτικοί από όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος θέτουν ένα κεντρικό ερώτημα σχετικά με την ερμαφρόδιτη πολιτικά και ιδεολογικά συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που πλέον προκαλεί όλο και περισσότερα μέλη και της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ: «Θα αντέξουν έως το τέλος;».
Ο Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα Νοεμβρίου του 2014, δυόμισι μήνες περίπου πριν γίνει Πρωθυπουργός, επικαλέστηκε τον Λένιν για να καλέσει σε συμμαχίες προκειμένου να σχηματιστεί μέτωπο ανατροπής της τότε κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. «Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να διευρύνουμε τα μέτωπα της πάλης ακόμα και με συμμάχους που μας φαίνονται ασταθείς, ταλαντευόμενοι, όχι αρκετά δυνατοί και αποφασισμένοι για να αντέξουν την πορεία μέχρι το τέλος» είπε ο νυν Πρωθυπουργός, ανατρέχοντας στον Λένιν. Αυτή η αναφορά του ήταν προφητική, αλλά από τότε είχε αρχίσει να επεξεργάζεται το σχέδιο για συμμαχία με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ και κεντρικό ρόλο σε αυτό το πολιτικό προξενιό είχε ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Ο Αλέξης Τσίπρας πριν από δύο εβδομάδες συμφώνησε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο ότι θα πάνε «μαζί έως το τέλος». Σε αυτή τη συνάντηση αποφάσισαν να τον στηρίξει πλήρως ο Πρωθυπουργός στην υπόθεση «Νoor 1» (φάνηκε ξεκάθαρα στη Βουλή) και στο θέμα που αποκαλύφθηκε με την παρουσία του σε καζίνο του Λονδίνου. Για να φθάσουν σε αυτή τη συμφωνία υπήρξε έντονο παρασκήνιο και πάλι λέγεται ότι διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο για να μην σπάσει το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Νίκος Παππάς, που επικρίνεται από συντρόφους του για σειρά κινήσεων. Μόνο που στην τωρινή φάση αναδεικνύονται όλο και περισσότερο διαφωνίες, πολιτικές και ιδεολογικές, ακόμα και πολιτικής αισθητικής, από σειρά κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που θέτουν το θέμα της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΗΜΙΑ. Από τη στιγμή όμως που στην παρούσα περίοδο δεν υπάρχει αξιόπιστος εναλλακτικός κυβερνητικός εταίρος, ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει να πορεύεται με τον Πάνο Καμμένο, διαπιστώνοντας όμως και τη μεγάλη πολιτική ζημιά που κάνει όχι μόνο στην εικόνα της κυβέρνησης, αλλά πλέον και στο προσωπικό του προφίλ. Ακόμα και οι απαντήσεις που δίνει εσχάτως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, δεν ικανοποιούν την πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών, που παραδέχονται ότι επιβαρύνει το κλίμα.

Η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση «καίγεται» καθημερινά λόγω της συμπόρευσής της με τους ΑΝΕΛ, ουδόλως φαίνεται να ενοχλεί τον Αλέξη Τσίπρα, που εμμένει, παρά τις όποιες ενστάσεις του, πως ο Πάνος Καμμένος εξακολουθεί και παραμένει αξιόπιστος σύμμαχος.

Μόνο που στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο που άνοιξε προ ημερών με το ηχηρό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, το οποίο απευθυνόταν και προς το Μέγαρο Μαξίμου και τους ΑΝΕΛ για το νομοσχέδιο σχετικά με την αλλαγή φύλου, επικρατεί προβληματισμός για τα μελλούμενα. Και αυτό διότι είναι η πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2015, όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπέγραψαν σύμφωνο πολιτικής συμβίωσης, που έρχονται αντιμέτωποι με μια σοβαρή κρίση η οποία ενδέχεται να επηρεάσει τη σχέση τους.

Ο,τι δεν κατάφεραν η αντιπολίτευση και άλλες δυνάμεις, δύναται να το επιτύχει η Εκκλησία της Ελλάδος με την αντίδρασή της στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, καθώς φέρνει προ των ευθυνών του τον Πάνο Καμμένο και ζητεί καθαρό Οχι από τους ΑΝΕΛ.

«Ευσεβείς πόθοι» όσων υπονομεύουν την κυβέρνηση μεταδίδεται από κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι κλείνοντας τα μάτια και τα αφτιά στις αντιδράσεις των εκκλησιαστικών παραγόντων δεν θεωρούν ότι θα υπάρξει πρόβλημα με την κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
ΒΑΡΙΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ. Ομως η περίπτωση των ΑΝΕΛ είναι διαφορετική από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι μπορεί το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου να εντάσσεται στην αριστερή ατζέντα, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους ΑΝΕΛ, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα πιστεύουν και κυρίως με τις θέσεις και τις αρχές των συντηρητικών ψηφοφόρων τους. Επίσης, έρχονται αντιμέτωποι με την Εκκλησία, με την οποία όλοι στους ΑΝΕΛ, προεξάρχοντος του Πάνου Καμμένου, συντάσσονταν μαζί της. Μάλιστα, έχουν ακουστεί και βαριές εκφράσεις εσχάτως από εκκλησιαστικούς παράγοντες για τον Πάνο Καμμένο, με πιο ήπια την προσέγγιση περί «πολιτικής εξαπάτησης».
Το θέμα είναι όμως ότι ο Πάνος Καμμένος που επιδιώκει να ενισχύσει το προφίλ του και γι’ αυτό θα συνοδεύσει και τον Πρωθυπουργό στις ΗΠΑ στα μέσα Οκτωβρίου στην επίσημη επίσκεψή του για να συναντήσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έχει συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό στο εξής: με στηρίζεις στη Βουλή για τις υποθέσεις που με εγκαλούν και οι ΑΝΕΛ στηρίζουν τα νομοσχέδια που κατατίθενται. Μέχρι στιγμής υπάρχουν τουλάχιστον τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ που δημόσια έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ υπάρχει και μείζον θέμα στην κομματική βάση που διαφωνεί πλήρως.

Η αλλαγή στάσης του προέδρου των ΑΝΕΛ ενδέχεται να επηρεάσει την κυβερνητική συμμαχία και να επαναπροσδιορίσει τους συσχετισμούς. Μόνο που ουδείς εκ των δύο, του Πάνου Καμμένου και του Αλέξη Τσίπρα, έχει αποφασίσει να διαλύσει τον πολιτικό γάμο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ. Αυτός ο γάμος όμως έχει «λεκιαστεί» από τις υποθέσεις «Νοοr 1» και Λονδίνου και έχει εγκλωβίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση σε έναν μεγάλο κύκλο εσωστρέφειας. Καθημερινά όλο και περισσότερα στελέχη διαφοροποιούνται –πολλές οι περιπτώσεις, π.χ. από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση έως τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα –αλλά όταν τίθεται το ερώτημα τι κάνουμε, η απάντηση είναι αφοπλιστική: «Γιατί, έχουμε άλλον σύμμαχο να μας στηρίξει στη Βουλή;». Και όσο κυριαρχεί η γραμμή στο Μέγαρο Μαξίμου «πάμε έως το τέλος», εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, τόσο θα μεγαλώνει το πλήγμα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό.