Σε οικονομικό πόλεμο εξελίσσεται η αντιπαράθεση Μαδρίτης – Βαρκελώνης, με τράπεζες όπως η Banco de Sabadell να αποφασίζουν τη μεταφορά της έδρας τους εκτός Καταλωνίας. Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του ΔΣ της τράπεζας αποφασίστηκε η μεταφορά της από τη Βαρκελώνη στο Αλικάντε. Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε πως υπάρχει σχέδιο να μεταφερθούν οι ισπανικές τράπεζες εκτός Καταλωνίας και μάλιστα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απλοποιήσει τις διαδικασίες, δηλαδή να μη χρειάζεται για μια τέτοια απόφαση καν συνέλευση των μετόχων.

Η απόφαση της Sabadell ελήφθη λόγω της ραγδαίας πτώσης των μετοχών της την Τετάρτη, καθώς αναστάτωση επικρατεί στα ισπανικά χρηματιστήρια μετά την κρίση που προκάλεσε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Το ίδιο σχέδιο μεταφοράς της έδρας της φέρεται να έχουν αποφασίσει και η CaixaBank και ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος Eurona. Οι κινήσεις αυτές, σύμφωνα με δηλώσεις, γίνονται μεταξύ άλλων και για να διατηρηθεί η ρευστότητα σε περίπτωση ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.

Η Sabadel είναι η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, με μεγάλη δραστηριότητα στην Καταλωνία εδώ και 140 χρόνια. Στόχος της μεταφοράς, σύμφωνα με στέλεχός της, είναι «να περιοριστεί η αβεβαιότητα» όσον αφορά το μέλλον της περιοχής. Η Sabadel, για την πορεία της οποίας έχουν λόγο τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Ισπανίας, πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ. Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δηλώνουν πως εάν η Καταλωνία ανεξαρτητοποιηθεί, θα πρέπει να καταθέσει αίτηση εκ νέου για να γίνει μέλος της Ενωσης.

Η CaixaBank είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας. «Τα χρήματα και ο φόβος δεν πάνε μαζί» δήλωσε στέλεχος της τράπεζας αυτής. Η συγκεκριμένη τράπεζα δεν έχει μόνο έντονη παρουσία στην Καταλωνία, αλλά ήταν μέχρι τώραο μεγαλύτερος χορηγός πολιτικών και κοινωνικών προγραμμάτων.

Τα σχέδια των δύο τραπεζών αντικατοπτρίζουν την όλο και μεγαλύτερη ανησυχία των καταλανών επιχειρηματιών για την κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης. Παρότι τόσο οι Αρχές της Ισπανίας όσο και οι Αρχές της ΕΕ δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της Καταλωνίας εάν ανακηρυχθεί – κάτι που θα σημαίνει ότι οι τράπεζες της περιοχής θα παραμείνουν στην ευρωζώνη -, οι τραπεζίτες φαίνεται ότι θέλουν να καθησυχάσουν τους μετόχους και τους πελάτες τους. Προφανώς όμως είναι και μια πολιτική απόφαση για να ενταθεί η πίεση προς τους αποσχιστές της Καταλωνίας.

Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε προβλήματα ρευστότητας ή απόσυρσης καταθέσεων αυτή την βδομάδα. Πριν από μερικούς μήνες κατέρρευσε λόγω αυτού του γεγονότος η Banco Popular.