Αυξάνεται η αγωνία για το μέλλον της Ισπανίας, καθώς μετρούν αντίστροφα οι ώρες μέχρι τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της Καταλωνίας για να αποφασίσει εάν θα ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιοχής.

Χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας απαγόρευσε τη συνεδρίαση της Δευτέρας, έπειτα από προσφυγή του Καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο αντιτίθεται στην απόσχιση. «Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας περί αναστολής της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου της Καταλωνίας την προσεχή Δευτέρα καταπατά την ελευθερία της έκφρασης και δείχνει για άλλη μια φορά ότι τα δικαστήρια χρησιμοποιούνται για να λυθούν πολιτικά προβλήματα», δήλωσε λίγο αργότερα η πρόεδρος του τοπικού Κοινοβουλίου. Ωστόσο η Κάρμα Φορκαντέλ επισήμανε ότι το Κοινοβούλιο δεν έχει προς το παρόν λάβει καμία απόφαση εάν η συνεδρίαση αυτή τελικά θα διεξαχθεί. Αλλωστε το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε χαρακτηρίσει «παράνομη» τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το οποίο τελικά πραγματοποιήθηκε.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε χθες τον καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουιτζντεμόν να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιφέρειάς του από την Ισπανία «για να αποφύγει μεγαλύτερα δεινά». Σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE ο Ραχόι δήλωσε πως η λύση στην καταλανική κρίση είναι μια ταχεία επιστροφή στη νομιμότητα και «μια δήλωση το συντομότερο δυνατόν ότι δεν θα υπάρξει μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας, επειδή έτσι θα αποφεύγονταν επίσης μεγαλύτερα δεινά», δήλωσε ο Ραχόι χωρίς να επεκταθεί. Πάντως, βουλευτές του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος δηλώνουν πως ο Ραχόι, ο οποίος έχει αποφασίσει να διατηρήσει σκληρή στάση, εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να πάρει ένα μέτρο που δεν έχει ληφθεί ποτέ στο παρελθόν: να διαλύσει το καταλανικό Κοινοβούλιο και να προκαλέσει πρόωρες τοπικές εκλογές στην Καταλωνία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουιτζντεμόν είπε πως είναι υπέρ μιας διαμεσολάβησης για να βρεθεί έξοδος από την κρίση, ωστόσο, ισχυρίστηκε πως η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας απέρριψε κάτι τέτοιο. Αλλωστε ο Πουιτζντεμόν δεν έχει διευκρινίζει ποια θα είναι η στάση του σε μια τέτοια διαπραγμάτευση –αν δηλαδή θα επιμείνει στην ανεξαρτησία ή θα δεχθεί κάποιες άλλες συνθήκες. Σε συνέντευξή του ο καταλανός ηγέτης πρόσθεσε πως δεν φοβάται τυχόν σύλληψή του για τη διοργάνωση του παράνομου δημοψηφίσματος. Η κυβέρνηση απάντησε στην Καταλωνία καλώντας την να γυρίσει πρώτα στον «δρόμο της νομιμότητας» πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Ο Ραχόι έχει απορρίψει τη διεθνή μεσολάβηση ως τρόπο καθορισμού του μέλλοντος της Καταλωνίας, υποστηρίζοντας ότι είναι εσωτερικό θέμα. Αντιπροτείνει να υπάρξουν συζητήσεις μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας, υπό τον όρο να αποσυρθεί από το τραπέζι το ενδεχόμενο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας.

Πάντως, παράλληλα με τις εκκλήσεις για διαπραγμάτευση, οι καταλανοί αυτονομιστές συνεχίζουν να τονίζουν την πιθανότητα να ανακηρυχθεί η ανεξαρτησία τη Δευτέρα, ως μέσο πίεσης. Η Μιρέια Μπόγια, καταλανή δικηγόρος από το κόμμα CUP, δήλωσε πως η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας θα γίνει μετά την κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Δευτέρας, η οποία θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου για την απόσχιση. «Γνωρίζουμε πως θα υπάρξουν απεργίες και συλλήψεις… Ωστόσο είμαστε προετοιμασμένοι και σε καμία περίπτωση δεν θα εμποδιστεί η διαδικασία», ανέφερε σε ανάρτησή της στο twitter.

Στο μεταξύ, η ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα ένωσε τη φωνή της με εκείνη του αρχηγού της Αντρές Ινιέστα ζητώντας να πραγματοποιηθεί διάλογος μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και της καταλανικής ηγεσίας προκειμένου να επιλυθεί η κρίση. «Ποτέ δεν έχω σχολιάσει δημόσια θέματα που είναι τόσο περίπλοκα και προκαλούν τόσο έντονα συναισθήματα όπως αυτό και δεν το πράξω και στο μέλλον. Ομως η σημερινή κατάσταση είναι ιδιάζουσα», έγραψε στο facebook ο σταρ του ποδοσφαίρου που σημείωσε το νικητήριο για την Ισπανία γκολ στον τελικό εναντίον της Ολλανδίας, στο Μουντιάλ του 2010. «Είμαι ξεκάθαρος για ένα πράγμα και πριν κάνουμε και άλλο κακό στον εαυτό μας, χρειάζεται οι ηγέτες να ξεκινήσουν διάλογο. Κάντε το για εμάς, διότι αξίζουμε να ζήσουμε ειρηνικά». Και η διοίκηση της Μπαρτσελόνα εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας να υπάρξει διάλογος.