Δύο εβδομάδες μετά την τέταρτη εκλογική νίκη της Μέρκελ, οι διεργασίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μπήκαν και θα παραμείνουν στον πάγο για μία ακόμα εβδομάδα, μέχρι τις τοπικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου στην Κάτω Σαξονία. Μολονότι δεν θα αλλάξει το αποτέλεσμα των παγγερμανικών εκλογών, κανένα κόμμα δεν ανοίγει τα χαρτιά του μέχρι να ολοκληρωθεί και η εκλογική αναμέτρηση για την τοπική Βουλή του Αννοβέρου.

Για τους Χριστιανοδημοκράτες είναι σημαντική μια εκλογική επιτυχία στις αυριανές εκλογές που θα δώσει αέρα στη Μέρκελ στη διαπραγμάτευση για τη νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο. Αλλά νίκη στην Κάτω Σαξονία –το κρατίδιο του Γκέρχαρντ Σρέντερ και του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ –θέλουν και οι Σοσιαλδημοκράτες μετά την ιστορική ήττα του Μάρτιν Σουλτς στις παγγερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Τα δύο μεγάλα κόμματα SPD και CDU δίνουν σκληρή μάχη για την πρωτιά και όλα δείχνουν ότι ο νικητής θα κριθεί με διαφορά στήθους. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση για το πρώτο γερμανικό κανάλι ARD, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στο 34%. Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 10%, οι Πράσινοι με 9%, το ακροδεξιό AfD με 7% και Η Αριστερά στα όρια του πλαφόν 5% παλεύει για την είσοδο στην τοπική Βουλή της Κάτω Σαξονίας. Αν και τα αυριανά αποτελέσματα κινηθούν στα ίδια ποσοστά και μείνει τελικά εκτός Βουλής Η Αριστερά, τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες του Στέφαν Βάιλ όσο και οι Χριστιανοδημοκράτες του Μπερντ Αλτχούσμαν θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργαζόμενοι με Φιλελεύθερους και Πράσινους.

«Τζαμάικα» και στο Αννόβερο; Η «Τζαμάικα», ο κυβερνητικός συνασπισμός των «μαύρων» Χριστιανοδημοκρατών, των «κίτρινων» Φιλελευθέρων και των «πράσινων» Οικολόγων, είναι το μόνο εφικτό σενάριο για την κυβέρνηση της Μέρκελ την επόμενη τετραετία. Μέχρι να συγκροτηθεί όμως θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από την παλιά και νέα καγκελάριο Μέρκελ να γεφυρώσει τις διαφορές. Καταρχήν πρέπει να βάλει σε τάξη τα του οίκου της. Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο «αδελφά» κόμματα, τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές του Ζεεχόφερ, είχαν μπει κάτω από το χαλί προεκλογικά, αλλά τώρα ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια. Στη συνδιάσκεψη των δύο κομμάτων CDU – CSU που πραγματοποιείται αύριο, θα γίνει μια πρώτη προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή γραμμή των δύο κομμάτων πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με Φιλελεύθερους και Πράσινους. Οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας θέλουν να θεσπιστεί ανώτατο όριο για τους πρόσφυγες που δέχεται η Γερμανία ετησίως. Η Μέρκελ είναι κατηγορηματικά αντίθετη. Οι Πράσινοι επίσης.

Στην ευρωπαϊκή πολιτική υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφορές. Η Μέρκελ συμφωνεί κατά βάση «σε μεγάλο βαθμό» με τα σχέδια του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τις αλλαγές στην ΕΕ. Στο κόμμα της ωστόσο πολλές από τις προτάσεις Μακρόν θεωρούνται ανέφικτες, επειδή δεν θα έχουν την υποστήριξη όλων των χωρών-μελών της ΕΕ. Οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, μάλιστα, απορρίπτουν σθεναρά τη δημιουργία πρόσθετων θεσμών της ΕΕ, όπως ο προϋπολογισμός και ο υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης που προτείνει ο Μακρόν.

Αρχισαν τα όργανα. Η σοσιαλδημοκρατικοποίηση της γερμανικής Δεξιάς από τη Μέρκελ εξάντλησε τα όριά της. Η Χριστιανοδημοκρατία θα μετακινηθεί προς τα δεξιά, αυτή είναι η κυρίαρχη τάση στο κόμμα μετά τις εκλογές. Αρχισαν και τα όργανα για τη μετά Μέρκελ εποχή. Η νέα γενιά στελεχών διεκδικεί λόγο, εκπροσώπηση και πιέζει για δεξιά στροφή. «To CDU πρέπει να τονίσει το συντηρητικό του προφίλ», λέει ο πρόεδρος της Νεολαίας του CDU Πάουλ Τσίμιακ, «δεν συμβιβάζομαι με την παρουσία στη Βουλή ενός άλλου κόμματος δεξιά του CDU» συμπληρώνει παραπέμποντας στο ακροδεξιό AfD. Ο Τσίμιακ θεωρεί αναγκαίο να προωθηθούν «νέα πρόσωπα» δίπλα στη Μέρκελ, «ένα από αυτά είναι ο Γενς Σπαν». Ο σημερινός υφυπουργός Οικονομικών, δηλωμένος ομοφυλόφιλος, Σπαν είναι ανερχόμενος αστέρας της Δεξιάς και διαφοροποιείται συχνά από τη Μέρκελ καλλιεργώντας έντονα συντηρητικό προφίλ σε κομβικής σημασίας θέματα, όπως το Προσφυγικό.