«Ρωτάτε ποιος είναι ο στόχος μας. Μπορώ να απαντήσω με μία λέξη: η νίκη. H νίκη με κάθε τίμημα». Τα λόγια ανήκουν στον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Θα μπορούσε, όμως, να τα έχει πει και ο Μπόρις Τζόνσον. Τι σχέση έχει ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών με τον «Πατέρα της νίκης»; Απολύτως καμία, αν και πολύ θα το ήθελε. Είναι, βλέπετε, ο ήρωάς του.

Ο Τσόρτσιλ αναφερόταν στην επικράτηση επί του Χίτλερ. Ο Μπόρις θα αναφερόταν στο μεγάλο του όνειρο: να κατακτήσει την αρχηγία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία της χώρας. Το γράφουν όλες οι εφημερίδες, το ψιθυρίζουν οι φίλοι και οι εχθροί του, το φωνάζουν οι πράξεις του.

Οι προσπάθειες της Τερίζα Μέι να αποκαταστήσει το ραγισμένο ηγετικό της προφίλ στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ απέτυχαν παταγωδώς. Δεν ήταν μόνο το φιάσκο της ομιλίας της βρετανίδας πρωθυπουργού, αλλά κυρίως το γεγονός ότι το συνέδριο επισκιάστηκε από τον Τζόνσον, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε αμφισβητήσει δημοσίως τη στρατηγική της Μέι: με διαδοχικές παρεμβάσεις του σε εφημερίδες ανέπτυξε το «όραμά» του για το Brexit θέτοντας τις δικές του κόκκινες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Κομματικά στελέχη κατηγόρησαν τον υπουργό Εξωτερικών ότι θέτει τον εαυτό του σε θέση μάχης για τη διεκδίκηση της ηγεσίας. Κάποιοι βουλευτές ζήτησαν την αποπομπή του, υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει ευθέως την πρωθυπουργό. Ορισμένοι, μάλιστα, φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν επιστολή στη Μέι με αυτό το αίτημα. Τουλάχιστον 12 υπουργοί –περισσότεροι από τους μισούς –είπαν στην «Γκάρντιαν» ότι είναι βαθιά απογοητευμένοι και θυμωμένοι με τον Μπόρις. Η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ δήλωσε ότι ο Τζόνσον «μοιάζει να θέλει να οδηγήσει την κυβέρνηση από το πίσω κάθισμα». Ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ, όταν ρωτήθηκε αν φοβάται ότι ο Τζόνσον «καλοβλέπει την καρέκλα της Μέι», απάντησε γελώντας: «Εσείς τι νομίζετε;». Και ο λόρδος Χέζελταϊν, ηγετική φυσιογνωμία των Συντηρητικών, είπε ότι «υπό κανονικές συνθήκες θα είχε απολυθεί, αλλά η πρωθυπουργός είναι πολύ αδύναμη για να τον διώξει». Ο ίδιος ο Μπόρις φαίνεται να το διασκεδάζει. Με το γνωστό του ύφος –το Reuters τον παρομοίασε με κλόουν –απέρριψε τα περί κυβερνητικής κρίσης ορκιζόμενος ότι όλοι οι υπουργοί «είναι απολύτως ενωμένοι σε κάθε κόμμα, κάθε τελεία, κάθε συλλαβή» της Μέι. Συνήθως, βέβαια, εννοεί τα αντίθετα από ό,τι λέει. Στην ομιλία του στο συνέδριο, για παράδειγμα, επαινούσε διαρκώς την αρχηγό των Τόρις, αλλά η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» ερμήνευσε την αποστροφή του ότι «το κόμμα πρέπει να είναι τολμηρό και να αδράξει τις ευκαιρίες» ως κάλεσμα για ανατροπή της Μέι.

Πόσο περνάει η μπογιά του Τζόνσον στο κόμμα; Εξαρτάται ποιον ρωτάς. Κορυφαίος υπουργός είπε στους «Τάιμς» ότι «ο Μπόρις είναι σχεδόν μόνος του», ενώ μια κρυφή «σφυγμομέτρηση» μεταξύ βουλευτών των Τόρις κατέδειξε ότι η στήριξη προς το πρόσωπό του έχει μειωθεί πολύ. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov, ο Μπόρις είναι η κορυφαία επιλογή των μελών του κόμματος για τον επόμενο ηγέτη. Πηγή των Συντηρητικών είπε στα «ΝΕΑ» ότι «ο Τζόνσον έχει εκνευρίσει πολλούς, αλλά υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας στο κόμμα που τον στηρίζει».

Η Μέι έκρινε ότι δεν τη συμφέρει να τον διώξει –κάτι που ίσως να επιδιώκει ο ίδιος –και να τον καταστήσει «μάρτυρα του Brexit». Για να δικαιολογήσει την απόφασή της, προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα. «Δεν με υπονομεύει» δήλωσε.

Κατά τη Λόρα Κούνσμπεργκ, αρχισυντάκτρια πολιτικού ρεπορτάζ του BBC, ο ντόρος γύρω από τον Μπόρις είναι το σύμπτωμα, όχι η αιτία. Το πρόβλημα είναι ότι οι Τόρις ίσως βρίσκονται στην αρχή της πτώσης. Η ίδια επικαλείται «οφ δι ρέκορντ» δηλώσεις νυν και πρώην υπουργών: «Πώς τα κατάφερε η Μέι να τινάξει στον αέρα το κόμμα μέσα σε 12 μήνες;» αναρωτήθηκε ένας. «Η Μέι μοιάζει λυγισμένη και τσακισμένη» είπε άλλος. «Υπάρχει μια μυρωδιά αποσύνθεσης» διαπίστωσε ένας τρίτος. «Με ψαλιδισμένη εξουσία και στερούμενη ιδεών, η Μέι δεν ελέγχει το παρόν, πόσω μάλλον το μέλλον» σχολίασε η Ρέιτσελ Σιλβέστερ στους «Τάιμς». «Είναι τελειωμένη» απεφάνθη η Τζάνετ Ντέιλι στην «Τέλεγκραφ». Ωστόσο, αυτό που τη σώζει –προσωρινά –είναι ότι δεν υπάρχει κανείς πρόθυμος να την αμφισβητήσει ανοικτά. Ετσι, όλοι τη στηρίζουν περιμένοντας να κάνει το επόμενο στραβοπάτημα για να τη ρίξουν. Ορισμένοι τοποθετούν την αποχώρησή της ακόμη και μέσα στη χρονιά. Στους δελφίνους συγκαταλέγονται οι υπουργοί Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, Εσωτερικών Αμπερ Ραντ και Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις. Πρώτος και καλύτερος, βέβαια, ο Μπόρις, ο οποίος στη βιογραφία του Τσόρτσιλ που συνέγραψε παρατηρεί ότι «όλοι οι πολιτικοί τζογάρουν με τα γεγονότα». Μένει να αποδειχθεί αν –με όρους καζίνο –θα του κάτσει η μπίλια.