Η παραγωγή αρκετών ονομαστών κρασιών από τη Γαλλία μπορεί να υποχωρήσει φέτος στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εξήντα ετών λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών και κυρίως παγετού, ο οποίος έπληξε το προηγούμενο διάστημα τους αμπελώνες, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχτεί περιοχές όπως το Μπορντό, όπου οι παγετοί έπληξαν τους αμπελώνες τον Απρίλιο. Εκεί η μείωση στην παραγωγή μπορεί να αγγίξει τελικά ακόμη και το 40%, σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες προβλέψεις. Στο Champagne η μείωση στην παραγωγή αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 10%. Εκεί όμως οι οινοποιοί διατηρούν απόθεμα στα κελάρια τους και μπορούν να διατηρούν σε κανονικά επίπεδα την παραγωγή ακόμη και όταν καταγράφονται προβλήματα στους αμπελώνες. Αντίθετα, στην περιοχή Burgundy-Beaujolais η παραγωγή πιθανόν να αυξηθεί πάνω από 5%.

Η ποσότητα του κρασιού αναμένεται ότι θα είναι μειωμένη σχεδόν κατά 20%, στα 4,9 δισ. φιάλες, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, θα πρόκειται για τη χαμηλότερη ποσότητα που έχει καταγραφεί από το 1957 και μετά, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg. Ο παγετός είχε πλήξει τους αμπελώνες και εκείνη τη χρονιά όπως δείχνουν στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της Γαλλίας και της Eurostat.

Η ΙΤΑΛΙΑ. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που έπληξαν τους αμπελώνες στη Γαλλία μπορεί να φέρουν τώρα την Ιταλία στην πρώτη θέση της λίστας των χωρών με τη μεγαλύτερη παραγωγή κρασιού στον κόσμο. Ο παγετός, η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες έπληξαν και τους αμπελώνες στην Ιταλία, αλλά η ζημιά ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τη Γαλλία. Για τον λόγο αυτόν ιταλοί αμπελουργοί εκτιμούν ότι η παραγωγή κρασιού στη χώρα θα φτάσει τα 47,2 εκατ. εκατόλιτρα ενώ στη Γαλλία η παραγωγή θα διαμορφωθεί στα 36,9 εκατ. εκατόλιτρα.

Το κρασί είναι το γεωργικό προϊόν της Γαλλίας με την υψηλότερη αξία. Κάθε χρόνο εξάγονται από τη χώρα κρασιά συνολικής αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ.