Συμβαδίζουν μνημόνια, μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και ταυτόχρονα «αριστερή ατζέντα»; Αν πρόκειται για τον ΣΥΡΙΖΑ, ναι. Την ώρα που οι βουλευτές του καλούνται να ψηφίσουν –εν μέσω διαφωνιών –για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για το νέο ταξίδι στις ΗΠΑ, ενώ εντός της εβδομάδας θα κλείσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για να επιταχυνθεί η επένδυση στο Ελληνικό μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Οσονούπω φτάνουν στην Αθήνα και οι εκπρόσωποι των θεσμών, με την κυβέρνηση αυτή τη φορά να είναι εκείνη που βιάζεται να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση επισπεύδοντας και την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων.
Σε αυτό το παράδοξο πολιτικό σκηνικό, και με το κυβερνών κόμμα να αναζητεί ταυτότητα και στοιχεία αυτοπροσδιορισμού στον πολιτικό χάρτη, το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου συνιστά την πρώτη πραγματική δοκιμασία για τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ (Δημήτρης Καμμένος και Κώστας Κατσίκης) και τουλάχιστον μία από τον ΣΥΡΙΖΑ (Γεωργία Γεννιά) έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη διάταξη για αλλαγή φύλου με υπεύθυνη δήλωση από τα 15 έτη, απειλώντας έτσι την πλειοψηφία των 153. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως υπάρχουν και άλλοι «σιωπηλοί» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη διάταξη, ενώ ενστάσεις υπάρχουν, εκτός από τους συνήθεις δύο υπόπτους των ΑΝΕΛ, και για τη διάταξη που αφορά στην «Τουρκική Ενωση Ξάνθης», η οποία δεν αποκλείεται να επανέλθει ως τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο. Οι διπλωματικές ενστάσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά αλλά και η βουλευτής της Β’ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη προκαλούν αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και για αυτή τη ρύθμιση. Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε σκοντάψει στα εμπόδια που ύψωσε η αντιπολίτευση λόγω της αρχικής αρνητικής στάσης των ΑΝΕΛ, σύροντας ουσιαστικά τον κυβερνητικό εταίρο σε στροφή 180 μοιρών, προκειμένου να μην υποστεί η κυβέρνηση την πρώτη βαριά κοινοβουλευτική της ήττα που θα καθιστούσε μετέωρη και τη δεδηλωμένη.
«Ιερό» μέτωπο. Την ίδια στιγμή, το Μαξίμου έχει να διαχειριστεί και το μέτωπο που άνοιξε με την Εκκλησία, καθώς τόσο η Ιερά Σύνοδος όσο και η Κοινότητα του Αγίου Ορους εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στις διατάξεις για την αλλαγή φύλου και ζητούν την απόσυρσή του ή ακόμη και να τεθεί η ρύθμιση σε δημοψήφισμα. Αυτή τη φορά, μάλιστα, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί στην προηγούμενη μείζονα κρίση των σχέσεων κυβέρνησης – Εκκλησίας για τα Θρησκευτικά στα σχολεία, οι πολιτικοί συσχετισμοί φέρνουν τους ΑΝΕΛ στο πλευρό του Μαξίμου και απέναντι στην Ιεραρχία. Γεγονός που πιέζει πολιτικά τον Πάνο Καμμένο και τα στελέχη του και τους εκθέτει απέναντι στον πυρήνα των ψηφοφόρων τους.
Το Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζει το ζήτημα με αμηχανία και επιλέγει να κινηθεί σε χαμηλούς τόνους, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στη ΝΔ, η οποία επίσης δείχνει να ταλανίζεται από εσωτερικές έριδες. Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, το ενδεχόμενο απόσυρσης του νομοσχεδίου, κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται κατηγορηματικά πως τούτο δεν υπάρχει στον ορίζοντα πλην ίσως μόνο κάποιων νομοτεχικών βελτιώσεων, καθώς αποτελεί και ένα αριστερό «άλλοθι» για την κυβέρνηση. Γι’ αυτό και ο βασικός στόχος του Μαξίμου είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο επί της αρχής και να επισημανθεί πως, ακόμη κι αν καταψηφιστούν επιμέρους διατάξεις, δεν τίθεται ζήτημα δεδηλωμένης.
Ο Τσακαλώτος και οι 53+. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είχε εγκριθεί το καλοκαίρι από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και είχε καταγραφεί ως άμεση προτεραιότητα, σε μια προσπάθεια αριστερής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ και απεγκλωβισμού από τη μνημονιακή ατζέντα. Αυτό επιχειρεί να περάσει ως μήνυμα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κρατώντας ταυτόχρονα τα χαλινάρια και της «ομάδας των 53+»: «Είναι από τα νομοσχέδια που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί το Μνημόνιο αφήνοντας συγχρόνως προοδευτικό αποτύπωμα», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών («Η Καθημερινή»), φροντίζοντας να αντιπαρατεθεί ιδεολογικά και με το ΚΚΕ και την απορριπτική στάση του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Σ’ αυτό το κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στην Κύπρο για να συμμετάσχει αύριο στη Σύνοδο των Χωρών του Νότου και την Τετάρτη θα βρεθεί στη Λάρισα προκειμένου να μιλήσει στο τέταρτο κατά σειρά Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο. Στο τέλος της εβδομάδας θα αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες συνοδευόμενος από αρκετούς επιχειρηματίες και υπουργούς (Κοτζιάς, Καμμένος, Παππάς, Παπαδημητρίου), καθώς η οικονομία και οι επενδύσεις θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. Το πρόγραμμα των επαφών του, άλλωστε, περιλαμβάνει – εκτός απροόπτου – συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ στον απόηχο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ.
Τελευταία Νέα
- «Αυτό είναι 2 σε 1: Και μετρό και περπάτημα» – Το καυστικό σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου για το Μετρό Θεσσαλονίκης
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
- Νέα αποκάλυψη για τη θανατηφόρα παράσυρση στην Κρήτη – Ο δράστης ήταν στη λίστα SIRENE