Εναν χρόνο μετά τη δημοσίευση της «Οδύσσειάς» του, στις 23 Ιουλίου 1939, ο Νίκος Καζαντζάκης έγραψε στον Παντελή Πρεβελάκη για ένα άλλο μεγάλο του σχέδιο, τη συγγραφή ενός νέου έπους. Το έπος αυτό θα λεγόταν «Ακρίτας», όπου ο Ακρίτας θα ήταν μεταφορικά η σύγχρονη Ελλάδα. Και το έπος θα διέτρεχε όλη την ελληνική ιστορία από το 1453 μέχρι τα χρόνια του ως δείγμα ποιητικής μυθιστορίας, που όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η ιστορία αυτή θα παρουσιαστεί απόψε στις 20.30 σε εκδήλωση που οργανώνει η Εταιρεία Συγγραφέων στο Βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24) με τίτλο ακριβώς αυτό: «Ο “άγνωστος” ποιητής Νίκος Καζαντζάκης. “Ακρίτας”: ένα άγραφο έπος».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο επιστημονικός σύμβουλος των εκδόσεων Καζαντζάκη δρΝίκος Μαθιουδάκης, τον συντονισμό θα κάνει ο συγγραφέας και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας ΣυγγραφέωνΔημήτρης Καλοκύρης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο νέος πρόεδρος της Εταιρείας, ποιητήςΓιώργος Χουλιάρας.

Ο «Ακρίτας» επρόκειτο να είναι μια βυζαντινή εποποιία, από την οποία έχουν φτάσει μέχρι εμάς μόνο αδημοσίευτες σημειώσεις, οι οποίες και θα αναλυθούν απόψε. Από αυτές συνάγεται μάλιστα ότι η επιθυμία της συγγραφής αυτού του έργου ήταν πολύ βαθιά. Γράφει στις σημειώσεις του ο Νίκος Καζαντζάκης:

«Ο Ακρίτας πνέει μέσα μου σα θερμός ανοιξιάτης άνεμος. Γλυκό, πικρό ανατρίχιασμα, κι είμαι βέβαιος ένα τέτοιο παιχνιδιάρικο, πικρότατο αποχαιρετισμό –τελευταία άνοιξη –θα ‘νιωθε ο Σαιξπήρος λίγο πρι ν’ αρχίσει να γράφει την Τρικυμία. […] Εδώ λέω ν’ ανέβω στο πιο αψηλό πάτωμα, πέρα από τη σαρκική πραγματικότητα, εκεί όπου τα ζώα, τα δέντρα κι οι πηγές και τα παραμύθια μιλούν σαν άνθρωποι, κι οι άνθρωποι περπατούν στους δρόμους ή πολεμούν στην έρημο σαν παραμύθια. Θα εξαφανίσω τον καιρό και τον τόπο, θα παίξω ελεύτερος από τα δεσμά της λογικής, θα χορέψω χωρίς πόδια».

Η Εταιρεία Συγγραφέων θα οργανώσει τέσσερις ακόμα εκδηλώσεις μέχρι τα Χριστούγεννα, μεταξύ των οποίων διημερίδα για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Δημήτρη Κωσταβάρα (21 και 22 Οκτωβρίου), τη μεγάλη ετήσια τελετή απονομής των Βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων (23 Νοεμβρίου) και εκδήλωση για τον ισπανό ελληνιστή Πέδρο Μπάδενας (5 Δεκεμβρίου).