H Τερίζα Μέι έχει πρόβλημα: μετά το φιάσκο της ομιλίας της στο συνέδριο των Τόρις, όπου στο τέλος έπεσαν ακόμη και τα γράμματα του συνθήματος πίσω από το βήμα, όλος ο κόσμος γελάει μαζί της. Ή, εν πάση περιπτώσει, την κοιτάζει με συγκατάβαση. Πρέπει λοιπόν να κάνει κάτι για να ανακτήσει το κύρος της. Και το μόνο που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή είναι να δείξει πυγμή απέναντι στους εσωκομματικούς της αντιπάλους.
Το Σαββατοκύριακο, λοιπόν, η βρετανίδα πρωθυπουργός έκανε δύο κινήσεις. Πρώτα διέγραψε από το κόμμα δύο ευρωβουλευτές που έσπασαν την κομματική γραμμή και υπερψήφισαν πρόταση που ζητά από το Λονδίνο να κάνει περισσότερα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ΕΕ στις συνομιλίες για το Brexit.
Συγκεκριμένα, η Τζούλι Γκέρλινγκ και ο Ρίτσαρντ Ασγουορθ υπερψήφισαν την περασμένη Τρίτη μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόταση που καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να μη δεχθούν αίτημα του Λονδίνου να διεξαχθούν συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών χωρίς περαιτέρω παραχωρήσεις της Βρετανίας. «Είναι προφανές ότι οι απαιτήσεις της ΕΕ για βασικά θέματα του διαζυγίου δεν έχουν εκπληρωθεί» τόνισε η Γκέρλινγκ. «Δεν έχω συμφωνήσει ποτέ να συναινώ σιωπηλά την ώρα που η χώρα μας οδεύει προς την άβυσσο».
Η δεύτερη κίνηση της Μέι ήταν να υπαινιχθεί ότι είναι έτοιμη να αποπέμψει από την κυβέρνηση τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος την αμφισβητεί πλέον ανοιχτά.
Οι «Sunday Times» ρώτησαν την πρωθυπουργό τι προτίθεται να κάνει με τον Τζόνσον, ο οποίος δηλώνει νομιμοφροσύνη προς τη Μέι, αλλά έχει κατηγορηθεί ότι παράλληλα την υπονομεύει προωθώντας τη δική του ατζέντα για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. «Δεν ήταν ποτέ το στυλ μου να αποφεύγω μια πρόκληση και δεν θα το κάνω τώρα» απάντησε. «Είμαι η πρωθυπουργός και ένα μέρος της δουλειάς μου είναι να είμαι σίγουρη ότι έχω πάντα τους καλύτερους στο Υπουργικό Συμβούλιο».
Ολοι περιμένουν λοιπόν τον ανασχηματισμό που φέρεται να προετοιμάζει η Μέι για να δουν αν ο Τζόνσον θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών, θα υποβιβαστεί ή θα εκδιωχθεί τελείως από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους «Financial Times», πάντως, δεν αποκλείεται αυτός που θα την πληρώσει τελικά να είναι ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Η Τερίζα Μέι έχει επειγόντως ανάγκη από νέα ορμή καθώς αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσει ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών για το Brexit και τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη δεν είναι θετικά. Η Γερμανία και η Γαλλία απέρριψαν αίτημα της Βρετανίας να διεξαχθούν γρήγορες συνομιλίες για μια μεταβατική περίοδο δύο ετών μετά το Brexit, επιμένοντας ότι πρέπει πρώτα να επιλυθεί ο λογαριασμός του διαζυγίου.
Η θέση αυτή αποφασίστηκε σε συνάντηση των πρεσβευτών των 27 που έγινε την περασμένη Παρασκευή. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ παρουσίασε εκεί τα πλεονεκτήματα που θα είχε η άμεση έναρξη των συνομιλιών για τη μεταβατική περίοδο. Αλλά μια ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία και τη Γαλλία αρνήθηκε οποιονδήποτε συμβιβασμό. «Δεν είμαστε εδώ για να σώσουμε το κόμμα των Τόρις» είπε χαρακτηριστικά ένας πρεσβευτής της ΕΕ.
Κι έτσι η Μέι κατάλαβε ότι η ομιλία της στη Φλωρεντία δεν βοήθησε να μειωθεί το χάσμα που τη χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών κάλεσε τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στη Βρετανία να προετοιμαστούν για μια άτακτη αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. «Οι γερμανικές εταιρείες που βρίσκονται στη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να προετοιμαστούν για το χείριστο δυνατό σενάριο ενός πολύ σκληρού Brexit» τόνισε ο Γιόακιμ Λανγκ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Οπως είπε, όσοι δεν λαμβάνουν πρόνοια για την περίπτωση η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ενωση χωρίς μια νέα εμπορική συμφωνία είναι αφελείς.