Μια ακόμα αστάθμητη παράμετρος για τον βαθμό των δυσκολιών ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης έρχεται να προστεθεί εξαιτίας των καθυστερήσεων στον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ύστερα από μια οκταετή θητεία στο υπουργείο Οικονομικών και 113 – πολλές φορές θυελλώδεις – συμμετοχές στο Eurogroup, αποχαιρέτησε χθες τους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο, σε μια συνεδρίαση όπου η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων. Το αποχαιρετιστήριο στον Σόιμπλε έγινε με συζήτηση για την εμβάθυνση της ευρωζώνης και τη μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών αναμένεται να αναλάβει την επόμενη εβδομάδα ο Πέτερ Αλτμάγερ, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες της Ανγκελα Μέρκελ, ενώ η ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τους Φιλελευθέρους συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες.

Η αποχώρηση Σόιμπλε συνοδεύτηκε από πληθώρα εγκωμιαστικών σχολίων, χωρίς να λείπουν και οι αιχμές. Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, πρόεδρος του Eurogroup μέχρι και τον Δεκέμβριο (δεν κατάφερε καν να εκλεγεί βουλευτής στην Ολλανδία, αλλά τυπικά η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο), χαρακτήρισε τον Σόιμπλε «σκληρό αλλά δίκαιο πολιτικό», σημειώνοντας μεταξύ άλλων την «εμπειρία και τη σοφία του» αλλά και το γεγονός πως «μας έδινε συμβουλές που κάποιες φορές ζητούσαμε και κάποιες όχι».

Την πολύ ισχυρή προσωπικότητα του Σόιμπλε εξήρε με δηλώσεις του στο Bloomberg ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. «Είχε σθένος, μεγάλη ανθεκτικότητα και ισχυρές απόψεις» είπε, προσθέτοντας ότι η ισχυρή οικονομική απόδοση της Γερμανίας έδωσε στον Σόιμπλε «κυρίαρχο ρόλο». Αν και ο διάδοχός του παραμένει άγνωστος ακόμη, οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν αναμένουν ουσιαστική μετατόπιση της οικονομικής πολιτικής, ανεξάρτητα από το ποιος θα αναλάβει, καθώς ο υπουργός Οικονομικών θα εκπροσωπεί γνωστές γερμανικές θέσεις, όπως η αντίθεση στον μεγαλύτερο διαμοιρασμό κινδύνων, εκτιμά το Bloomberg.

Ο Ντεϊσελμπλούμ, άλλωστε, επανέλαβε χθες πως μεμονωμένες εκλογές σε μεμονωμένα κράτη – μέλη δεν μπορούν να αλλάξουν το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, για το οποίο υπάρχει μια στερεή συμφωνία από το καλοκαίρι του 2015 που τρέχει έως τον Αύγουστο του επομένου έτους. Μένει να φανεί.