Στον αμερικανό οικονομολόγο Ρόμπερτ Θέιλερ απονεμήθηκε το φετινό Βραβείο Νομπέλ Οικονομικών όπως ανακοίνωσε χθες η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών. Ο Θέιλερ, που είναι καθηγητής Συμπεριφορικών Επιστημών και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, τιμήθηκε για την έρευνά του στο πώς οι ανθρώπινες αδυναμίες όπως η έλλειψη αυτοελέγχου και λογικής μπορούν να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων των ατόμων και τις ίδιες τις αγορές.

«Συνολικά, το έργο του Θέιλερ έχει χτίσει μια γέφυρα ανάμεσα στην οικονομική και ψυχολογική ανάλυση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων κάθε ανθρώπου», ανέφερε η Ακαδημία στην ανακοίνωσή της για την απονομή. Μαζί με το Νομπέλ Οικονομικών ο Θέιλερ θα λάβει επίσης χρηματικό έπαθλο 9 εκατ. σουηδικών κορονών (περίπου 1,1 εκατ. δολ.).

Ο Θέιλερ έχει αναπτύξει μεταξύ άλλων τη θεωρία για το πώς πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν οικονομικές αποφάσεις με το να επικεντρώνονται στις άμεσες επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στη ζωή τους και όχι στο συνολικό μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα των αποφάσεων. Επίσης έχει ερευνήσει το πώς πολλοί άνθρωποι υποκύπτουν σε πειρασμούς όσον αφορά τα οικονομικά τους, με αποτέλεσμα να παραλείπουν για παράδειγμα να αποταμιεύσουν κάποια χρήματα για να έχουν περισσότερα στα γεράματά τους, σημειώνει το Bloomberg. Ουσιαστικά ο Θέιλερ εξηγεί πως η έλλειψη απόλυτης λογικής στη λήψη τέτοιων αποφάσεων, οι κοινωνικές προτιμήσεις των ανθρώπων και η έλλειψη αυτοελέγχου και αυτοσυγκράτησης επηρεάζουν τις αγορές και την οικονομία.

Ο 72χρονος οικονομολόγος είναι επίσης ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου μπεστ σέλερ «Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth, and Happiness», που πραγματεύεται τη σωστή λήψη αποφάσεων για ευημερία.

Στο βιβλίο «Nudge» –λέξη που στα αγγλικά σημαίνει ωθώ ελαφρώς –ο Θέιλερ μαζί με τον πρώην σύμβουλο του Λευκού Οίκου Κας Σάντσταϊν υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι ωθούνται σε συγκεκριμένες αποφάσεις όταν δέχονται μικρά ερεθίσματα και ανάλογα κίνητρα. Το έργο του το έχουν αναλύσει μεταξύ άλλων πολιτικοί που αναζητούν τρόπους για να επηρεάσουν ψηφοφόρους ή για να ασκήσουν πολιτική ιδιαίτερα σε περιόδους λιτότητας, προσθέτει το Bloomberg. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είχαν αναθέσει τη δημιουργία έρευνας για να διαπιστωθεί εάν τα συμπεριφορικά οικονομικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γλιτώσει η κυβέρνηση χρήματα.

Το Νομπέλ Οικονομικών, που απονέμεται στη μνήμη του Αλφρεντ Νομπέλ, καθιερώθηκε το 1968. Ο Θέιλερ γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Western Reserve. Εχει μάστερ και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Rochester. Από το 1995 ανήκει στο δυναμικό του Booth School of Business του Πανεπιστημίου του Σικάγου.