Στην παραδοχή ότι πρωταγωνίστησε στις συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας

από την Ευρωζώνη -έστω και προσωρινά- προχώρησε ο απερχόμενος υπουργός

Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που

παραχώρησε στους Financial Times.

Όπως δήλωσε: «Πρωταγωνίστησα στη συζήτηση σχετικά με το εάν η Ελλάδα έπρεπε να κάνει ένα διάλειμμα για κάποια χρόνια, αλλά η Ελλάδα δεν ήθελε».

«Δεν έμενε τίποτα άλλο, από τον συγκεκριμένο δρόμο που είναι εξαιρετικά δύσκολος για τους πολιτικούς ηγέτες της Ελλάδας, ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι ήταν «πάντα στο πλευρό αυτών που ήθελαν λύσεις».

Ερωτηθείς για τη «δαιμονοποίηση» του στην Ελλάδα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι μόνο κάποιοι έχουν αυτήν την εικόνα για αυτόν, προσθέτοντας ότι κάποιος πρέπει να ρωτήσει τους Έλληνες τι γνώμη έχουν για τους ηγέτες τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος την Δευτέρα θα συμμετάσχει για τελευταία φορά στο Eurogroup, δηλώνει δικαιωμένος από τις πολιτικές που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως τόνισε, στόχος του δεν ήταν να επιβάλει τη λιτότητα στην Ευρώπη, αλλά «μία αξιόπιστη πολιτική που θα οικοδομούσε εμπιστοσύνη και θα παρήγαγε ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο,

«θα επιχειρηματολογούσα, με μεγαλύτερη πυγμή πλέον, μετά από οκτώ χρόνια, ότι αυτή η πολιτική γεννά περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη».

Την ίδια στιγμή η εφημερίδαWelt am Sonntag σε εκτενές αφιέρωμα της στον Β. Σόιμπλε κάνει λόγο για δυσαναπλήρωτο κενό στο υπουργείο οικονομικών και τον χαρακτηρίζει ωςέναν από «τους μεγαλύτερους γερμανούς πολιτικούς αυτής της εποχής», ο οποίος αποτέλεσε αξιόπιστο στήριγμα για την καγκελάριο Μέρκελ στη διαχείριση της ευρωκρίσης.

Το δημοσίευμα αναφέρει την Ελλάδα ως «το καλύτερο παράδειγμα» για την ανθεκτικότητα που διέκρινε τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών. Όπως σημειώνει, «σε μεγάλο βαθμό χωρίς να γίνει αντιληπτό από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ο Σόιμπλε ήθελε το 2011 να εξωθήσει τη χώρα εκτός νομισματικής ένωσης. (…) Τέσσερα χρόνια αργότερα το επιχείρησε εκ νέου. “Ο Σόιμπλε χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως παράδειγμα προκειμένου να καταστήσει σαφές σε μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία από τι απειλούνται εάν δεν παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες” λέει ένας συνεργάτης του Β. Σόιμπλε». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Μέρκελ τον σταμάτησε. Ο Σόιμπλε δεν τα παράτησε όμως, αλλά διαπραγματεύθηκε το επόμενο πακέτο διάσωσης για την οικονομικά δυσπραγή χώρα. Δεν είναι πάντα δείγμα αδυναμίας, όταν συνεχίζει κανείς το έργο του παρά την ήττα που υπέστη».

Παράλληλα η Welt am Sonntag εκτιμά ότι η Άγγελα Μέρκελ δεν θα μπορέσει να μεταθέσει στο μακρινό μέλλον το ζήτημα της διαχείρισης της ευρωκρίσης. «Μέχρι το καλοκαίρι η επόμενη γερμανική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει τελικά με κεφάλαια στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Ο Σόιμπλε δεν το ήθελε ποτέ (σ.σ. ελάφρυνση χρέους), αλλά εν τέλει θα υπέκυπτε στην αναγκαιότητα. Με έναν υπουργό Οικονομικών από το FDP αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο» παρατηρεί η εφημερίδα, εκτιμώντας ότι η «η Ελλάδα και το μέλλον του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) είναι μόνο δύο από τα πολλά ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής που ενδέχεται να απασχολήσουν τη νέα γερμανική κυβέρνηση στο σύνολο της επόμενης νομοθετικής περιόδου».