Σημαντικά προβλήματα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων δημιουργούν οι μεγάλες καθυστερήσεις επιστροφών φόρων αλλά και πληρωμών των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για φυσικά πρόσωπα, τα χρήματα που το Δημόσιο δεν επιστρέφει εγκαίρως δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας καθώς λείπουν από την αγορά. «Βασική προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου πρέπει να είναι η επιστροφή των φόρων προς τις επιχειρήσεις που υπολογίζονται στα 1,2 δισ. ευρώ από τα 2,11 δισ. ευρώ συνολικών οφειλών για φόρους» λέει ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας καθώς και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα εξπρές διαδικασία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τις εταιρείες της εφοδιαστικής αλυσίδας της ναυτιλίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ομως, όπως προσθέτει, ο στόχος θα πρέπει να είναι και η επιτάχυνση των αποπληρωμών των ανεξόφλητων υποχρεώσεων που έχει δημιουργήσει το Δημόσιο από παρεχόμενες υπηρεσίες και προμήθεια προϊόντων του ιδιωτικού τομέα προς αυτό, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς.
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το 2016 οι οφειλές προς προμηθευτές του Δημοσίου για την παροχή υπηρεσιών και αναλώσιμων έφταναν τα 3,533 δισ. ευρώ, τον περασμένο Αύγουστο αυξήθηκαν στα 3,912 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα χρέη αφορούν τις οφειλές των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες φτάνουν τα 2,3 δισ. ευρώ και αφορούν τόσο οφειλές του ΕΟΠΥΥ όσο και οφειλές του ΕΦΚΑ και άλλων Ταμείων για προμήθεια φαρμάκων, αναλωσίμων, παρεχόμενες υπηρεσίες από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αλλά και ιδιωτική νοσηλεία. Επίσης 558 εκατ. ευρώ έχουν να λαμβάνουν από τα δημόσια νοσοκομεία φαρμακευτικές εταιρείες και επιχειρήσεις ιατρικών μηχανημάτων και αναλωσίμων, αλλά και επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες τροφοδοσίας και καθαρισμού. Οσο για το φέσι των υπουργείων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου έχει ήδη φτάσει τα 710 εκατ. ευρώ και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα 335 εκατ. ευρώ και το συνθέτουν οφειλές για προμήθειες υλικών και παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και μισθώματα. Την ύπαρξη ενός σημαντικού μέρους από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου που αφορούν μισθώματα για ακίνητα τα οποία ενοικιάζουν φορείς του Δημοσίου και των ΟΤΑ αναδεικνύει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Σταυρός Παραδιάς, σημειώνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα οφειλόμενα μισθώματα ξεπερνούν ακόμα και τα δύο έτη.
Τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται εξαιτίας των οφειλών των Ταμείων οι φαρμακοποιοί εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης. Μόνο τα παλαιά χρέη προς τους φαρμακοποιούς που αφορούν οφειλές έως και το 2015 φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ και για αυτά, όπως λέει, δεν έχει πληρωθεί μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Σεπτέμβριο ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να προχωρήσει τις διαδικασίες, αλλά υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και δεν μπορεί κανείς να διαβεβαιώσει πότε θα εξοφληθούν οι οφειλές αυτές. Οσο για τις νέες οφειλές, ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης σημειώνει ότι από τον Ιανουάριο του 2017 έως σήμερα δεν έχουν πληρωθεί οι φαρμακοποιοί για τα αναλώσιμα που διαθέτουν στους ασφαλισμένους. Το χρέος αυτό προς τις επιχειρήσεις υπολογίζεται στα 10-12 εκατ. ευρώ και αφορά περί τα 4.500 φαρμακεία σε όλη τη χώρα.
«Τα φαρμακεία είναι μικρές επιχειρήσεις. Οι σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές από το Δημόσιο αφαιρούν ρευστότητα από τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν πλέον τοις μετρητοίς για την προμήθεια των φάρμακων και των αναλωσίμων που διαθέτουν και να καταβάλλουν ΦΠΑ εγκαίρως, και αυτό όταν τους οφείλονται σημαντικά ποσά τα οποία δεν ξέρουν πότε θα εισπράξουν. Εμείς συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε τους ασθενείς. Ωστόσο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δημιουργούν πρόβλημα ρευστότητας στους φαρμακοποιούς, διότι δεν έχουν απόθεμα χρημάτων για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Είναι ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος έχει οδηγήσει σε λουκέτα αρκετές επιχειρήσεις» τονίζει ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Τη δυσκολία που βιώνουν οι επιχειρήσεις εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές τους από το Δημόσιο σημειώνουν επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους.
Πρόσφατα ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) αποφάσισε να παγώσει τη διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018 εξαιτίας των καθυστερήσεων, όπως κατήγγειλε, στην αποπληρωμή παλαιότερων οφειλών, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει αδυναμία να στηρίξει με ίδιους πόρους τη διανομή των βιβλίων καθώς ακόμα δεν έχουν πληρωθεί τα βιβλία που αφορούν το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016. Σύμφωνα με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, η έλλειψη των κεφαλαίων αυτών –υπολογίζονται στα 60 εκατ. ευρώ –από τα ταμεία των επιχειρήσεων έχει μετατραπεί σε θηλιά στον λαιμό κυρίως των μικρών και μικρομεσαίων που δεν έχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Μάλιστα, όπως τονίζουν, σε πολλές των περιπτώσεων στις οφειλές αυτές έρχονται να προστεθούν καθυστερήσεις στις επιστροφές από φόρους, την ίδια στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο απαιτεί να πληρώνουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους. «Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να πέσει ρευστό στην αγορά, αλλά ούτε και κανενός είδους συμψηφισμός μπορεί να ισοφαρίσει χρέη προς τρίτους που έχουν δημιουργηθεί από τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν και εκείνες προμηθευτές και εργαζομένους που πρέπει να πληρώσουν και δεν μπορούν να το κάνουν εγκαίρως, με αποτέλεσμα αρκετές να έχουν οδηγηθεί στα πρόθυρα του λουκέτου» σημειώνει επιχειρηματίας από τον κλάδο τροφίμων που είναι προμηθευτής του Δημοσίου.