Με τον ορισμό της ημερομηνίας των εκλογών από την επιτροπή Αλιβιζάτου, η δημοκρατική παράταξη φαίνεται να ξεπερνά τον σκόπελο της διαδικασίας: οι κάλπες για την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς θα στηθούν με όλα τα εχέγγυα για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, τα εμπόδια ξεπεράστηκαν στην πορεία.

Τα εμπόδια αυτά ήταν ένα τεστ που ο χώρος πέρασε με επιτυχία. Η απειλή της εσωστρέφειας αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά, οι επιφυλάξεις παραμερίστηκαν, η ενότητα δεν διασαλεύτηκε. Με τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων, η δημοκρατική παράταξη οδεύει προς την επόμενη ημέρα χωρίς τραύματα –ή τουλάχιστον με τραύματα που επουλώθηκαν γρήγορα.

Αυτό και μόνο σημαίνει ότι η σημασία της διαδικασίας δεν πρέπει να υποτιμάται. Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι οι τύποι είναι θεμελιώδες συστατικό της δημοκρατίας. Από την άλλη πλευρά, όμως, έχει έρθει η ώρα να πέσει το βάρος στην ουσία. Τώρα είναι η στιγμή του πολιτικού λόγου, των επιχειρημάτων, των προγραμμάτων. Είναι η στιγμή της κινητοποίησης για να κερδηθεί το άλλο μεγάλο στοίχημα που δεν είναι άλλο από εκείνο της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές.

Και εδώ, η συμβολή όλων των εμπλεκομένων είναι απαραίτητη. Γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν πως ο μοναδικός τρόπος για να παραμείνουν ζωντανές οι δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης είναι η προσήλωσή τους στον δρόμο της εξωστρέφειας. Η αταλάντευτη αφοσίωσή τους στην επαφή με τις δυνάμεις της κοινωνίας που περιμένουν να ακούσουν γιατί πρέπει να πάνε μαζί τους.