Είναι ίσως μοναδικό το προνόμιο του ισοπεδωτικού εξισωτισμού που διαθέτει στον πυρήνα του το ποδόσφαιρο. Αποκλίνουσες αντιλήψεις βρίσκουν σημείο επαφής, οι γραμμές των κοινωνικών τάξεων καταρρέουν και σαν χυλός κυλά με ορμή.
Στο βίντεο διάρκειας 54 δευτερολέπτων που έχει ανεβάσει στην ιστοσελίδα του το France 24 φαίνεται ένας γηραιός άνδρας από την Αίγυπτο ο οποίος έχει καταρρεύσει από τη συγκίνηση γιατί η εθνική ομάδα της χώρας του προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά ύστερα από 28 χρόνια.
Ο σχολιαστής του καθοριστικού αγώνα ξεσπά σε κλάματα όταν ο Σάλαχ σημειώνει το γκολ που στέλνει τους Φαραώ στη Ρωσία και εκατομμύρια Αιγύπτιοι ξεχύνονται στους δρόμους. Τέτοια μαζική συμμετοχή, τόσος ενθουσιασμός ούτε στις μεγάλες διαδηλώσεις στην Αραβική Ανοιξη. Γιατί από το κόσκινο του λαοφιλούς αθλήματος χωρούν όλοι να περάσουν. Από τα μέλη των δυνάμεων καταστολής, την πλουτοκρατία, την εξουσία, τη φτώχεια μέχρι τους κάθε λογής κρετίνους.
Μια επιτυχία στο ποδόσφαιρο σε εθνικό επίπεδο αποτελεί ασβέστωμα των διαφορών που κρύβει μέσα της μια κοινωνία.
Κανένα άλλο άθλημα δεν μπορεί να προκαλέσει τέτοιο τσουνάμι συναισθημάτων σε τέτοια μαζική μορφή.
Να θυμηθούμε τα λόγια του Τσε Γκεβάρα, ο οποίος έλεγε πως το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα απλό παιχνίδι, είναι το όπλο της επανάστασης.