Σε μάχη χαρακωμάτων εξελίσσεται η διαφωνία μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Αφορμή για την παρατεταμένη διένεξη είναι η 12η Νοεμβρίου, ημέρα που στην Αθήνα διεξάγεται ο Αυθεντικός Μαραθώνιος. Η ενδεχόμενη καθυστέρηση λίγων εβδομάδων για τεχνικούς λόγους ξαναφέρνει τη συγκεκριμένη ημερομηνία στο προσκήνιο –καθώς το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά προβάλλει σθεναρή αντίσταση στην παράταση της εκλογικής περιόδου για διάστημα μεγαλύτερο της εβδομάδας.
Η δημόσια αντιπαράθεση των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων είχε περιοριστεί στο θέμα της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη καθώς και συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη εκτιμούσαν πως μια μικρή καθυστέρηση στις ημερομηνίες των εκλογών δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα, εφόσον η καθυστέρηση είναι τεχνικά τεκμηριωμένη. Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, ο Νίκος Αλιβιζάτος βασισμένος στις εισηγήσεις των τεχνικών πρότεινε μετάθεση για τις 19 και 26 Νοεμβρίου. Εκπρόσωποι του Ποταμιού αλλά και άλλων υποψηφίων εκτίμησαν ότι ίσως χρειαστεί επιπλέον χρόνος. Οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, ωστόσο, ζήτησαν οποιαδήποτε καθυστέρηση να αποφασιστεί έπειτα από έγγραφο αίτημα από τις εταιρείες που ανέλαβαν την online διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων. Οι επιστολές αναμένονταν την Παρασκευή, όμως δεν έφτασαν, επιτρέποντας στη Χαριλάου Τρικούπη να επαναφέρει τις αρχικές ημερομηνίες που είχαν ανακοινωθεί (5 και 12/11), με περιθώριο καθυστέρησης μόνο μιας εβδομάδας.
Η στάση αυτή προκάλεσε τη δημόσια αντίδραση της Σεβαστουπόλεως. «Για τον μεγάλο Μαραθώνιο της Αθήνας το επιτελείο της κυρίας Γεννηματά λέει “θα κοπεί για τρεις ώρες η κυκλοφορία σε ένα κομμάτι του κέντρου”. Mα καλά, δεν έχουν ούτε έναν νέο που να έχει πάρει μέρος στον Μαραθώνιο; Ούτε έναν! Ελεος!» αναφέρει δηκτικά η ανακοίνωση, ενώ τονίζεται πως «με επιμονή του Ποταμιού συμφωνήθηκε να γίνουν Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, όταν δηλαδή θα έχουν εξασφαλιστεί οι συνθήκες για μια εκλογή μαζική και τεχνικά άρτια». Η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη υπήρξε άμεση. «Αργά ξύπνησαν στο Ποτάμι. Οι ημερομηνίες των εκλογών έχουν συμφωνηθεί και ανακοινωθεί από τον Σεπτέμβριο, εν γνώσει του Μαραθωνίου. Τελεία και παύλα με τα διαδικαστικά και με αυτού του είδους τον διάλογο. Είναι η ώρα της πολιτικής» είπε το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά, θέλοντας να δώσει τέλος στην όποια συζήτηση για μετάθεση χωρίς την απαίτηση των εταιρειών. Οι αψιμαχίες ολοκληρώθηκαν σε αυτήν τη φάση με την ανταπάντηση του Ποταμιού. «Tο επιτελείο της κυρίας Γεννηματά επιμένει να θεωρεί τη συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές ως δευτερεύον διαδικαστικό θέμα» σχολίασε η Σεβαστουπόλεως, επισημαίνοντας πως το θέμα του Μαραθωνίου έχει τεθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου. «Υπάρχουν μέρες –και δεν μπορώ να το κρύψω –που η πολιτική με κουράζει. Οι διαδικασίες, οι γκρίνιες για δευτερεύοντα θέματα, οι υπερβολές των συγκρούσεων… είναι οι μέρες που στις παύσεις τους απλώνεται μια αίσθηση ματαιότητας» συμπλήρωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Νοέμβριος Ή Δεκέμβριος; Εκλογές στις 5 και 12/11, 12 και 19/11, 19 και 26/11, 26/11 και 3/12 ή 3 και 10/12; Αυτά είναι τα σενάρια που εξετάζονται για το χρονοδιάγραμμα –με τους υπευθύνους όλων των πλευρών να έχουν πλήρη επίγνωση πως πρέπει άμεσα να βρουν τη «χρυσή τομή», καθώς αναγνωρίζουν ότι όσο οι μέρες περνούν, οι πολίτες χάνουν το ενδιαφέρον τους. Οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων εκφράζουν την υποστήριξή τους στη μετάθεση μερικών εβδομάδων. Η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρεί «τεχνικά αδύνατο» να γίνουν εκλογές στις αρχικές ημερομηνίες, ενώ από το επιτελείο του Γιώργου Καμίνη τονίζουν πως «οι αναβολές, οι τακτικισμοί, η ασάφεια και οι κοκορομαχίες κινδυνεύουν να στερήσουν από τον κόσμο αυτήν ακριβώς την ελπίδα». Στελέχη του χώρου εκφράζουν επίσης έντονες ανησυχίες, καθώς φοβούνται πως οι συνεχείς διαφωνίες επί των διαδικαστικών όχι μόνο δεν προσφέρουν, αλλά αντίθετα αποδυναμώνουν το εγχείρημα. Σε κάθε περίπτωση, η ημερομηνία των εκλογών, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα αποφασιστεί μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.