«Τραυματισμένη» βγήκε η κυβερνητική πλειοψηφία απο την πρώτη κιόλας ημέρα της συνεδρίασης του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου στην Ολομέλεια. Η κυβερνητική συνοχή δοκιμάστηκε έντονα από τις διαφοροποιήσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης στο βασικό άρθρο του νομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής φύλου από τα 15 έτη. Μετά τη διαφοροποίηση σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ και τουλάχιστον τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Γεωργία Γεννιά, Δημήτρη Γάκη, Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Μάρκου Μπόλαρη), η κυβέρνηση μετρούσε τις αντοχές της αναζητώντας εναγωνίως κοινοβουλευτικό «σωσίβιο» στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης προκειμένου να μην καταπέσει το επίμαχο άρθρο 3 του νομοσχεδίου.

Δεδομένου όμως ότι η ΝΔ, το ΚΚΕ, η Ενωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή καταψηφίζουν το νομοσχέδιο, μοιραία η «σωτηρία» του επίμαχου άρθρου επαφίεται στη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία έχει περισσότερους βουλευτές από Το Ποτάμι, εφόσον χθες μόνο αυτά τα δύο κόμματα από τον αντιπολιτευτικό άξονα τάχθηκαν θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου. Ωστόσο, αιφνιδιαστικά εμφανίστηκαν διαφωνούντες και στη ΔΗΣΥ. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο Δημήτρης Κρεμαστινός ξεκαθάρισαν πως θα καταψηφίσουν το άρθρο 3 για τους ανηλίκους.

Υπό τον φόβο των ενδοκυβερνητικών διαρροών, ο Σταύρος Κοντονής προσπάθησε αρχικά να κάμψει τις ενστάσεις των διαφωνούντων, κάνοντας επί της ουσίας… μισό βήμα πίσω, καταθέτοντας νομοτεχνική βελτίωση με την οποία αυστηροποίησε μεν τις διατάξεις για την αλλαγή φύλου, χωρίς όμως να αυξήσει το όριο ηλικίας από τα 15 έτη στα 18 έτη.Ισχυρότατες πιέσεις στον υπουργό για να αυξηθεί το όριο ηλικίας άσκησαν οι ΑΝΕΛ, δηλώνοντας πως «ναι μεν το νομοσχέδιο είναι νομικά ορθό και βάζει ασφαλιστικές δικλίδες», αλλά θα καταψηφίσουν το άρθρο για τους ανηλίκους. Με αυτή την απόφασή τους, όμως, προκάλεσαν την αντίδραση της ΔΗΣΥ, που ήδη από χθες κινείται για άρση της στήριξης που παρείχε επί της αρχής του νομοσχεδίου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναζητήσει στο εσωτερικό του τις συναινέσεις που χρειάζεται» διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, κάνοντας λόγο για νομοσχέδιο που προασπίζει μεν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά πέφτει στον βωμό των κυβερνητικών σκοπιμοτήτων. Ο ίδιος ωστόσο κατηγόρησε και τη ΝΔ ότι ακολουθεί την τακτική του «στρίβειν διά της αντιπροτάσεως». Για «αυτονόητο νομοσχέδιο σε μια χώρα ευρωπαϊκή σαν την Ελλάδα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «συμβάλλει στην προώθηση αλλαγών σε προοδευτική κατεύθυνση». Ωστόσο, ο ίδιος επέκρινε τη στάση της συγκυβέρνησης, καταλογίζοντάς της μικροκομματικές τακτικές και συναλλαγή μεταξύ των συγκυβερνώντων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή. «Καμία συναλλαγή δεν έγινε και καμία συναλλαγή δεν υπάρχει. Αφήστε τα συνωμοσιολογικά. Είναι προμετωπίδα για να κρυφτείτε από αυτά που λέγατε στην επιτροπή» αντέτεινε ο Κοντονής, καταλογίζοντας στη Δημοκρατική Συμπαράταξη καφενειακή και μικροκομματική στάση.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ. Η ΝΔ ύστερα από τις εσωκομματικές της ταλαντεύσεις τελικά κατέληξε να διαφωνήσει με την κυβέρνηση, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο στο σύνολό του και καταθέτοντας δική της νομοθετική πρόταση, όπου μεταξύ άλλων προβλέπει διόρθωση φύλου από τα 18, το πρόσωπο που αιτείται διόρθωσης να μην είναι έγγαμο και να μπορεί μόνο μια φορά να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στην προσωπική του επιθυμία και στην εξωτερική του εικόνα. Στις προϋποθέσεις που θέτει η ΝΔ περιλαμβάνεται βεβαίωση γιατρού σχετικά με το ότι η δήλωση του προσώπου που αιτείται διόρθωσης είναι ενσυνείδητη, ότι το πρόσωπο έλαβε όλη την απαιτούμενη πληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις της αποδοχής της δήλωσής του και ότι από τη διόρθωση δεν επάγονται αρνητικές συνέπειες για ανήλικα τέκνα του αιτούντος, εφόσον υπάρχουν.

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ταυτότητα φύλου εξέφρασε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «καιροσκοπισμό» και «ιδεαλισμό» που γεννά αντιδραστικές απόψεις και δεν δίνει ουσιαστική απάντηση στο ζήτημα των διεμφυλικών.