Η πορεία για τη συνένωση της Κεντροαριστεράς έχει πλέον καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς οι εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας της θα διεξαχθούν στις 12 και 19 Νοεμβρίου –εφόσον απαιτηθεί δεύτερος γύρος. Μετά την ενημέρωση από τις εταιρείες που ανέλαβαν το online σύστημα διασύνδεσης, ο Νίκος Αλιβιζάτος ανακοίνωσε πως Wind και OTS ζήτησαν προθεσμία έως τις 10 Νοεμβρίου για να ελεγχθεί απολύτως το σύστημα. Η παράταση της μιας εβδομάδας από τις αρχικές ημερομηνίες βρήκε σύμφωνη τη Χαριλάου Τρικούπη. Δεν συνέβη το ίδιο με τη Σεβαστουπόλεως, η οποία προέβαλε σθεναρές αντιδράσεις για την ημερομηνία λόγω της παράλληλης διεξαγωγής του Αυθεντικού Μαραθωνίου και εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλάξεις για τις ανακοινωθείσες ημερομηνίες.
Ο Νίκος Αλιβιζάτος έθετε ως απαραίτητη προϋπόθεση τις εκλογές μέχρι το τέλος του 2017. Από τη στιγμή που και οι εταιρείες δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε εκλογές στις 5 και 12/11, ξεκίνησε ο μαραθώνιος εξεύρεσης άλλων ημερομηνιών. Αντικειμενικό πρόβλημα αποδείχτηκαν οι εκλογές των δικηγορικών συλλόγων (26/11 και 3/12), καθώς χωρίς τους δικηγόρους οι εφορευτικές επιτροπές ανά τη χώρα θα είχαν σημαντικό πρόβλημα. Εξετάστηκε ακόμα και το ενδεχόμενο παράτασης έως τις 17 Δεκεμβρίου –τότε, ωστόσο, αναμένεται η διεξαγωγή του Συνεδρίου της ΝΔ. Ενστάσεις διατυπώθηκαν και για τις ημερομηνίες που τελικά αποφασίστηκαν, καθώς ο πρώτος γύρος πέφτει πάνω στον Μαραθώνιο, ενώ ο δεύτερος πάνω στο τριήμερο του Πολυτεχνείου. Για μερικούς εκ των υποψηφίων, όπως ο Γιώργος Καμίνης, αυτές οι ημερομηνίες «ήταν οι καλύτερες δυνατές, με βάση τα δεδομένα». Ο Καμίνης θεωρούσε πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο τεχνικά δυνατό για να μη χάσουν οι πολίτες το ενδιαφέρον τους και γι’ αυτόν τον λόγο δεν συζητούσε διεξαγωγή εκλογών στις αρχές του Δεκεμβρίου. Οι ημερομηνίες δεν βρίσκουν, όμως, σύμφωνους άλλους υποψηφίους, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο Ανδρουλάκης πίεσε πολύ για παράταση της προεκλογικής περιόδου. Η Χαριλάου Τρικούπη δεν είχε αντίρρηση με τη μετάθεση της ημερομηνίας για μία εβδομάδα, από τη στιγμή που διασφαλίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες.
Δυσαρέσκεια. Οι ισχυρότερες ενστάσεις για τις 12/11 προέρχονται από την πλευρά του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος θεωρεί πως ο Μαραθώνιος και οι κλειστοί δρόμοι θα αποτρέψουν τους Αθηναίους να πάνε να ψηφίσουν. Η Σεβαστουπόλεως εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια από την ώρα της ανακοίνωσης, η οποία μεταφέρθηκε και στην πλευρά Αλιβιζάτου. Οι συσκέψεις του επιτελείου ήταν συνεχείς, ώστε να προσδιοριστεί η κατάλληλη προσέγγιση του θέματος. «Απαίτησαν και έβαλαν βέτο ο πρώτος γύρος των εκλογών να γίνει στις 12 Νοεμβρίου, την ημέρα του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στην Αθήνα, του κλασικού Μαραθωνίου, στον οποίο μετέχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και η πόλη είναι κομμένη στα δύο» αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος. «Η κυρία Γεννηματά όμως επιμένει ότι ο Μαραθώνιος κόβει απλώς την πόλη για τρεις ώρες, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων –ο πρώτος που θα έπρεπε να επισημάνει την ακαταλληλότητα της ημέρας –σιωπά. Οι ευθύνες τους είναι μεγαλύτερες αν αναλογισθεί κανείς ότι στελέχη που έχουν επιφορτισθεί με την προετοιμασία των εκλογών εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες αν θα είναι έτοιμα τα εκλογικά τμήματα και οι εφορευτικές επιτροπές» τονίζεται από τη Σεβαστουπόλεως, που καλεί τους προοδευτικούς πολίτες να «ψηφίσουν για μια παράταξη που θα ενώνει και δεν θα φοβάται τις προκλήσεις. Στις 12 Νοεμβρίου ή όποια άλλη ημερομηνία αποφασιστεί». Από την επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει τις ενστάσεις Θεοδωράκη, διευκρινίζεται πως, ειδικά για την Αθήνα και λόγω του Μαραθωνίου, αποφασίστηκε να παραταθεί το ωράριο της ψηφοφορίας.
10.000 εθελοντές. Σε κάθε περίπτωση, οι διεργασίες για τις εκλογές προχωρούν με συνεχείς και εντατικούς ρυθμούς, καθώς, όπως τονίζουν στελέχη του χώρου, «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». Στόχος είναι οι εθελοντές να φτάσουν περίπου τις 10.000 και να εκπαιδευτούν γρήγορα, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα κατά την εκλογική διαδικασία. Γι’ αυτόν τον λόγο, ζητήθηκε η συνδρομή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος δέχτηκε να συνδράμει ως σύμβουλος στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Από την πλευρά Χρυσοχοΐδη τονίζεται, πάντως, ότι ο πρώην υπουργός δεν θα συμμετάσχει σε συνεδριάσεις της επιτροπής, όμως θα σταθεί αρωγός «σε πρακτικού τύπου ζητήματα». Το πρώτο «άτυπο» ντιμπέιτ, που δεν συμπεριλαμβάνεται στα δύο που έχουν συμφωνηθεί μέσω της επιτροπής, αναμένεται να διεξαχθεί την προσεχή Πέμπτη, με τη συμμετοχή των Σταύρου Θεοδωράκη, Γιώργου Καμίνη, Νίκου Ανδρουλάκη, Γιάννη Μανιάτη, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και Γιάννη Ραγκούση.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΔΗΣΥ εκφράστηκε ικανοποίηση για το τέλος της συζήτησης επί των διαδικαστικών. «Οι προοδευτικοί πολίτες προσβλέπουν ξανά σε μας. Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά δικαίωσαν τις επιλογές που έγιναν. Τώρα είναι η ώρα των πολιτών, οι οποίοι με τη δυναμική τους παρουσία θα δώσουν ώθηση στο εγχείρημα» ανέφερε στην εισήγησή της η Φώφη Γεννηματά, συμπληρώνοντας πως μπαίνει «τέλος στη συζήτηση για τη διαδικασία. Τώρα είναι η ώρα της πολιτικής».